måndag 7 november 2016

Jugoslavien-konflikten 1991–2008

Jugoslavien hur det bildades:
Jugoslavien bildades efter första världskriget, landet bestod av en federation av sex delstater. Männsikor som hade olika språk, traditioner och religioner. Flesta av dem folk talade olika sydslaviska språk som inte skiljer sig så mycket mer från varandra än svenska, norska och danska gör. Senare efter medeltiden har det dock av historiska skäl funnits uppdelning mellan folken i Jugoslavien. De flesta serberna, montenegrinerna och makedonierna oftast är ortodoxt kristna, medan de flesta kroater och slovener är katoliker. Många av bosnierna är muslimer. Bortsett från dessa folkgrupper med sydslaviska språk fanns det också judar, romer och albaner. 

Ustaša och Kroatien under andra världskriget:
Det kom upp en ide att skapa ett gemensamt ”sydslaviskt” land för dessa människor som kom från flera olika håll. Nationalistiska serber hade länge velat ha ett större land där alla serber fanns samlade och många av dem såg Jugoslavien som en sådan möjlighet. Tyvärr var inte alla lika nöjda och glada åt den nya gemensamma staten. Det fanns en nationalistisk och fascistisk organisation som hette Ustaša som bildades i Kroatien 1929. Under det andra världskriget samarbetade Ustaša med de tyska Nazisterna. Med tysk hjälp skapade de tillfälligt en kroatisk stat vilket bestod av Bosnien. Där i Bosnien utförde beväpnade Ustašamedlemmar tillsammans med tyska soldater övergrepp på den del av befolkningen som de inte ville ha kvar i sitt nya land. Romer, serber och judar mördades på plats eller fördes till nazisternas utrotningsläger.


De yttre gränserna visar hur Jugoslavien såg ut mellan 1919 och 1991.
Efter alla krig och konflikter från 1992 till 2008 uppstod sju självständiga stater.
I de flesta av dessa lever dock stora grupper människor från något av de andra folken i före detta Jugoslavien. 
I Bosnien-Hercegovina finns exempelvis många serber och kroater vid sidan av bosnierna.





Därefter Tyskland hade förlorat kriget gav de serbiska motståndsmännen revansch för övergreppen. Nu var det istället tusentals kroater som dödades. Många av dem som drabbades av revanschen hade själva aldrig varit medlemmar i Ustaša eller deltagit i förbrytelserna mot de andra folken under kriget.


Krigen på 1990-talet:
En följd av de ökade motsättningarna i Jugoslavien var att regeringarna i Kroatien och Slovenien förklarade sig självständiga i juni 1991. Detta här vägrade Milošević och den jugoslaviska centralregeringen i Serbien att acceptera och ett krig utbröt. I ett helt år rasade striderna, särskilt i södra Kroatien där det var bebott av många serber. USA och EU förklarade att man tyckte att Slovenien och Kroatien borde vara självständiga stater. FN sände också en särskild fredsbevarande trupp till området och till slut minskade kriget ut. Men när sedan också regeringarna i Bosnien och i Makedonien förklarade sig självständiga 1992 uppstod det nya konflikter. Serbien godtog Makedoniens självständighet, men inte Bosniens. En av dessa anledningar till det var ett en stor andel av Bosniens befolkning var serber. I det krig som följde drabbades trupper mycket hårt. Genom så kallad etnisk rensning tvingade soldater på båda sidor människor att lämna sina hem. Deras mål var att så stora områden som möjligt skulle tillhöra den egna folkgruppen. De människor som inte hann fly spärrades in i koncentrationsläger och många mördades. Deras största stad Sarajevo belägrades av serbiska trupper och besköts med granater i flera år. Tiotusentals kvinnor utsattes för våldtäckt. Kriget slutade först när FN gav Nato och USA i uppdrag att bomba de serbiska trupperna hösten 1995.


Kosovokonflikten 1995–2008:
Efter 1995 blossade våldet åter upp, nu i Kosovo som hört till Serbien sen början av 1900-talet. Men där majoriteten av deras befolkning var albaner. När en albansk gerillagrupp* (T.ex en grupp/organisation som krigar inte själva landet som krigar. Landet kanske vill ha fred medan dessa krigar och förstör) Försökte ta kontroll över området med målet att skapa en egen stat i Kosovo svarade den serbiska regeringen med att skicka sin trupp. Stor del av den albanska befolkningen hann fly innan FN-ledda trupper och flyganfall mot Serbiens huvudstad Belgrad återigen tvingade fram ett slut på striderna. Utan FN:s övervakning skulle antagligen strider starta igen både här och på flera andra ställen i före detta Jugoslavien. År 2008 utropares den självständiga staten Kosovo av albaner som hade stannar kvar eller återvänt till deras land efter att striderna hade tagit slut. Denna stat erkänns inte av alla länder men Sverige tillhör dem som har gjort det. Flera av ledarna i de olika trupperna har ställts till ansvar vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag och dömts till långa fängelsestraff för brott mot mänskligheten.Biljana Plavšić som tidigare var president i den bosnien-serbiska republiken dömdes till elva års fängelse för brott mot mänskligheten.


Jugoslavienkrigens facit:
Jugoslaviska federationens sex delstater har därmed sju nya självständiga, men ganska små stater bildats på Balkanhalvön. Det beräknas att över tiotusentals kvinnor har blivit utsatta för våldtäckt. Omkring 80 000 personer sammanlagt från Jugoslavien sökte skydd undan kriget i Sverige. Beräkningar visar att minst
100 000 människor dödades och att mer än två miljoner människor drevs på flykt under Jugoslavienkrigen. 



Bosniens Romeo och Julia:
Bosko och Admira kom att kallas även Bosniens Romeo och Julia eftersom deras kärlek blev omöjlig i krigens Jugoslavien. Han var serb och ortodoxt kristen medan hon bosnisk muslim. De sköts ihjäl av krypskyttar då de försökte ta sig ut ur Sarajevo under stadens belägring 1993. Deras döda kroppar blev liggande länge på gatan eftersom ingen vågade ta bort dem. De blev 25 år gamla, man säger om de hade klarat sig skulle de ha rest till något annat land där de kunde fortsätta att leva tillsammans.

Källförteckning:
Nationalencyklopedin,  NE är riktad mot företag, skolor, privatpersoner. Ne är en säker sida eftersom Lunds kommun rekommenderar denna eftersom sidan är granskad  . All fakta som står på sidan är granskad av personer som är utbildade och jobbar inom ämnet och därför är faktan trovärdig. Man har använt det för att granska sin information så den stämmer. Det som står  på NE uppdateras väldigt ofta.

Gleerups Utkik Historia 7-9 (Jugoslavien-konflikten 1991–2008)
Detta är boken som är en av våra läromedel som vi använder oss av i skolan och skolan anser att denna källan är trovärdig. Gleerups Utkik Historia är skriven av personer som är utbildade och dem vet vad de skriver om. Informationen som stod på NE stämmer med det som står i boken. Så eftersom NE är en trovärdig källa så anser jag också boken som det.

2 faktaböcker från Gert Alfh (lärare på Gunnesboskolan)

Det är läromedel man får av en utbildad lärare och de bör vara trovärdig eftersom jag ska använda dem till denna fördjupning uppgiften. 

Bild tagen från Gleerups Utkik Historia 7-9 (Jugoslavien-konflikten 1991–2008)