söndag 28 maj 2017

Hindismen

3 Beskriv hur hinduismen växte fram och hur religionen sedan förändrats. Förklara också varför hinduismen varierar så mycket mellan olika platser.
Hinduismen är förmodligen världens äldsta religion. Deras ”centrum” är i Indien varav 80 procent av befolkningen eller nästan en miljard är anhängare. Denna religion är väldigt spridd eftersom det har utvandrat många hinduer till andra länder till exempel Nepal, Guyana och Surinam i Sydamerika, södra Afrika och det finns också hundratusentals hinduer i flera länder i Asien. I Europa bor det också hinduer dock är England det ända landet där den hinduiska befolkningen är stor. Ca 800 000 hinduer som framförallt bor i London. Det handlar väldigt mycket om att England invandrade till Indien och hade kolonier i Indien. Från 1858–1947 och de koloniserade nog nästan hela Indien, väldigt många av deras befolkning fick delar av sin utbildning i England och man lärde sig tala engelska. Många brittiska högre tjänsteman inom statlig verksamhet, till exempel en myndighet flyttade till Indien med sina familjer. En anledning varför att hinduismen har förändrats är för att de som har utvandrat har träffat annat folk med andra religioner och då kanske man har tagit intryck från de och tar in de i sin egna religon. Så blev de också när Indien blev koloniserat eftersom det kom människor med andra religioner och då tog de intryck från dem.
A Skriv en förklaring till begreppen samsara, brahman, atman, karma och moksha.
Samsara- Samsara kommer från språket sanskrit och betyder "att flyta ihop", "att vandra” eller "att passera genom olika stadier”. Inom hinduismen är det ens själ som vandrar, det vill säga återföds.

Brahman- Brahman är ”världssjälen”, det stora världsalltet, den gudomliga verkligheten – i vilken den egna atman, själen, försöker uppgå. . Brahman är också ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Om man kommer till Brahman har man vunnit Atmans sanna värde. 

Atman-  Ett uttryck inom hinduismen för universell själ eller ande i kosmologisk mening. (Kosmologi är det vetenskapliga studiet inom astronomin och fysiken av universums uppkomst och utveckling och dess storskaliga struktur.) Enligt hinduerna är atman den individuella själen. Det djupaste inre i allt levande. Ens mänskliga kropp kan åldras och gå sönder men det kan inte atman som lever vidare från kropp till kropp.

Karma- Karma på sanskrit: karman vilket betyder ”handling”. Karma är ett centralt begrepp inom österländsk filosofi och religion.  

Moksha- På sanskrit betyder Moksha ”befrielse”. Inom läran om samsara säger man att människan ständigt återföds. Vad enskilda människan bör sträva efter är att utslockna och uppgå i världsalltet genom Moksha. Det betyder alltså att man kommer då att bli ”befriad från återfödandet”. Och det är de som Moksha är enligt hinduismen.


B Förklara hur orden hänger samman.
Alla orden handlar om återfödelsen som är en mycket stor del av Hinduismen. Orden tillsammans beskriver hur Hinduerna tänker och resonerar i den frågan samt lite om hur de går tillväga för att nå de olika stegen. 
Orden beskriver olika saker som under extremt lång tid hängt ihop och skapat en av de viktigaste grundreglerna inom Hinduismen, därför är de mycket viktiga uttryck att veta och de kompletterar varandra så att man får en större och klarare bild av återfödelsen. 
Man kan tänka sig att dessa uttryck och deras budskap är något av det första en hindu lär sig och något av det som en hindu läger mest fokus och energi på under sitt liv.

6 Målet för en hindu är att bryta återfödelsen. Berätta om de olika vägarna till målet. Argumentera för vilken av vägarna som är lättast/svårast att följa.

Kärlekens väg: Kärleken väg är nog den vanligaste vägen. Vägen betyder och innebär att man mycket kärleksfullt koncentrerar alla sina tankar på det gudomliga och gudarna. Saker man gör är att man kan sjunga heliga sånger eller be till gudastatyerna där gudarna anses vara närvarande. Genom sådana handlingar skapar man glädje och trygghet i samhället.
Handlingens väg: Handlingens väg innebär att man plikttroget och noggrant ska utföra sitt dagliga arbete. Till detta räknas också de goda och bra gärningar man gör mot sina medmänniskor. Om man reser till heliga platser och deltar i olika ritualer kan det också ge en god karma. Det är också därför tror många indier att den som dör i den heliga staden Varanasi kan slippa återfödas
Kunskapens väg: Kunskapens väg innebär att genom att man studerar och mediterar över de heliga skrifterna försöker man genom kunskapens väg förstå sambandet mellan atman och brahman. För att man ska lyckas med detta måste man sitta orörlig på en avskild plats och noggrant kontrollera sin andning. Ibland kallar man denna metod för yoga. En del av dem som utövar yoga kan bli oerhört skickliga på att kontrollera sin kropp. Till exempel kan de minska sin andning eller antalet hjärtslag till nästan ingenting. 
Den som är lättast enligt mig är kärlekens väg eftersom det är vägen som de flesta religioner förespråkar, så även kristendomen som vi har. Det känns därför redan som om att man vet hur man ska göra, man ska bara tänka på att praktisera det.
Den väg som är svårast enligt mig är kunskapens väg på grund av att det är mycket man måste läsa och studera. Det är förmodligen mycket och svåra saker man måste läsa och studera. Även yoga kräver mycket övning för att uppnå sådan hög nivå.


12 Vad innebär kastväsendet? Vilka skäl kan människor använda för och emot kastväsendet?
Indien har väldigt länge haft kastväsen. Det är ett system där människor delas in i kast. En kast är en social gruppering, där du föds i. Det innebär att den kast hon eller han föds in i och stannar kvar i den kast resten av sitt liv. Man gifter sig inom sin kast och har oftast samma yrke och livstil. Personens karma avgör sedan hans eller hennes plats i nästa liv. Från början fanns det endast fyra kaster men med tidens gång har varje kast delats upp i 

en mängd undergrupper. Idag finns det mellan 3000-6000 kaster och upp till 25 000 underkaster. De människor som har allra lägst kast är daliterna, de brukar kallas ”oberörbara”. De ”oberörbara” kommer det mesta från stamfolket och urinvånare. Idag är det otillåtet att diskriminera någon på grund av kast i Indien. 

Skäl för att vara för kastväsendet är få. En av de är att kastsystemet hjälper till att stabilisera det indiska samhället. Varje individ har sina uppgifter, skyldigheter och rättigheter. Människorna vet sin plats i samhället och behöver inte fundera över vad de ska göra av livet eftersom det är redan förbestämt.

Skäl för att vara emot kastväsendet är många. Den största nackdelen är att människorna i de lägre kasten behandlas mycket sämre i de indiska. Människorna i de högre kasten som Brahman (präster) och Kshatriya (jordägare, soldater och ämbetsman) ser ner på de som tillhör en lägre kast. Människorna i de lägre kasten får sämre utbildning, arbete och även sämre betalt för sitt arbete. Många människor i Indien vill inte ta bort kastsystemet eftersom de tror att varje människa förtjänar sin kast i livet. Det kan inte vara rättvist att folk behandlas bättre eller sämre på grund av sin kast. 


14 Hur kan man använda sig av hinduismens läror för att bevara eller förändra när det gäller …
A kvinnornas situation i Indien?
I hinduismens gamla läror står det tydligt om allas lika värde och om hur alls liv här på jorden är lika viktiga. Det var som sagt  Samtidigt beskrivs kvinnorna bara i förhållande till männen. Alltså kan en kvinna vara en dotter, en maka eller en änka, inte bara en kvinna så som mannen kan beskrivas enbart som en självständig man. Männen får göra vad de vill med andra kvinnor, medan kvinnan måste vara trogen mannen hela sitt liv och följa de ståndpunkter som finns utsatta enbart för kvinnorna. Dessutom ska kvinnorna vara de som tar hand om barnen, mannen ska jobba och kvinnan får knappt någon utbildning eller någon chans över huvud taget att lyckas i livet.
Problemen med jämställdhet finns dock överallt i världen, men hade de hinduistiska lärorna skrivit och framfört läran på ett annorlunda sätt hade kvinnorna i Indien kunnat ha det mycket bättre idag. 


B de kastlösas ställning?
Det är svårt att förändra de kastlösas ställning i samhället eftersom det indiska kastväsendet är nästan lika gammalt som hinduismen. I Rigveda (en viktig hinduisk skrift) delas människorna in i fyra huvudkaster. Oftast har de kastlösa inte tillgång till templen. Enligt hinduprästerna har de kastlösa bara sig själva att skylla eftersom deras nuvarande liv beror på dåliga gärningar i tidigare liv. 

15 Ge några exempel på hur hinduismen påverkat västerlandet.
De hinduiska tankar har inspirerat många västerlänningar i modern tid. Deras tro är mer flexibel än kristendomen är och uppfattas också som mer tolerant. Västerlänningar tilltalas av livets ständiga kretslopp och att allt levande hör samman. Det finns också en ökad medvetenhet om att jorden är en ekologisk system med ändliga resurser. Hinduismen har icke-materiella ideal som står i kontrast till västvärldens masskonsumtion och jakt efter vinster.

Källor-
  • Wikipedia
  • NE.se
  • Utkik Religion 7-9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar