måndag 30 maj 2016

Abortdebatt

RFSU - Sedan 1933 har RFSU jobbat i trovärdigt. Dem arbetar med opinionsbildning kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). En av RFSU's viktigaste arbeten är om rätten till fri abort. RFSU's arbete vilar på tre friheter- att vara, välja och njuta. Dem är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. RFSU arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och att delta i debatter. Dessutom bedriver dem ett omfattande internationellt arbete med liknande organisationer i andra länder. Dem är även medlem i IPPF (The international Planned Parenthood Federation)

Här är ett litet stycke ut RFSU om fri abort och vem som bestämmer:
Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn.  Det är alltid den gravida kvinnan som bestämmer oavsett vad den andra personen tycker. Kvinnans rätt att ensam besluta om abort motsäger inte att partnern deltar i beslutet. Enligt lagen har partnern inget att säga till om men i verkligheten kan det spela stor roll. Kvinnors val grundar sig ofta på partnerns inställning till att få barn. 


UMO - UMO med andra ord ungdomsmottagningen. UMO är en landstings ägd verksamhet som fungerar om ett komplement till de traditionella ungdomsmottagningar i Sverige.

Här är ett stycke ur UMO om fri abort om att det är den gravida som bestämmer:
Du som är gravid bestämmer
Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten. Det kan vara bra att prata med den som du blivit gravid tillsammans med om hur du vill göra. Om det går är det också bra att fatta ett gemensamt beslut. Men ibland går inte det och då bestämmer du som är gravid. 

1177 Vårdguiden - 1177 Vårdguiden är en webbplats och telefontjänst med information, rådgivning och tjänster inom hälsa och vård. Webbplatsen drivs av Inera AB, ett företag som ägs av alla Sveriges landsting och regioner gemensamt.

Här är ett stycke ur 1177 Vårdguiden om abort:
Alla som gör abort har olika skäl. Det spelar ingen roll vilken orsak som ligger bakom beslutet, alla har lika mycket rätt till abort. Oavsett skäl och oavsett om abortbeslutet känns lätt eller svårt kan det vara bra att få samtalsstöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som varit delaktig till graviditeten.

söndag 29 maj 2016

Land-analys

Rikt- Cypern, 1 153 058 (2014)

Fattigt- Senegal, 14 548 171 (2014)


Fakta om landet:

Cypern- Cypern ligger i Medelhavet. Ön har Turkiet, Irak, Egypten och lite Grekland om sig. Deras yta är 9251 kvadratkilometer och det mättes 2015. Cypern är den tredje största ö i medelhavet fast Cypern är mindre än Östergötland. Deras klimat är typiskt medelhavsklimat. Heta och torra somrar och milda och fuktiga vintrar. Den mesta nederbörden kommer i november till mars. Kyreniabergen har tunna jordlager och i Troodosmassivet är det tätare växtlighet som täcks av barrskog. Mellan bergen så är de slättland Mesaoria i öster och Morfouslätten i väster och där är det bra odlingsmarker. Från Troodosmassivet rinner om vintern en del mindre floder som helt torkar ut om sommaren. Befolkningstätheten i Cypern är 125 personer per kvadratkilometer och det undersökte dem år 2014.

Sengal- Senegal ligger i Västafrika. Ytan är 196 722 kvadratkilometer och det mättes 2015. Klimatet i norra Senegal är halvtorrt och vid kusten på vintern är det förhållandevis svalt. Men i söder är det betydligt hetare och fuktigare. Deras regnperiod varar som längst juni till oktober. I norra Senegal är det halvöken och savanner. I söder växer det dock mycket och det finns även regnskog inåt i landet. Befolkningstätheten i Senegal är 76 Personer per kvadratkilometer och detta undersökte man år 2014.



















HDI – mänskligt utvecklingsindex

Hur placerar sig de länder ni valt att jämföra på HDI–rankningen?







Dra slutsatser – gör en analys
När ni är färdiga med er jämförelse av de fakta ni tagit fram om de båda länderna är det dags att dra slutsatser från er undersökning. Vad är typiskt för ett rikt land? Vad är typiskt för ett fattigt land?


Saker man har sett under detta är att i dem rika länderna så är födelsetalen och dödstalen lägre. I dem fattigare länderna har de betydligt högre befolkningstillväxt. Människorna i de fattigare länderna har kortare livslängd. Både dem fattigas BNP och BNI är bara en bråkdel av vad dem rika har. Fattiga länder förbrukar betydligt mindre energi än dem rika. Dem rika har också mycket högre BDI än dem fattiga. Med detta kan man säga att dem rika har högre utbildning, längre livstid och betydligt högre BNP(inkomst).

Vad behöver förändras för att människorna i ett fattigt land ska få bättre livsvillkor? 


För att dem fattiga länderna ska få det bättre så behöver man infrastruktur med andra ord att man bygger vägar, bostäder, skolor, sjukhus och efter hand så kommer det andra saker som tex mataffärer. Att alla går i skolan och får en bra utbildning som man har rätt till att få. Viktigt också att man fixar rent vatten till dem fattiga länder som behöver det. Och man ska hjälpa dem länder som är fattiga så dem inte behöver fly både på grund av krig, fattigdom med mera.


Källor
* Landguiden
* SO-rummet
* Globalis
Frågor1-3              

  1. Vad är typiskt för ett i-land?
Svar: Typiskt för ett i-land är att större delen av befolkningen bor i städer och att dem har hög BNP. De flesta har gått i skolan som barn och har fått en bra skolutbildning. Det är ofta låg spädbarnsdödlighet och låg befolkningsökning. I-land har även hög medellivslängd och det är en liten skillnad mellan. Ett i-land är ofta rika länder. I ett i-land är det inte jordburk och landsbruket som dominerar. De flesta länderna ligger på norra halvklotet men det finns undantag tex Nya Zeeland och Australien ligger på södra halvklotet och är industriländer. De flesta i i-landen jobbar med industri- och servicearbeten.

2.a.Vad är typiskt för ett u-land?
Svar: U-land är fattiga länder och typiskt för dem är att landet är dåligt uppbyggt och att det är hög befolkningstillväxt. Ordet U-land står för två olika saker. Från början var det för "underutvecklat land”, men nu för tiden brukar man säga ”utvecklingsland”. Många bor på landet och i u-land är det jordbruk och landsbruket som dominerar. kännetecken  för u-land är en outvecklad industri, råvaruexport, jakt, överbefolkning,fiske och en stor del av ekonmin baseras på jordbruk. Anledningen är att de fattigare länderna till största delen ligger på södra halvklotet eller så ligger det i tropikerna. Men medan att dem länderna som har lyckats som dem flesta är i-land historiskt sett funnits i den norra tempererade zonen. Två stora undantag är NyaZeeland och Australien som ligger på det södra halvklotet och är högt utvecklade i-länder.


b. Försök förklara varför u-länderna är fattiga.
Svar: Jag har förklarat lite om detta i 2a men det är därför dem har inte utvecklas som i-länder, dem länder som har lyckats har man sett att de historiskt funnits i den norra tempererade zonen. Anledningen är att de fattigare länderna till största delen ligger på södra halvklotet eller så ligger de i tropikerna. Och dem flesta länder som har lyckats ligger på norra halvklotet.

3. 
a.Vad är det för skillnad mellan att mäta välstånd i BNI per capita och HDI?
Svar: BNI/ Bruttonationalinkomst - Ett mått för den totala produktionen av varor och tjänster i ett land.

HDI/ Index- för mänsklig utveckling- Mäter ländernas genomsnittliga resultat inom tre grundläggande områden 
  1. Förväntad livslängd 
  2. Utbildning
  3. Inkomst

Skillnad- BNI tar bara hänsyn till den totala produktionen i ett land. HDI tar även hänsyn till livslängden och utbildningen.

b. Hur räknas HDI-index fram?
Svar: Definitionen för mänsklig utveckling är ett långt liv, kunskap och en god levnadsstandard. Indexet mäter från 0 till 1, där 0 är sämst och 1 är bäst.