måndag 30 maj 2016

Abortdebatt

RFSU - Sedan 1933 har RFSU jobbat i trovärdigt. Dem arbetar med opinionsbildning kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). En av RFSU's viktigaste arbeten är om rätten till fri abort. RFSU's arbete vilar på tre friheter- att vara, välja och njuta. Dem är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. RFSU arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och att delta i debatter. Dessutom bedriver dem ett omfattande internationellt arbete med liknande organisationer i andra länder. Dem är även medlem i IPPF (The international Planned Parenthood Federation)

Här är ett litet stycke ut RFSU om fri abort och vem som bestämmer:
Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn.  Det är alltid den gravida kvinnan som bestämmer oavsett vad den andra personen tycker. Kvinnans rätt att ensam besluta om abort motsäger inte att partnern deltar i beslutet. Enligt lagen har partnern inget att säga till om men i verkligheten kan det spela stor roll. Kvinnors val grundar sig ofta på partnerns inställning till att få barn. 


UMO - UMO med andra ord ungdomsmottagningen. UMO är en landstings ägd verksamhet som fungerar om ett komplement till de traditionella ungdomsmottagningar i Sverige.

Här är ett stycke ur UMO om fri abort om att det är den gravida som bestämmer:
Du som är gravid bestämmer
Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten. Det kan vara bra att prata med den som du blivit gravid tillsammans med om hur du vill göra. Om det går är det också bra att fatta ett gemensamt beslut. Men ibland går inte det och då bestämmer du som är gravid. 

1177 Vårdguiden - 1177 Vårdguiden är en webbplats och telefontjänst med information, rådgivning och tjänster inom hälsa och vård. Webbplatsen drivs av Inera AB, ett företag som ägs av alla Sveriges landsting och regioner gemensamt.

Här är ett stycke ur 1177 Vårdguiden om abort:
Alla som gör abort har olika skäl. Det spelar ingen roll vilken orsak som ligger bakom beslutet, alla har lika mycket rätt till abort. Oavsett skäl och oavsett om abortbeslutet känns lätt eller svårt kan det vara bra att få samtalsstöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som varit delaktig till graviditeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar