tisdag 13 december 2016

Versaillesfreden

1. Tyskland fick endast ha en mycket liten armé, alla tyska krigsskepp skulle överlämnas till britterna och inga tyska soldater fick finnas i Rhenlandet på gränsen mot Frankrike.

Tyskland fick inte ha en stor arme eftersom på den tiden så var Tyskland en stormakt. Om Tyskland inte hade en stor arme så kunde de inte attackera länder, tillexempel Storbritannien och Frankrike. Ifall man tog bort Tysklands arme så ökade chansen för fred. Detta underlättade mest för Frankrike och England. England hade redan en kamp mot Tyskland, när Tyskland blir av med sin stora arme så blev England den mäktigaste stormakten i världen. England satsade inte lika mycket på kapprustningen (militär) för de kände att de var överlägset bäst. England använde de pengarna på handeln istället, de fixade handelsfartyg istället för krigsfartyg. Massa tyska militärer (vanliga soldater) blev arbetslösa och ville hämnas. Flera i Europa trodde att det aldrig skulle bli ett så här stort krig igen. Ingen flotta, soldater, flygvapen. Inflation hände, Tyskland fick det ännu sämre. En del av Tysklands skulder försvann, när Hitler vann valet i 30-talet. Hitler påbörjade en kapprustning. Han byggde också Autobahn, som är den första motorvägen.
Går snabbt att transportera både till “kriget” och handeln. Hitler tog in soldater men Tyskland fick inte ha några soldater, dock brydde inte England och USA så mycket.


2. Japan fick behålla de områden som landet hade erövrat från Tyskland i Kina.

Tysklands inflytande i Asien minskade och var de hade inte lika mycket som förr. Japan styrde, ett asiatiskt land som var på förbundens sida stora delar av Asien. Dock var det att marken i Kina tillhörde Japan, när andra världskriget bröt ut så var Japan en av de mäktigaste nationerna som stred för axelmakterna. Det här innebar att de krigade med tyskarna och då hade alltså Japan bytt sida. Förbunden gav Tysklands mark i Kina till ett land som skulle strida mot de i det nästkommande världskriget.



 3. Tyskland fick avstå stora områden till Polen och Danmark.

Tysklands markminskning kom i samband med deras extrema skadestånd. Det här var för att de  skulle minska Tysklands makt så mycket som möjligt.När ett land förlorade ett krig var de tvungna att betala skadestånd till det vinnande landet. Trots om det förlorande landet startade kriget eller om de blev attackerat. Skadeståndet kom inte bara i form av pengar. Man var också tvungen att ge andra länder en hel del mark. Detta var exakt det som hände när Polen och Danmark fick tillbaks stora områden som de tyckte var deras. Polen fick till 53 000 kvadratkilometer och Danmark fick över 4000 km tillbaka från Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar