onsdag 16 december 2015

Ballongen

Uppgift:
Man skulle ha små bollar av silkespapper och aluminiumfolie och en ballong. Man skulle sedan gnugga ballongen mot sitt hår. Och hålla ballongen över bollarna och se vad som händer.

Syfte:
Syftet med denna labben var att man skulle lära sig om statisk elektricitet.

Material:
Ballong
Sitt egna hår
Silkespapper
Aluminiumfolie

Utförande:
Man tar och river aluminumfoliet och silkespapperet i små bitar och sen så gör man dem till små bollar. Efter det så tar man en ballong och blåser upp den. Där efter så gnuggar man ballongen mot håret och sen håller man ballongen över bollarna. Och så ser man vad som händer.

Hypotes: 
Eftersom silkespapper är rätt så lätt så trodde jag att dem skulle fastna. Om man jämför aluminiumfoliet med silkespappret så är silkespappret lättare och då trodde jag att aluminiumfoliet inte skulle fastna.

Resultat:
Silkespappret funkade utmärkt och fastnade bra. Jag hade råkat att göra för stora bitar av aluminiumfoliet för stor så jag gjorde dem mindre så funkade dem också.

Slutsats:
Slutsatsen är att både aluminiumet och silkespappret fastnade och att när man gör detta så måste bollarna verkligen va riktigt små.

torsdag 10 december 2015

Egen laboration

Uppgift
Planera en laboration där du ska undersöka vilka ämnen som leder ström. 
Välj cirka fem ämnen, några som du tror leder ström och några som du inte tror leder ström. 
Första lektionen; skriv vilket material du behöver, hur du tänker utföra laborationen och hypotes.
Andra lektionen; utför din laboration, skriv resultat, riskanalys och slutsats.

Syfte
Från läroplanen, E-nivå
“Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier. Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter”.

Material
Leder: Koppar, vatten, aluminium
Leder inte: Gummi, plast, porslin

Batteri
lampa
lamphållare
kopplingssladdar 

Utförande
När man ska få lampan att lysa måste man koppla din lamphållare, batteri, lampan och  kopplingssladdar.













När man ska se om lampan lyser så ska du placera föremålen/objekten som på bilden. Om lampan lyser när du har placerat alla föremålen/objekten så betyder det att den leder ström. Om den inte lyser så leder inte föremålet/objektet ström


Hypotes
 Jag tror att koppar kommer att leda ström eftersom man har de i laddningsladdarna till mobilerna och flera olika saker. Vatten tror jag leder ström eftersom man har fått höra de ofta eller det beror på vad för vatten det är men om det är vanligt vatten så leder det nog ström. Jag tror att aluminium kommer leda ström eftersom aluminium är metall. Och metaller leder ström,

 Jag tror att gummi inte leder ström eftersom gummi är ingen metall o de mesta som leder ström är metaller. Jag tror att plast inte leder ström eftersom plast är ingen metall o de mesta som leder ström är metaller. Jag tror att porslin inte leder ström eftersom porslin är ingen metall o de mesta som leder ström är metaller.

Riskanalys
Om man tex stoppar in sitt finger när man testar med vatten så kan man få en elchock. Och det finns andra olika risker men det är en riks som man tar när man ska pröva om ett föremål/objekt leder eller inte leder ström. 


Resultat
Resultatet blev som jag trodde och min ide funkade. Jag trodde att koppar, vatten, aluminium leder ström och det hade jag rätt eftersom när jag testade så ledde dem ström. Jag testade också gummi, plast, porslin och jag trodde att dem inte skulle leda ström. Där hade jag också rätt eftersom att gummi, plast och porslin leder inte ström.


Slutsats
Min hypotes stämde eftersom de ämnen jag trodde skulle leda ström ledde ström och dem ämnen som jag inte trodde skulle leda ström ledde inte ström.