måndag 26 januari 2015

Sammankopplingar


1.Matilda- Matilda är en film där en liten flicka växer upp med elaka föräldrar. Hennes mamma är egentligen snäll inombords men i filmen bryr hon sig inte. Hennes pappa slår henne och är den som bestämmer och är elak mot henne.- Ahmeds mamma är nog egentligen snäll men hon vågar inte göra något för då skulle pappan slå henne som han gör med Ahmed.

2.Harry Potter- I den första Harry Potter filmen bodde Harry hos sin moster och morbror. Morbrorn var elak och slog Harry.- Pappan var elak och slår Ahmed.

3.Detta är ett inlägg där någon säger och berättar om  sin kompis eller andra barn från Somalia skickas ”hem” för att fostras och sen kommer de inte tillbaka. De tror att de bara ska hälsa på sin mormor under sommaren, men kommer hem om ett år eller aldrig.- Ahmed blev ock så skickad dit för att ”leta efter släktingar” men han mamma lämnar honom där och åker hem till Sverige och dem kommer aldrig tillbaka för att hämta honom. 


Jag tycker att den texten är tydlig väldigt ledsam för att barn blir skickade tillbaka till sitt ursprung på egen hand och måste leva där utan sina föräldrar eller släktingar .



Svåra ord ur boken

  1. Permanent-För evigt
  2. Transithallen- Där man är när man ska byta plan
  3. Sparsmakad- Kräsen
  4. Abrupt- Plötsligt
  5. Misströsta- Ge upp hoppet
  6. Måfå- En slump 
  7. Avfärdade- Avvisa 
  8. De otrogna- Icke-troende
  9. Härkomst- Ursprung
  10. Vibrerande- stötig
  11. I trans- Är i ens engen värld och lägger inte märke till andra
  12. Foglig- Vek/lydig 
  13. Tristess-tråkighet
  14. Håglös- Slö/deppig
  15. Nomad- Inte bofast