tisdag 18 oktober 2016

Argument inför debatten

Mot:
1. Om ens klonen klarar sig, hur kommer den tänka och bete sig. Man vill ju inte heller riskera att någon eller klonen ska lida . Att vi ska experimentera med detta med dagens teknik, skulle kosta riktigt mycket pengar som kunde använts till mycket bättre saker tillexempel att hjälpa de som svälter och de som inte har det så bra som vi har det. När fåret Dolly (klonat får) föddes hade forskare redan försökt 227 gånger. Det är lite väl många gånger för att det ska vara värt de. Dessutom vill jag tilläga att fåret Dolly dog tidigt.

2. Är det värt det?Om man ska lyckas med kloning krävs det många, många försök innan det lyckats. Är det då värt att offra så många liv för att rädda ett?

3. Jag tycker det är mot naturen att mixtra med gener och det kan göra mer skada än nytta. 

4. Vi säger att en klonad människa överlever och klonen leva ett helt normalt liv. Hur skulle personen må? Den skulle ju vara en exakt kopia av någon annan, samtidigt ha en egen hjärna och vara en egen person. Om jagade varit klonen så hade nog inte jag inte tyckt att det varit så roligt att ha blivit till genom kloning. 

5.Om man klonar så kränker man djurens rättigheter. Eftersom vi inte kan fråga dem så kan vi fråga oss själva ”hade vi människor utsatt oss själva för lidandet som vissa klonade djur kan gå igenom?”

6.Ofta så klonar man till exempel sin häst för att man ska kunna ha kvar den. Man klonar ofta för man gilla den så mycket eller att den var väldigt duktig. Det är dock inte lönt att klona till exempel sin häst, det kostar 1 miljon kronor. De pengarna skulle egentligen kunna användas till något bättre och viktigare för vad tycker man är viktigast? Att alla på denna jord har det bra eller att en person ska behålla sitt djur?

7. En klons levnadslängden är kortare än den själva naturliga individen.

8. 10  Tänk efter lite nu om kloning fungerar så måste man dessutom ha mat och bostad till dem klonade. Det kommer kosta ännu mer pengar och då har man inte tjänat något på en så pass komplicerad sak som kloning är.

9. Exempelvis tönt om man skulle börja klona människor. Kanske många skulle vilja ha sin egen klon som till exempel kan hjälpa en med olika saker till exempel jobbet . Dock vore det osäkert hur länge klonen skulle leva. Och vem skulle i så fall bestämma vilka som ska få kloner och vilka som inte ska?

10. Kloning är en väldigt lång process och ett flertal individer kan mista sina liv innan man får fram en levande klon.


För:
1. Kloning kan bli ett arbete som fler börjar jobba med, då blir det fler jobb.

2. Ett annat exempel är om en djurart håller på att dö ut, tycker man att använda kloning för att förhindra det är för en bra sak. Om en djurart försvinner förändras hela ekosystemet och det vill man inte. Med kloning kan man rädda utrotningshotade djurarter men om vi inte tillåter detta förhindrar vi att dessa djurarter kanske överleva.

3. Kloning kan även göras på tävlingsdjur som exempelvis hästar. Det finns många som exempelvis vill ha en exakt kopia på sin bästa tävlingshäst.

4.Kloning kan rädda ens liv. Om man tar ett ett exempel, vi kollade på Allt för min syster, där var det att ett barn hade fått cancer så dem skapar ett till barn som kan hjälpa henne att överleva genom att genmodifiera. Men saken är att kloning och genmodifiering har väldigt mycket med varandra att göra.

5.Till exempel om man klonar en ko så gör man det i ett bra syfte, det är då  för att lättare kunna försörja den svenska befolkningen med mer mjölk, Mjölk är en av de vanligaste dryckerna i Sverige.

6. Man kan använda kloning om man kan rädda någons liv. Tillexempel att man inte klonar hela människan utan att man klonar organen, istället för att man ska vänta tills någon dör.

7. Tänk om man till exempel behöver fler likadana stamceller för till exempel forskning tycker jag att det är rätt att man kan få klona. Om man klonar så kan man hitta ett botemedel för en  tillexempel cancer eller någon annan sjukdom vilket kommer att minska dödsfallen. 

8. Just nu är det väldigt dyrt att klona djur men det är inte helt omöjligt att det blir billigare så därför tycker jag att man kan spara djurets celler så om någon gång det blir billigare så förlorar man inget.

9. Om det skulle gå att få tillbaka djur till exempel utdöda djur. Borde det inte finnas en möjlighet att få tillbaka människor som har gått bort för tidigt

10. Genom kloning kan man få fram någon som donerar till den personen som inte är frisk.

Källkritik: 
Nationalencyklopedin,  NE är riktad mot företag, skolor, privatpersoner. Ne är en säker sida eftersom Lunds kommun rekommenderar denna eftersom sidan är granskat . All fakta som står på sidan är granskat av personer som är utbildade och jobbar inom ämnet och därför är faktan trovärdig. Man har använt det för att granska sin information så den stämmer. Det som står  på NE uppdaterasväldigt ofta.

Gleerups TitaNO Biologi : 
Detta är boken som är en av våra läromedel som vi använder oss av i skolan och skolan anser att denna källan är trovärdig. Gleerups TitaNO Biologi Är skriven av personer som är utbildade och dem vet vad de skriver om. Informationen som stod på NE stämmer med det som står i boken. Så eftersom NE är en trovärdig källa så anser jag också boken som det.

Wikipedia :
Man har ofta sagt att wikipedia inte är en helt säker källa eftersom vem som helst kan skriva där. Men jag har kollat vad som står där och jämfört med det som stod på NE och i boken och jag tog inget från wikipedia om det inte fanns i boken eller på NE eftersom jag visste inte om vem som hade skrivit det.