söndag 28 maj 2017

Buddismen

7 Hur kan man beskriva nirvana? Vad är skillnaden mellan islams och kristendomens uppfattningar om himmelriket och buddhismens tankar om nirvana?
Nirvana är  målet av den buddhistiska vägen. Det ses ofta som frigörande från girighet, begär, hat och ignorans. Buddhas upplysning kallas först för nirvana, och när han dog sägs det att denna nirvana övergick till parinirvana, nirvana efter döden. Parinirvana betyder inom buddhismen - det slutliga nirvana. Som är ett tillstånd som är möjligt att nå endast för den som under sin levnad når fullständig upplysning. Buddha anses ha uppnått parinirvana. 
På grund av att buddhismen växte fram ur hinduismen behöll den en del av de grundläggande tankarna, bland annat den om karma och återfödelsen. 
Enligt buddhismen får den människan som följer den åttafaldiga vägen en bra karma, på de viset kan man undvika återfödelsen. Och det är då man har nått målet med andra ord nirvana.
Man undrar vad som vad som händer när man har nått upp till nirvana. Det sägs att Buddha vägrade uttala sig om detta, det han menade med detta var att frågan kunde inte besvaras och därför var det meningslöst.


8 Hur skiljer sig de två största riktningarna inom buddhismen från varandra?
De två största riktningarna inom buddhismen är Theravada och Mahayana. En av anledningar varför de skiljer dem är att enligt Theravada finns det bara en Buddha i taget och han kan inte hjälpa människorna eftersom han redan har uppgått i nirvana. Nirvana är  målet av den buddhistiska vägen. Det ses ofta som frigörande från girighet, begär, hat och ignorans. Buddhas upplysning kallas först för nirvana, och när han dog sägs det att denna nirvana övergick till parinirvana, nirvana efter döden. Parinirvana betyder inom buddhismen - det slutliga nirvana. Som är ett tillstånd som är möjligt att nå endast för den som under sin levnad når fullständig upplysning. Buddha anses ha uppnått parinirvana.
I Mahayana hävdas det att universum består av ett oändligt antal världar och att det finns en Buddha i varje värld. Och då måste det också finnas ett oändligt antal buddhor  samtidigt. Detta menas med att alla människor har möjligheten att bli en Buddha.
Inom Theravada menar man måste vara en utvald elit av munkar och nunnor som kan nå detta slutmål.


10 Vad är en bodhisattva? Vilka riktningar av buddhism talar om bodhisattvas? Finns det något motsvarande inom någon annan religion? Kan man jämföra med helgon inom delar av kristendomen eller kanske änglar inom islam?
En bodhisattva är en person som har en otrolig kärlek till sina medmänniskor. Denne avstår också nirvana för att kunna vara fysiskt närvarande och kunna hjälpa sina medmänniskor. Bohisattva betyder ungefär ”varelse fylld av upplysning”. Det skulle man kunna likna med en väldigt klok och kärleksfull människa som sätter andra människor i första rummet. Bodhisattvas är en ofta en väldigt viktig del i många buddhistiska länder, ibland till och med viktigare än Buddha.  Bodhisattva talar man oftast om inom Mahayana eller nord-/östbuddhism. 

Jag skulle säga att man kan likna bodhisattvas med munkar och nunnor. Eftersom att de väljer att leva på jorden och vara bra människor som tar hand om och hjälper sina medmänniskor. Man kan även likna helgon med bodhisattvas eftersom att helgon är någon som några ser upp till. Så är även bohisattvas för buddhister, någon som har gjort något spektakulärt som man prisar väldigt högt. 

12 Vilken betydelse har tillflykten till de tre juvelerna för en troende buddhist? Hur tar det sig uttryck i en buddhists vardag?
De säger att ta sin flykt till … det menas inte bara att man accepterar något som är viktigt utan också att man ser det som ett skydd. Till exempel att barnet tar sin tillflykt till sin förälder när något verkar hota.
Man brukar säga att Buddhismens motsvarighet till till exempel kristendomens trosbekännelse brukar kallas för de tre juvelerna. En väldigt viktig skillnad mot de andra religionerna är att det inte finns någon gud nämnd i de tre juvelerna . Som ersättning är det läraren, läran och gemenskapen med församlingen som är religionens centrum.
Alla kan tolka de tre juvelerna på olika sätt. Vissa ser det som en trappa först intresserar man sig för Buddha, sedan går man vidare till hans lära och sist söker man upp en nunne- eller munkförsamling för att praktiskt utföra läran. Ibland sägs det också att olika riktningar inom buddhismen särskilt betonar en av juvelerna. Till exempel skulle Theravada på läran, den tibetanska buddhismen på gemenskapen och Mahayana koncentrera sig på Buddha.
Jag tar min tillflykt till Buddha (läraren).
Jag tar min tillflykt till dharma (läran).
Jag tar min tillflykt till sangha (munk- eller nunneförsamlingen).


15 På vilka olika sätt har buddhismens tankar nått västvärlden? Vilket sätt tror du har haft störst betydelse?
Det finns en mängd olika anledningar till att buddhismen blivit allt mer populär i västvärlden. Många i västvärlden upplever också buddhismen som en fredlig religion. En mycket tydligt händelse är att människor i väst väljer ut delar av buddhismen och koncentrerar sin uppfattning om religionen på dessa. Det är därför det sällan finns något samarbete mellan de invandrade buddhisterna från Ostasien och de buddhister i väst som har konverterat. Med andra ord bytt religion. De ”nykomna” buddhisterna i väst deltar därför väldigt sällan i firandet av buddhistiska högtider eller någon annan religiös verksamhet. 


16 Förklara begreppet diaspora. Känner du igen det från någon annan religion?
Religions -vetare använder begreppet diaspora när man pratar om en speciell känsla. Den speciella känslan är när en buddhist känner större tillhörighet till sin religion. En sak man också känner är att religionen är en större del av ens liv. Det menas att det är inte de som längre lever i sina hemländer eller i länder där buddhismen inte är huvudreligionen. Religionen är en del av ens identitet och när man kommer till ett främmande land där inte alla tror på samma sak som du själv blir ju ens koppling till religionen starkare.Men jag tror att man kan ha minst lika stark koppling till sin religion fast man lever i t.ex. USA och är troende buddhist. 

En religion man skulle kunna likna detta med är judendomen. Judar a´har alltid varit utsatta och förtryckta i världen. Men efter andra världskriget fick man Israel där det tydligt framgick att judendomen var huvudreligionen. Dock flyttade inte de flesta eftersom att de redan kände samhörighet med det land de bodde i och där en stark koppling till judendomen. Man skulle kunna säga att Israel ledde till en ”omedveten diaspora”. Med det menar jag att Israel var judendomens hemland men merparten bodde i ”utlandet”. De bodde kvar där eftersom det var där de kände extra stark koppling till sin religion.

2 kommentarer:


  1. Streaming Parasite (2020) Full Movie and Get Access. Parasite can be playing for free registering. Watch Parasite with HD Quality.


    🔥🔥🔥 Click ➽➽ : Parasite Online for Free


    Watch NOW!! Parasite# online Free 2020,Watch Parasite Online Free Streaming 4K-HD Full Watch Parasite# Full Movie Online
    Free hdqvodlockercom Full Download Parasite# Online Free Movie HQ HD 1080p Parasite On-line F.r.e.e 2020 Watch…Movie… Parasite..Online…Free…1080p…Movie. Watch. Parasite.Full.Movie.Online,. Parasite.2020.HD.Movie.Watch.online,. Parasite.Movie.online Parasite (2020) Full Movie HD Online Free with Subtitles



    🔥 TOP LIST M🅾VIE 𝟚𝟘𝟚𝟘 STREAMING FREE 🔥




    Click ➽➽ bloodshot Online for Free

    Click ➽➽ sonic the hedgehog Online for Free

    Click ➽➽ underwater Online for Free

    Click ➽➽ onward Online for Free

    Click ➽➽ trolls world tour Online for Free

    Click ➽➽ i still believe Online for Free

    Click ➽➽ the coma Online for Free

    Click ➽➽ the invisible man Online for Free



    SvaraRadera