onsdag 10 december 2014

Den mystiska dörren

Emma= huvudperson
Ida= Emmas bästa vän

Kapitel 1
“Emma kom nu annars måste vi sitta med niorna i matsalen och då kommer de att reta oss!”
“Ja jag kommer”, svarar jag.“Ida vi måste springa till matsalen för att snart så slutar niorna sin lektion” säger jag.
“Okej då hinner vi nog äta upp innan de kommer”, säger Ida.
Vi sätter oss ner och direkt så stormar niorna in.
“Vem är det?” frågar jag och pekar på en ny person som kommer in i matsalen.
“Det är den nya nian som började idag och han heter Peyton”, säger Ida.
“Han är så snygg” ,viskar jag till Ida.
“Visst är han”, viskar Ida tillbaks.
Niorna sätter sig ner vid oss. De berättar att det finns en magisk dörr vid matsalen. Vi frågar dem om det är på denna skolan vår skola som är så liten att ibland kallas den för lilla Trollebergsskolan. Men skolan är ju ändå rätt så stor och ligger vid en skog. Vi frågar om de har sett någon gått in där. De sa att det var vaktmästaren Bertils rum som han gick in i. Han har fem olika lås till dörren och han går alltid runt med en nyckelhållare med cirka 20 nycklar. Jag och Ida har alltid varit lite rädd för Bertil. Han är en läskig gammal gubbe som alltid tittar konstigt på alla. Det känns också att han har något mot mig eftersom när jag spelar lacrosse eller rider finns han alltid där och tittar konstigt på mig. Idag bestämmer jag att jag ska be Sara att sadla av hästen för att jag har bråttom hem. Jag cyklar till nästa cykelställ. Sen springer jag ikapp honom. Han tar upp sina nycklar. Han har cirka 20 nycklar. Det finns också en röd och en blå nyckel. Han tar upp fem nycklar och tar alla till vars ett lås. Jag skriver upp hur nycklarna ser ut. När jag kollar upp igen så är han borta och dörren är låst. Så det är där den magiska dörren är! Jag är så tveksam om jag ska säga det till Ida.
Kapitel 2
När jag kommer hem undrar mina föräldrar var jag har varit så sa jag att hästen var olydig och att det tog lite längre tid. Efter det så går jag och duschar. Jag går och sätter på tv:n på mitt rum. Efter en timme, vid klockan 10, så säger mina föräldrar till mig att jag ska sova. Jag försöker sova men det går inte. Jag vet inte om jag ska berätta detta för Ida ifall hon säger det till andra, så vet jag inte om jag skulle kunna lita på henne flera gånger men det är inte det enda jag sitter och tänker på. Jag tänker också på vad Bertil gör på alla mina träningar och vad det finns bakom den dörren? Imorgon efter min lacrosseträning så går jag dit. Nästa dag när jag vaknar så tänker jag bara på Ida och Bertil. Ska jag eller ska jag inte ge mig in i detta mysteriumet? Det är också en anledning för att jag kommer en halvtimme försent till skolan. Ida kollar på mig som om jag är dum i huvudet. På första rasten undrar hon varför jag kom så sent. Jag säger att min väckarklockainte ringde och att ingen i min familj var hemma. Resten av rasten sitter jag själv och tänker fortfarande på den mystiska dörren. Sen så bestämmer jag mig om Ida verkligen är min bästa vän så säger hon inget om det.

Till lunch blir det hamburgare och potatismos. Jag sätter mig vid Ida och de andra tjejerna i klassen. Jag viskar till Ida att jag vill prata själv med henne på rasten. Det ser ut som att hon tvekade men till sist så nickar hon. På rasten går vi till skogen där ingen brukar vara.
  • Vad är det du ville som var så viktigt? sa Ida.
  • Du måste lova att aldrig berätta detta till någon! sa jag.
  • Okej vad är det ? sa Ida.
  • Jag litar på dig nu, sa jag.
  • Okej bara berätta vad det är för något, sa Ida.
  • Okejdå, du vet den magiska dörren niorna pratade om?sa jag.
  • Ja men det är säkert en lögn. Bertil är inte så konstig, sa Ida.
  • Nej det är sant!
  • Va?! Hur vet du det?
  • Kolla sen jag började spela Lacrosse och rida har han alltid varit på mina träningar, matcher och tävlingar.
  • Jaha och vad har det med den “Magiska Dörren” att göra?
  • Att igår var som vanligt så kollade han när jag red. Och jag bad Sara sadla av hästen för att jag var tvungen att skynda mig hem sa jag till henne. Men det var inte sanningen.
  • Va? Vad menar du? Vad var sanningen?
  • Sanningen var att jag cyklade till nästa cykelställ och ställde min cykel där sen sprang jag ikapp Bertil och jag så det.
  • Vad såg du? Var det den magiska dörren?
  • Ja det var den magiska dörren det var fem lås och jag har skrivit upp hur varje nyckel ser ut till varje och vilket lås. Du vet ju att han en nyckelknippa med ca 20 nycklar på?
  • Ja asså jag följer med vi går dit innan din lacrosse träning föresten när börjar din träning?
  • Okej min träning börjar klockan 6 och vi slutar klockan 3 så direkt efter skolan går vi dit.

Vi har pratat hela rasten. Och jag vet nu att jag verkligen kan lita på Ida. Det känns så skönt. Skolan är slut och vi skyndar oss till matsalen och går till baksidan.
Vi går upp för en metalltrappa och kollar på dörren i fem minuter sen kollar vi på våra fötter och där sticker ett brev ut. Vi tar upp det, precis då hör vi någon som pratar i telefon. Vi hör att det är Bertil och han pratar om ett brev. Vi springer ner så snabbt som möjligt och gömmer oss i buskarna. Han går upp för stegen och skriker, det finns inget jävla brev. Sen så säger han okejdå jag går in och kollar ifall det har kommit in. Din jävel du sa att du hade lämnat ett brev nu vet jag vem jag aldrig ska göra affärer med igen! Vi springer till cyklarna så snabbt att han inte hinner se oss och sen cyklar vi hem till mig och sitter på mitt rum och kollar på brevet.
  • Vad tror du att det är i den? frågade Ida.
  • Jag vet inte, men det ska jag ta reda på, sa jag.
Jag öppnar brevet och börjar läsa det högt, det står:
Hej Bertil !
Jag vet att du har spionerat på min dotter när hon har ridit och tränat lacrosse. Även om du är hennes morbror så kan du inte gå runt och spionera på henne, hon kommer att märka det och hon ska aldrig få veta om den dörren och vad som är bakom den dörren. Jag vet att det kan ändras hennes liv och hur hon tycker om dig. Men du får ALDRIG berätta för henne att du är hennes morbror och att hon har en kusin som har börjat i samma skola! Och att hennes andra kusin är bakom dörren.
Mvh Fredrik & Sofie.

  • Jag fattar inte att mina föräldar har ljugit för mig om att jag har en  morbror och två kusiner för det är så självklart jag spelar lacrosse och rider, det är mina föräldrars namn och det är min mammas handstil. sa jag.
  • Detta är helt sjukt! sa Ida.
  • Asså gud den jag gillar är min kusin!


Kapitel 3
Nästa dag är allt som vanligt förutom att jag är kär i min kusin Peyton! Det känns så konstigt men jag kan inte hjälpa det bara om man ser honom så faller man eller om man hör hans röst! Jag och Ida är tvungna att kolla vad som finns där inne. Det kanske är något som hör ihop med jag håller på med tex att min morbror egentligen har varit ett proffs på lacrosse eller ridning eller så är han duktig med djur. Jag hoppas att han inte har varit en basketspelare för de är så mesiga, man får inte ens röra varandra det är värre än fotbollsspelare! Och hoppas att han inte gillar ormar och äckliga kryp som skalbaggar och alla andra äckliga kryp! Men det kanske är viktigt för mitt liv, det kanske ändar på hur jag lever och tänker. Men jag och Ida lovade varadra att mötas efter min träning. Sen mitt under träningen när vi spelar match mot varandra så står hon bakom ett träd och hoppar och mimar att jag ska komma nu till henne. Men jag tittar snabbt på henne med en arg min och med det menar jag att hon ska vänta. Vilken tur fattar hon det och sätter sig ner och kollar på sin mobil. Sen efter Matchen så springer jag till henne och säger vad är det och träningen är slut nu. Hon frågar hur det gick och om jag ville höra en bra nyhet om den magiska dörren. Jag svarar henne att vi vann med några poäng och att jag ville höra nyheten om den magiska dörren. Hon säger att hon hade gömt sig i personal rummet och sett var Bertil hade lagt nycklarna. Jag säger att vi går hem till mig och så måste hon berätta va. Hon går med på saken. Vi sätter hon i min säng och hon berättar att han låste in nycklarna i sin låda. Efter det så frågar jag hur vi skulle ta oss in i lådan och då sa hon att han la sina nycklar som han låste in dem han låste in dem andra i en låda som inte kan låsas.  
  • När låser dem personalrummet? frågar jag henne.
  • Om en timme.
  • Då sticker vi dit!
Ida kollar på brevet också vänder hon på den det står :
                rep
                        spik
                        klocka
                        penna
                        ficklampa för din mobil kommer att försvinna när du är där inne!
                        mod
Vi tar med oss alla dem sakerna ifall man behöver det fast jag är inte säker på att Ida har tagit med sig mod. Jag går in genom den vanliga dörren och låssas har skadat mig. Ida smiter in och hämtar nycklen i den olåsta lådan sen så låser hon upp den andra och tar dem 20 nycklarna. Efter det så springer hon ut genom den öppna dörren som hon kom in genom. Jag säger att det slutar att göra ont. Dem säger att det var bra att jag kom till dem och säger till och att jag ska gå hem försiktigt. Jag haltar ut och sen när dörren var stängd så springer jag och Ida. Vi springer till dörren. Vi står utanför och jag låser upp dem 4 första låsen och jag sätter i den sista nycklen i hålet och då säger Ida jag kan inte göra det! Hon springer ner för stegen och cyklar iväg. Och då hör jag ett skrik det låter som någon är rädd. Jag vrider på nycklen.


Kapitel 4
När jag öppnar dörren så sugs jag in i en helt annan värld. Det står hej och välkommen med stora bokstäver. Jag går runt lite det mesta har någon eller kanske något satt eld på så det har brunnit ner. Annars så är det lite gröna växter och 11 träd. Det luktar bränt, unket och det luktar inte mysigt. OMG hör jag det finns säkert flera här men jag måste verkligen sova. Bakom ett träd finns en sak det ser ut som ett djur tex en häst som står på bakbena. Jag hittar ett tält och då använder jag spikarna så den ska sitta fast. Jag somnade och när jag vaknar så märker jag att jag har sovit 3 hela dagar. Detta är ju inte så läskigt undrar varför Ida lämnade mig det var nog för att det stod att man behövde mod och det gjorde henne lite skraj tror jag. Jag bestämde mig att jag ska sitta vaken den tredje natten. Jag kollar på solnedgången efter det så tar jag upp min ficklampa och går till tältet. Jag hör någon musik det låter som en vaggvisa ena sekunden är jag lite trött sen somnar jag.

kapitel 5
Jag vaknar och det är morgon
  • Fan också jag har sovit hela natten! sa jag.
Det är något som kommer fram, det ser ut som en människa jag skriker så högt som möjligt av rädsla.
  • Ta det lungt jag är inte farlig och det är inte så konstigt att man sover under natten, sa “människan”.
  • Vem och vad är du och om man bestämmer sig att inte somna så brukar man inte somna.
  • Jag heter Ashton, jag är en människa som en person som jag tror är min morbror ha låst in mig här. Det kommer en vaggvisa varje natt så man somnar direkt den börjar lite efter solnedgång och vem är du du är väl ny för jag tror inte att vår mästare vet att du är här eller vem du är, sa Ashton.
  • Jaha okej, jag heter Emma och vem är er mästare och vem har eldat ner allt detta?
  • Trevligt att träffas Emma. Man vet inte riktigt vem det är men han bor i ett eldslott och det är hans medhjälpare som har gjort detta.
  • Vad är han medhjälpare för något?
  • Det är hundar med eld svans och dem sprutar också eld.
  • Oj okej det låter lite konstigt men var bor du allt är väl nerbränt?
  • Jag bor i det trädet längst till vänster.
  • Va bor du i ett träd hur?
  • Jag kan visa dig.
  • Okej.
  • Hallå kommer du eller ?
  • Mm ja jag kommer.

Vi går till det trädet längst till vänster. Vi går in i den och det leder en stege när och under jorden finns det fem stora rum. Vi pratade nån timme sen frågade han om jag var den utvalde.

  • Är jag vadå? sa jag.
  • Den utvalde, sa Ashton.
  • Vad menar du? sa jag.
  • Har du inte hört profesian? sa han.
  • Nej vilken profesia? sa jag.
  • Det är att en person kommer till vårt land och ska slutföra all den onda makten med : rep
                      klocka
                      mod
                 en penna som man skriver ett namn som ens två kusiner!
  • Men jag vet inte vem min andra kusin heter och jag tror att min andra heter Peyton.
  • Vad heter dina föräldrar? frågade han mig tyst.
  • Sofia och Fredrik, sa jag så tyst som möjligt så han skulle höra.
  • Vänta så heter min faster och farbror vi är kusiner !
  • Men vad heter din bror?
  • Han heter Gustav så det är namnen men hur ska vi få tag på e andra sakerna?
  • Vi har mod och jag tog med mig ett rep, en klocka och en penna! sa jag
  • Varför tog du med det ?
  • För jag hittade ett brev och på baksidan så hade någon skrivit det så jag tog med det.
  • Okej då går vi snabbt till ditt tält och hämtar sakerna och sen går vi till det trädet som är i mitten .
  • Okej var det därför det finns sånt konstigt sak mitt på den ? frågade jag.
  • Ja det är därför,sa han.

Vi går sakta och tog ner tältet jag satte spikarna och han har alla andra saker som behövs precis kommer dem “hundarna”.
  • Kasta själva tältet på dem! skrek Ashton.
Dem slockande när tältet kom över dem. Vi sprang till trädet. Vi var tvungna att spika fast repet och klockan. Så vi tog tre spikar och och höll fast repet medans vi slog på spikarna så de skulle fastna med repet. Efter det så slog vi fast sista spiken och på den så satte vi fast klockan och på visarna visade 5 över 1. Sen skrev jag Gustav och Ashton. Allt blev grönt och fint. All onska var borta.

  • Jaaaa nu kan jag sticka hem! skrek jag ut medans massa djur kom ut ur träden.
  • Nej det kan du inte! sa djuren.
  • Vad menar ni jag uppfyllde profesian! sa jag.
  • Nej du uppfyllde bara halva profesian, sa en gullig kanin.
  • Va!? vad är andra delen ? frågade jag.
  • Det är att bygga upp våra hem och hämta en lapp i onda slottet.
  • Jaha då bygger vi upp era hus!.


kapitel 6
Jag sprang till slottet men… Där står tre “hundar”. Dem ser rädda ut och tar bak öronen och jag ser att deras eld är borta! Plötsligt börjar de mysa med varandra. Det känns som att dem kommer att hoppa på mig när jag går mer mot slottet kommer dem att hoppa på mig. Men de fortsätter att mysa jag går in i Slottet och där ser jag massa byggmaterial men det står en lapp. Det står :
Hej !
Tack för du har räddat djuren från ondskan. Innan du kan bygga hus till djuren måste du ut och ta med en sak från din värld.  Det är en pannkaka bara en! Ta med nycklarna och sen kom tillbaka.
Jag går ut genom portalen och tar med mig nycklarna jag gömmer dem på mitt rum. jag går ner och tar matboken och gör tre pannkakor sen springer jag till dörren. Klockan är ungefär 12. Jag öppnar dörren och där står alla djuren där.

  • Äntligen,sa djuren.

Jag gick till slottet och det kom fram en sak den är ganska svår att förklara. Det är en sak som är en blandning av flera olika djur. Den kröp fram till mig

  • Pannkaka jag behöver bara en ! sa djuret.
  • Här, sa jag.
  • Tack för att du räddade mig bara för det ska jag hjälpa dig med vad du vill ! sa djuret.
  • Jaha tack! sa jag
  • Äsch det var så lite så! Vad vill du ha ??
  • Ehh… Kan du hjälpa mig att bygga hus till djuren?
  • Aha det har jag redan gjort. Fast jag har lite kvar
  • Jaha men jag ändrar att du behöver inte göra mer.
  • Okej tack.
  • Äsch det var så lite så, sa jag.
Vi ler ett tag mot varandra och sen så gick djuret. Jag bygger färdigt husen tills dagen var slut. Jag går först till Ashton och säger hejdå och han ber mig att ta med två prinskorvar när jag kommer tillbaka nästa gång. När allt är färdigt så springer jag till dörren.

Kapitel 7
Då är man tillbaka allt är nästan som vanligt förutom att Ida som frågar hur det var och hon frågar om allt hela tiden. Det känns som att mitt huvud kommer att sprängas om hon inte ställer alla dessa frågorna hela tiden! Jag bara ignorerar henne. Hon blir bara argare och argare. Nästa dag så ska vi ha någon överraskning hela dagen. Det börjar med att vi får göra vad vi vill tills lunch fast det måste vara på skolgården. Jag sitter och kollar på min mobil hela tiden och Ida kan verkligen inte sluta fråga alla olika frågor. Men jag ignorerar henne hela tiden. Sen går jag till matsalen och den var juldekorerad. Mitt i sommaren ! Och vi fick äta julbord och där finns det prinskorvar och alla andra saker som man äter när det är julbord. Men det var typ 100 mils kö. Jag går fram där prinskorvarna finns men jag kommer inte förbi och då hör jag någon säga :
  • Varför tränger du dig fram där? frågar någon.
OMG! Det är Peyton.
  • Ehh min hund ville bara ha två prinskorvar, sa jag.
  • Jaha, Jag kan ta två stycken till dig, sa han.
  • Tack, sa jag.
Han tränger sig igenom och tar två prinskorvar. Han ger mig dem i lite papper.
  • Tack, säger jag och ler mot honom.
  • Varsågod, säger han.
  • Är du ny här eller? För jag har aldrig sett dig här förrut, sa jag.
  • Ja jag är ny jag började här för en vecka sen.
  • Jaha det beror nog på det för att jag har varit sjuk typ hela veckan.
  • Okej ska du inte gå och ge din hund prinskorvarna?
  • Oj jag råkade glömma jag gör det nu hejdå.
  • Hejdå.
Jag går långsamt och sannsamt till den magiska dörren. När jag väl kommer dit så går jag klumpigt upp för trappan jag trillar nästan. Jag känner mig lite ledsen eftersom jag har hittat en ny vän i den magiska dörren och har bara ignorerat henne. Jag öppnar dörren och går in i den magiska världen.

Kapitel 8
Jag springer och då ser jag Ashton sitta i ett “fängelse”
  • Akta! Han kommer nog snart, skriker Ahston.
  • Va!? Vem kommer? frågade jag.
  • Vår mästare är tillbaka och ska förgöra dig för att ha gjort allt så fint! sa han.
  • Hur ska jag besegra han ? frågade jag.
  • Allt du måste göra är att skjuta en prinskorv på hans ansikte och och komma med den andra och låsa upp låset.
  • Men om jag inte träffar han på ansiktet vad händer då?
  • Ja då e det kört… sa han
Plötsligt så hör jag tunga seg som kommer rakt mot mig.
  • Det är han kom igen jag tror på dig! skrek Ashton.
När jag ser på honom så känner jag igen honom men jag vet inte från vart. Gud nu vet jag det var som en kopia av Bertil. Jag tar några lätta steg fram. Och prinskorven flyger fram mot huvudet. Den träffar! Jag går fram och kollar om han är död. Men det var han inte han hade bara svimmat. Jag springer fram till “fängelset” och öppnar den med den andra prinskorven. Jgag säger hejdå till Ashton och alla andra sen går jag till dörren och går hem. när jag kommer hem så är klockan 8 på kvällen och jag är så trött att jag nästan svimmar.

Kapitel 9
Tillbaka… Sitter i klass rummet och sitter och tänker på att jag aldrig kommer att komma tillbaka in i den magiska världen. Jag bestämmer att på den längsta rasten går jag till Bertil och lämnar nycklarna. Under hela lektionen så tänkte jag på allt som hade hänt. Tex att jag kastade en prinskorv på någon så den svimmade. På långa rasten går jag till Bertils rum. Och då ser jag Bertil som ligger under ett skåp !
  • Hallå hjälp! skrek jag ut.
Jag lägger nycklarna vid skåpet. Vår engelska lärare Olof kommer in och kollar konstigt på mig.
  • Vad har hänt?
  • Jag skulle fråga Bertil något och när jag kommer in så ligger han på golvet under skåpet
Medans jag berättar vad som hade hänt lyfter Olof upp skåpet och Bertil vaknar lätt upp.
  • Vad har hänt Bertil ? frågar Olof.
  • Ehhh.. Jag skulle ta något ur skåpet och när jag öppnar den så rasar den mot mig, sa Bertil
  • Okej har du ont? frågade Olof.
  • Ja det gör ganska ont på knät men annars är allt okej, sa Bertil.
Olof går ut eftersom hans lektion börjar om 2 minutrar.
  • Här är dina nycklar, säger jag och ger dem till honom.
  • Tack men det är en som saknas, sa han och kollade konstigt på mig.
  • Oj här förlåt jag måste berätta en sak, sa jag.
  • Okej, sa han.
Jag berättade om allt och han berättade att han var min morbror. Vi blir sams och ropar på Ida. Vi berättar för henne också och nu delar vi alla tre på en magisk hemlighet. Senare på kvällen så gör jag och Ida till Liseberg eftersom det tar bara 10 minutrar att gå dit. Där ser vi Peyton! Han kommer fram.
  • Hej! kan jag prata med dig Emma? frågar han.
  • Visst, sa jag.
Ida går iväg medans vi pratar.
  • Vad ville du fråga? frågar jag och ler med ett stort leende.
  • Jag undrar om du vill göra något i helgen? frågade han.
  • Visst om du kan på lördag? undrade jag.
  • Visst det blir bra vi kan träffas vid skolan och så kan vi göra något, sa han.
  • Bra då ses vi då, sa jag.
  • Ja hejdå jag måste gå nu mina kompisar väntar på mig.
  • Okej, sa jag och gick till Ida.
  • Vad ville han? frågade Ida.
  • Han ville va,sa jag med en spänd röst.
  • Gud asså jag är så glad för din skull! sa Ida
  • Tack, sa jag.
Resten av kvällen så var vi på Liseberg. Vi var där ända tills dem stängde. Det var nog en av dem bästa dagarna jag har haft !

fredag 28 november 2014

Mitt ämne

Väte
  • Vätes kemiska beteckning är H. Vätes atomnummer är 1. Kokpunkten är −252,9 °C och dens smältpunkt är −259,2 °C.
  • Man kan hitta väte i vatten ( diväteoxid eller H2O ). det används till att dricka eller att vattna plantor eller andra saker det används också till matlagning.
  • År 1766 framställde engelsmannen Henry Cavendish väte. Han framställde det genom att han brände gas genom att lösa upp metaller.
  • Sammanfattande text : Väte är det lättaste, vanligaste, enklaste och tidigast bildade grundämnet i universum (Efter big Bang). Vid -temperatur och standardtryck är väte en tvåatomig, färg-, lukt- och smaklös men mycket lättantändlig gas.

file:///Users/majakrone/Desktop/Väte.png
file:///Users/majakrone/Desktop/Väte%20(H).png
file:///Users/majakrone/Desktop/H.png

tisdag 4 november 2014

Encyclopedia Brown

Question 
1. Who is Encyclopedia Brown?
2. Why is he called Encyclopedia?
3. Where does Encyclopedia live and what does he do? 
4. What is the story about and how does it end?


Answers 
1.Encyclopedia Brown is Chief Browns son. His real name is Leroy and he is 10 years old.
2.Encyclopedia is called Encyclopedia because he is very smart and he knew more facts than a reference book.
3.Encyclopedia lives in Idaville at 13 Rover Avenue.
4.  It´s about a boy who is 10 years old and his dad is the police chief. Leroy is very smart and thats why he get called Encyclopedia. And in the city where they live happened a crime. Someone had stolen one salamander. At the dinner they talked about the stolen salamander. They rattled plenty of ideas and finally asked encyclopedia a question and maybe they find out who the thief was. 

fredag 24 oktober 2014

No lab-smälta is koka vatten 

Uppgift 
(Vad är det ni ska göra?)
Man skulle smälta is och ta reda på vilken temperatur isen smälte och hur lång tid de tog för vattnet att börja koka.
Syfte 
(Varför ska ni göra denna laboration?)
För vi skulle lära oss att använda brännaren och mäta temperaturer. 
Material 
(Vad för saker har ni använt)
Glasstav, termometer, glasskål, tre isbitar,brännare (gas), tändstickor och 25cl vatten.
Utförande 
(Hur ska ni göra?) 
Vi satt glasskålen "på" tändaren. Tände en tändsticka och sen satt den andra på gasen och tände brännaren. Sedan så lät vi de smälta och koka upp.

Hypotes 
(Vilket resultat tror ni att ni kommer att få?)
Att isen smälter efter några minuter och sen efter ca 7min så börjar de sjuda.
Resultat
(Vad kom ni fram till)
Isen smälte efter 3 min och de började koka vid 5 min då vattnet var 100°C.
Slutsats 
(Vad drar ni för slutsatser av ert resultat? Stämde er hypotes? Finns det förbättringar man kan göra om man skulle göra om laborationen? Finns det felkällor?)

Vår hypotes stämde ganska bra. Jag tycker de gick bra och vi samarbetade bra tillsammans.
Vi kunde ha skrivit hypotesen samtidigt. Termometern kan ha varit en felkälla asså att den visade fel temperatur.


 Brännare

Glöm inte att ta på skyddsdräkt och skyddsglasögon. Det ska vara en person som är ansvarig för brännaren och den andra ska vara ansvarig för tändstickan. sätter man på brännarens slang på gaskranen. Man tänder först tändstickan och efter det så sätter man på gasen genom att ta upp och sen vrida lite och efter det tar man håller man över så kommer det upp en låga. efter det ska man testa att dra en liten ring som sitter runt brännaren och testa och se om lågan blir större eller mindre om man håller över luft rören och sen så ska den andra som sätter på gasen stänga av den på gaskranen. Efter det så gör den andra lika dant.



pastedGraphic.png   

torsdag 23 oktober 2014

                                                       Narnia 


Kännetecken för att Narnia är en fantasy är tex att djuren kan prata, det finns personer/djur som inte finns på riktigt som vita häxan och faun. Det finns en annan värld som människorna inte känner till.  

Några magiska saker som finns i Narnia är garderoben som leder till Narnia, Lucys dryck som kan väcka Personer/djur till liv igen, vita häxans stav som kunde göra personer/djur till statyer och en liten "flaska" som gjorde mat.

onsdag 15 oktober 2014

idrotts reflektion ht-14

1. Det viktigaste jag har lärt mig är att hur man ska tänka när man orienterar. Tillexempel att man ska inte flytta på kartan och att man ska flytta på kroppen. En annan sak jag lärt mig är lite hur jag funkat tillexempel att jag orkar mycket mer än vad jag tror.

2. Något jag alltid har tyckt varit tråkigt är skidskytte och orientering. Men när man väll lär sig och vet hur man gör och fattar meningen så är det ganska kul. Ett exempel är att på gympan så körde vi en annan version av skidskytte att man kastade i ärtpåsar i pallplintar och man fick springa mycket istället för att åka skidor. Och när vi skulle orientera på Gunnesbo och hitta saker var också ganska roligt. det var ju lite lättare för att visste var det mesta fanns.

3. Något jag behöver öva på är att dansa, styrka armarna, lite högre tempo när man joggar eller springer, grundstyrkeövningar och att man ska jobba med magmusklerna. Hur man kan jobba med det är att alltid försöka sitt bästa och att ta det på alvar och inte tramsa. Hur man kan förbättra dansen är att man lyssna på instruktionerna och fås säkrare taktkänsla. Att bygga upp styrkan i armarna kan man gör armhävningar eller något annat som man jobbar med armarna. När man ska jobba med att få lite högre tempo när man joggar eller springa korta sträckor så kan man jogga intervaller varannan kan man springa snabbt och varannan kan man springa vanligt tempo och när man gör det så ska man springa med en annan som har ungefär samma tempo. När man ska träna kortdistanser tycker jag en riktigt bra sak är att köra idioten 2-4 gånger att man kör först 6 meter och sen tillbaka 7 meter och tillbaka 9 meter och tillbaka halvplan och tillbaka och sen hela planen och tillbaka. När man ska träna grundstyrkeövningar så kan man gör tillexempel 10 knäböj på båda och sen 10 på varje knän, plankan 30 sekunder eller 1 minut eller någon annan övning. När man ska jobba med magmusklerna tycker jag att man kan köra tillexempel 10 vanliga sittupps 10 korta och 10 sneda sittupps på varje sida man kan också göra några andra bra övningar.

tisdag 30 september 2014

Vad händer med vikten?

UppgiftVi ska väga 60 ml vatten och lösa en brustablett i vattnet. Sedan ska vi se om vikten förändras.

Syfte:Förstå vad som händer när en brustablett löser sig i vatten, lära oss laborera och skriva rapport.

Material:Våg, bägare, brustablett och vatten.

Utförande:1, Väg en brustablett tillsammans med en bägare med 50ml vatten.2, Lägg i brustabletten och låt den lösas upp.3, Väg bägaren med vatten och den upplösta tabletten.

Hypotes:Jag tror att det kommer väga mer när vi har blandat tabletten med vattnet så får den mer vikt av brustabletten men inte mycket mer vikt.

Resultat:Innan:Pulver= 4gVatten= 55gTotalt 59 g

Efter:57 g

Slutsats:
Gasen som bildas är koldioxid och det vi gjorde när vi blandade pulvret med vattnet var att vi gjorde vattnet kolsyrat. Jag hade fel när jag trodde att det skulle väga mer efteråt. 


måndag 29 september 2014

Ämnenas egenskaper

Uppgift: Undersök vilka egenskaper trä, metall, plast och glas har.


Syfte:Lära sig om ämnens egenskaper.


Material: Glasstav, glasbägare, magnet, krokodilklämmor, elsladdar, metallkniv, trä, batteri, plastkniv och glödlampa.


Utförande: 1. För att testa värmeledningsförmåga så hällde vi kokande vatten i en bägare. I bägaren satte vi trästaven, glasstaven, metallkniven och plastkniven. Efter det så kände vi på dem om de blev varma.2. För att testa elledningsförmågan kopplade vi ämnet med ett batteri och en lampa. Om lampan lyste betydde det att den ledde el.3.För att se om ämnet var magnetiskt satte vi det mot en magnet och såg om den drogs mot den.Hypotes: Leder värme: Metall och glasLeder elektricitet: MetallMagnetiskt: Metall

Resultat:

pastedGraphic.png

Slutsats: Vår hypotes stämde.