fredag 24 oktober 2014

No lab-smälta is koka vatten 

Uppgift 
(Vad är det ni ska göra?)
Man skulle smälta is och ta reda på vilken temperatur isen smälte och hur lång tid de tog för vattnet att börja koka.
Syfte 
(Varför ska ni göra denna laboration?)
För vi skulle lära oss att använda brännaren och mäta temperaturer. 
Material 
(Vad för saker har ni använt)
Glasstav, termometer, glasskål, tre isbitar,brännare (gas), tändstickor och 25cl vatten.
Utförande 
(Hur ska ni göra?) 
Vi satt glasskålen "på" tändaren. Tände en tändsticka och sen satt den andra på gasen och tände brännaren. Sedan så lät vi de smälta och koka upp.

Hypotes 
(Vilket resultat tror ni att ni kommer att få?)
Att isen smälter efter några minuter och sen efter ca 7min så börjar de sjuda.
Resultat
(Vad kom ni fram till)
Isen smälte efter 3 min och de började koka vid 5 min då vattnet var 100°C.
Slutsats 
(Vad drar ni för slutsatser av ert resultat? Stämde er hypotes? Finns det förbättringar man kan göra om man skulle göra om laborationen? Finns det felkällor?)

Vår hypotes stämde ganska bra. Jag tycker de gick bra och vi samarbetade bra tillsammans.
Vi kunde ha skrivit hypotesen samtidigt. Termometern kan ha varit en felkälla asså att den visade fel temperatur.


 Brännare

Glöm inte att ta på skyddsdräkt och skyddsglasögon. Det ska vara en person som är ansvarig för brännaren och den andra ska vara ansvarig för tändstickan. sätter man på brännarens slang på gaskranen. Man tänder först tändstickan och efter det så sätter man på gasen genom att ta upp och sen vrida lite och efter det tar man håller man över så kommer det upp en låga. efter det ska man testa att dra en liten ring som sitter runt brännaren och testa och se om lågan blir större eller mindre om man håller över luft rören och sen så ska den andra som sätter på gasen stänga av den på gaskranen. Efter det så gör den andra lika dant.



pastedGraphic.png   

torsdag 23 oktober 2014

                                                       Narnia 


Kännetecken för att Narnia är en fantasy är tex att djuren kan prata, det finns personer/djur som inte finns på riktigt som vita häxan och faun. Det finns en annan värld som människorna inte känner till.  

Några magiska saker som finns i Narnia är garderoben som leder till Narnia, Lucys dryck som kan väcka Personer/djur till liv igen, vita häxans stav som kunde göra personer/djur till statyer och en liten "flaska" som gjorde mat.

onsdag 15 oktober 2014

idrotts reflektion ht-14

1. Det viktigaste jag har lärt mig är att hur man ska tänka när man orienterar. Tillexempel att man ska inte flytta på kartan och att man ska flytta på kroppen. En annan sak jag lärt mig är lite hur jag funkat tillexempel att jag orkar mycket mer än vad jag tror.

2. Något jag alltid har tyckt varit tråkigt är skidskytte och orientering. Men när man väll lär sig och vet hur man gör och fattar meningen så är det ganska kul. Ett exempel är att på gympan så körde vi en annan version av skidskytte att man kastade i ärtpåsar i pallplintar och man fick springa mycket istället för att åka skidor. Och när vi skulle orientera på Gunnesbo och hitta saker var också ganska roligt. det var ju lite lättare för att visste var det mesta fanns.

3. Något jag behöver öva på är att dansa, styrka armarna, lite högre tempo när man joggar eller springer, grundstyrkeövningar och att man ska jobba med magmusklerna. Hur man kan jobba med det är att alltid försöka sitt bästa och att ta det på alvar och inte tramsa. Hur man kan förbättra dansen är att man lyssna på instruktionerna och fås säkrare taktkänsla. Att bygga upp styrkan i armarna kan man gör armhävningar eller något annat som man jobbar med armarna. När man ska jobba med att få lite högre tempo när man joggar eller springa korta sträckor så kan man jogga intervaller varannan kan man springa snabbt och varannan kan man springa vanligt tempo och när man gör det så ska man springa med en annan som har ungefär samma tempo. När man ska träna kortdistanser tycker jag en riktigt bra sak är att köra idioten 2-4 gånger att man kör först 6 meter och sen tillbaka 7 meter och tillbaka 9 meter och tillbaka halvplan och tillbaka och sen hela planen och tillbaka. När man ska träna grundstyrkeövningar så kan man gör tillexempel 10 knäböj på båda och sen 10 på varje knän, plankan 30 sekunder eller 1 minut eller någon annan övning. När man ska jobba med magmusklerna tycker jag att man kan köra tillexempel 10 vanliga sittupps 10 korta och 10 sneda sittupps på varje sida man kan också göra några andra bra övningar.