tisdag 9 februari 2016

Plikt och konsekvensetik

Ska man tala om för läraren att någon fuskar på ett prov?

Ja, enligt konsekvensetiken: För annars så kan man själv få konsekvenser om läraren ser och tror att man själv har skrivit av personen medan det var den andra som skrev av det du skrev. Men det beror också på vem personen är.

Nej, enligt konsekvensetiken: För att om man säger till läraren och det kommer ut att de va jag som berättade för läraren. Och om personen är populär så kanske hens kompisar går emot en. Och då kan de gå illa för mig jag kan bli mobbad och så vidare.

Ja, enligt pliktetiken: Man har en skolplikt som säger om någon fuskar så ska man säga det till läraren för det är inte rätt att fuska.

Nej, enligt pliktetiken: Man har en plikt att inte skvallra och en plikt att man ska vara snäll mot sin kompis o det kanske bara var en engångsgrej.

Ska man svara ärligt att man tycker att kompisens tröja är ful?

Ja, enligt konsekvensetiken: Ja för att annars kan folk skratta bakom hens rygg utan att hen vet det. Kompisen kan få reda på att man ljög om att man sa att hens tröja var fin.

Nej, enligt konsekvensetiken: Eftersom kompisens självförtroende kan sänkas o det är kanske hens smak. Kompisen blir ledsen så hen vågar inte ha den även om den kan vara väldigt viktigt. Säg vad du vill att andra ska säga till dig.

Ja, enligt pliktetiken: kompisen litar nog på mig o vill inte ljuga. Som kompis är det din plikt att säga för du vill inte att din kompis ska gå runt med en ful tröja.

Nej, enligt pliktetiken: En regel att man inte ska vara taskig mot sin kompis. Man kan dra en vit lögn. Och en ful tröja sa inte påverka vänskapen.


Ska de som inte samlat ihop pengar få följa med på tränings­­- 
läg­ret nästa sommar?

Ja, enligt konsekvensetiken: Hen kanske blir sur även om hen inte har samlat in pengar. Om hen är en bra spelare/ en viktig spelare och dem kan förlora utan honom. Alla kanske inte har bra ekonomi och man vet aldrig vad personen har för anledning för han hen inte har samlat in pengar.

Nej, enligt konsekvensetiken: För det hade varit orättvist för att dem andra har samlat in pengar för en annan spelare och kan inte göra andra saker utan måste betala för den spelaren. I framtiden kanske flera personer kommer att sluta samla in pengar o tillslut så kommer dem inte kunna åka på något läger.

Ja, enligt pliktetiken: Ett lag ska stå upp mot varandra och man har en plikt med att alla ska få följa och att folk ska inte kännas utanför. Folk kan ha olika problem som tillexempel ekonomiska problem.

Nej, enligt pliktetiken: Har inte följt en regel och därför borde man inte få följa med.

Ska man ge pengar till någon som tigger på gatan?

Ja, enligt konsekvensetiken: Ja eftersom man kan hjälpa den personen o göra en god gärning.

Nej, enligt konsekvensetiken: Nej eftersom du kan behöva dem pengarna senare. Och man vet aldrig om dem sitter där för att få extra pengar liksom dem kan redan ha mycket pengar.

Ja, enligt pliktetiken: Man har en vänlighets plikt med att vara vänlig mot andra och i detta tillfället så kan man väl vara lite extra vänlig o ge dem lite pengar. 


Nej, enligt pliktetiken: Det finns ingen bestämd regel att man ska hjälpa andra som har det sämre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar