tisdag 13 december 2016

Andra Världskriget

1 Redan innan andra världskriget bröt ut 1939 hade Hitler lagt områden under sig. Förklara vad som hade hänt genom att använda följande ord: Saarområdet, Rhenlandet, Österrike, Münchenöverenskommelsen och Molotov–Ribbentrop-pakten?

Efter Versaillesfreden var Saarområdet ockuperat av Frankrike. Saarområdet var ett gammalt tyskt område, enligt fredsbestämmelserna fick folket rösta om vilket land de ville tillhöra. 90% röstade för att återgå till Tyskland, detta var en väldigt stor seger för Adolf Hitler. Saar återförenades med Tyskland år 1935. 
En annan sak som också togs beslut om i Versaillesfreden var att det tyska Reghnandet skulle vara av militariserad. År 1936 lät Hitler hans tyska arméer marschera in i området, där bröt han mot Versaillesfreden bestämmelser på flera olika sätt. En krigsförberedelse av Tysklands armé hade satt igång det tysta. Hitler förde åter igen allmän militärtjänst och samtidigt gav Hitler order om att fly och flotta skulle upprustas. 

Hitler struntade i fredsbestämmelserna framöver i och med att han skulle förklara att Tyskland inte var bunden av Versaillesfreden. Hitler hade också andra mål, det gällde grannländerna, Österrike, Polen och Tjeckoslovakien. Nazisterna ansåg att det tyska folket hade rätt till större mark och det kunde nog leda till krig

Österrike var tidigare en stormakt men det fanns inte så mycket kvar av det. Det landet som bestod av var områden som folk talade tyska. Bestämmelserna i Versaillesfreden förbjöd Österrike att förenas med Tyskland även om det var folket som ville det. Österrike avskaffade Demokratin och landet låg väldigt dåligt till ekonomiskt och det var politiskt oroligt. I och med att de avskaffade demokratin så styrdes landet av förbundskanslern som diktator. 
När de förlorade sin självständighet medverkade ett väldigt starkt nazistparti. De österrikiska nazisterna och de tyska SS-förband rensade oförskämt ut motståndare till samverkan. I mars 1938 lät Hitler tyska arméer att rycka in i landet.Det här ledde till att Hitler kunde hålla en bejublad entre i Wien.

I Tjeckoslovakien fanns det tre folk: tjecker, tyskar och slovaker. I Sudetenland bodde de flesta tyskarna, för det var ett gränsområde till Tyskland och många av dem ville ha förening med Hitlertyskland. Som i Österrike blev det ett bra verktyg för Hitlers politik. Han började ställa vissa krav på Tjeckoslovakien, Hitler ville att de tysktalande Sudetenland skulle anslutas till Tyskland.
På grund av detta så möttes Frankrike, Italien, Tyskland och Storbritannien i München september 1938. Adolf Hitler påstod att efter Sudetenland blivit tyskt så skulle han inte ha flera krav på nya markområden.  Man tog ett beslut att Sudetenland skulle överlämnas till Tyskland, den brittiske premiärministern Neville Chamberlain var övertygad om att freden nu var räddad. Men så blev det inte. Han tog resten av Tjeckoslovakien, inte som han hade lovat. I mars 1939 Blev den tjeckiska delen ett tyskt protektorat (med andra ord området beskyddat av tyskarna). Det som då hände med den Slovakiska delen, var att den blev en tysk lydstat och det här gjorde att en fri, demokratisk stat, mitt i Europa hade nu försvunnit.

Efter allt detta så litade inte Frankrikes och Storbritanniens ledare på Hitler, eftersom han höll inga av hans löften. För att Tysklands båda landområden skulle hänga ihop krävde Hitler att få den polska korridoren och staden Danzig. Hitler lovade både länderna att hjälpa polen. Den oväntade överenskommelsen förvärrade Polens chanser.

Kommunister och Nazister hade länge kämpat mot varandra och detta gjorde så att Hitler och Stalin egentligen var dödsfiender. Molotov–Ribbentrop-pakten slog ner som en bomb, en överenskommelse mellan de båda länderna som betydde att de inte fick anfalla varandra. Detta var Sovjet och Tyskland som delade upp Östeuropa mellan sig. Polen skulle båda länderna dela på.
I och med att Storbritannien hade lovat att hjälpa Polen.Förklarade de krig mot Tyskland den 3 september, eftersom den tyska truppen rullade in över Polens gränser. Det här var en inledning till ett nytt storkrig.



5 Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?

Året 1942 brukar kallas vändpunktens år. Det var detta året där vissa slag runt om i världen gjorde att striderna vände. Bland annat blev el-Alamein och Stalingrad stora vändpunkter i kriget. Man tror att Tyskland hade segrat kriget utan de. Tyskland gick på Ryssland, till en början gick intåget bra för Tyskland. Fast när tyskarna kom till Stalingrad så fick de känna på den ryska, hårda vintern som många europeiska ledare fallit mot. En hel tysk trupp ockuperades vid Stalingrad, de oövervinneliga tyskarna besegrades. Efter det här fick den tyska truppen fler förluster staplade på varandra. 
Det skedde ett väldigt viktigt slag i el-Alamein. Churchill den brittiska ledaren, citerade "Före el-Alamein hade vi inte en enda seger, efter el-Alamein hade vi inte ett enda nederlag.” Varför slaget i el-Alamein var så viktigt är för att de resulterade i en seger för Storbritannien. Den andra konsekvensen var att Tyskland trycktes tillbaka i Europa, för att de ville komma åt Suezkanalen som ligger i närheten av el-Alamein.



7 Varför är namnet Quisling känt över hela världen?


Det fanns en politiker i Norge vid namnet Vidkun Quisling. Han var en del av det nazistiska partiet i Norge. Innan krigets början hade han samarbeta med Adolf Hitler, då han styrde Norge ihop med tyskarna när Norge var ockuperad. Vidkun Quisling försökte att göra Norge nationalsocialistiskt och flera noskar vände sig mot regeringen. Flera noskar blev även medlemmar i Hjemmefronten alltså motståndsrörelsen. Folk gjorde upptåt och Vidkun började arrestera, förvisa och han införde fler dödsdomar. Nuförtiden är Vidkun Quisling en beteckning på förrädare och det blev mindre namn som sattes på alla krigsförrädare i Norge. Senare blev Quisling ställd för landsförräderi och blev där av dömd till döden.


8Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?

Kriget fortsatte i Sydostasien samt i Stilla havet. Japan kontrollerade stora delar men USA säkrade övertaget i kriget till sjöss, sommaren 1944. Numera var den japanska flottan inget hot. Fast det stoppade inte Japan att försvara de landområden som de hade tidigare erövrat. USA hade på våren 1945 nått så långt att möjligheterna att intränga de japanska öarna var väldigt stora. USA’s president beslöt att de skulle släppa de nya bomberna över Japan för att USA ansåg att en invasion skulle bli en lågdragen och blodig historia

USA’s president släppte två nya atombomber i det syfte att Japan skulle sluta och ge upp. I april 1945 då President Roosevelt dog var det efterträdaren Harry S Tuman som beslöt. Om USA använde bomben skulle flera amerikanska soldaters liv sparas, menade han.
Bombplanet Enola Gay släppte den första bomben den 6 augusti 1945 över staden Hiroshima. En tredjedel av stadens 300 000 invånare dödades eller blev skadade och två tredjedelar av alla stadens byggnader förstördes. Som jag nämnde innan så släppte man två olika bomber i Japan.
Den andra släppte man i Nagasaki, tre dagar efter man släppte den i Hiroshima.  Den 15 augusti uttalade den japanska kejsaren för det japanska folket att Japan hade gett upp. Andra världskriget var nu över.


9 Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?

De som förlorade kolonier liksom Tyskland förlorade kriget och förlorade sina kolonier. Efter kriget blev kolonierna mer frihetssträvande och kolonierna ville bli självständiga. Europa hjälpte kolonierna så de kunde bli självständiga och kolonier bildade partier. Indien blev självständiga men vissa indier ställde frivilligt upp och krigade för England. Under sådana strider kunde befolkningarna i kolonierna utnyttjas som soldater. Kolonierna blev inspirerade av Japan och på det viset blev det så småningom inbördeskrig i de olika kolonierna


11"Kristallnatten" och "den slutgiltiga lösningen" är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.

Natten mellan 9-190 november år 1938 gick Hitlers militärer (nazistiska militären), poliser och civila ut på gatorna, de gjorde något som kallas för pogrom. En blodig och våldsam förföljelse av enfolkgrupp. Det här var det nazisterna höll på med under 30-40 talet. Nazisterna gjorde hemska saker på kristallnatten, de dödade och misshandla judar, förstöra deras hem, affärer och ägodelar. De tvinga de till att begå självmord och de tvingade 20-30 000 judar till koncentrationsläger. på kristallnatten sattes 267 synagogor i lågor och ca 400 judar dödades.
Detta som pågick var tyvärr bara en början av förintelsen. Alltså att ta bort något i detta fallet judar och andra grupper av människor de ansåg vara mindre värda. Tillexempel funktionshindrade människor, romer och så vidare. Man menade att kristallnatten satta igång förintelsen.
Nazisterna skyllde på en judisk kille som var 17 år gammal, han sköt en man i den tyska ambassaden, men killens familj stod i stor fara. Det här är dock inte sant! Nazisterna hade planerat detta sen innan. De tränande människor, ordnat plaster på koncentrationsläger de hade också bestämt vilka soldater som skulle vara på vilka kvarter. Judarna var tvungna att betala 1 milliard mark i skadestånd, för det var ju judarnas fel och inte nazisterna, eller vad tycker ni?
Efter kristallnatten startades förintelsen, då nazisterna letade upp, fängslade, skickade de till koncentrationsläger och dödade judar. Tyvärr så dog ca 6 000 000 judar i förintelsen. 

När man nämner ”den slutliga lösningen” så var det en nazistisk planering. Det var en genomförning av ett systematiskt folkmord på Europas judar. Man ville att judarna (folket) skulle förintats man skulle döda varenda en med metoder från industrin. Man undrar vad man gjorde då. Jo man hämtade de och förde de till koncentrationsläger, getton, uppsamlingsläger och judarna förde man till ett förintelseläger där  vissa judar skildes åt. 
De som var kapabla till att arbeta fick jobba och hoppas på ett lite längre liv än de andra. De andra skickades till duschrum, dock var det inget vanligt vatten man duschade i. Det var en giftig gas som man använde för att gasa ner judarna.
Sedan när man var säker på att all var gasade lastade man ut de och kastade de i bränungnar. Det dödades 5-6 miljoner judar. Mer än hälften dog i Auschwitz-Birkenau, Sobibor, Majdanek, Treblinka, Chelmno och Belzec.


12Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europa protesterade mot hur judarna behandlades.

Judarna har varit förföljda sedan medeltiden. Man trodde att det var judarnas fel att Jesus korsfästes, Då började man skylla allt på judarna. Jesus var född inom Judendomen och gick ifrån det. Jesus predikade om alla människors lika värde. Jesus lockade människor till kristendomen. Judarna blev oroliga och rädda eftersom att Jesus fick en sådan stor makt ville man inte benåda han. En sak som gjorde Judarna upprörda var att Jesus sade att han var Messias, Gud sändebud, han som räddar världen. Judarna tyckte att Jesus var som en lögnare

På 1400- talet kunde man bli avrättad och torterad om man inte lämnade judendomen. Och därför blev allt fler kristna, så det var lätt att skylla på judarna. Som man till exempel skyller på muslimer nuförtiden.
Judarna var ett förmöget och duktigt folk. Detta ville man stoppa, judarna fick inte bo där de ville. I lund och Uppsala forskade man på judar skallar, eftersom man trodde att de var ett speciellt folk. I Sverige var det upp till 20% av befolkningen som var antisemiter.
människorna som läste tidningarna kunde inte tro deras ögon, de och om allt som sades och så vidare. Man ville inte ta emot för många flyktingar, många läder misstänkta. 
I Sverige 1938 blev man erbjudna att ta emot minst 100 judiska läkare. Men man ville inte det eftersom man ville inte ha för mycket med det judiska folket att göra, man ville heller inte ha för många judar.
Man kan dra många liknelser från då och nu. Men en av de är att judarna var utsatta under andra världskriget och nu är muslimer det kanske lite mindre. Men man skyller det mesta på dem. En grej jag tycker att man glömmer är att det är inte bara judarna som är ”dåliga” och det är inte bara muslimerna som är ”dåliga”. Det finns något bra och dåligt inom VARJE religion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar