fredag 27 februari 2015

Elenas Garderobe

Hallo! Ich heiße Elena und hier ist meine Garderobe. Ich habe ein rosa Kleid mit einem schwarzen Gürtel. Ich habe das Kleid zu meinem Purzeltag bekommen. Ich habe auch einen grauen Schal von meiner Mutter bekommen. Sie hat ihn als sie so alt war wie ich bekommen. Ich habe auch einen hübschen Rock. Mein Rock ist schwarz und ich trug ihn auf dem Begräbnis meiner Eltern. Mein hellgrüner Pullover trage ich oft mit meinem Rock. Ich habe auch einen Hosenanzug. Er ist blau und schwarz. Ich war einmal mit meinem Vater einkaufen und er hat ihn gesehen und dann gefragt ob ich ihn haben möchte. Und natürlich hatte ich ja gesagt.

tisdag 24 februari 2015

Varför-frågor

Varför-frågor
1 Varför flyttar familjen till Norge?
2 Varför berättar inte Ahmed för någon att mamman ljuger när de är i Norge?
3 Varför reser mamman och Ahmed till Somalia?
4 Varför trivs inte Ahmed i Somalia?
5 Varför rymmer Ahmed från sina släktingar?
6 Varför får inte Ahmed ett nytt svenskt pass i Etiopien?
7 Varför hjälper Muhammed och hans syskon Ahmed i Addis?

Svar:
1.För att de behöver pengar och när det åker till Norge söker de asyl även om de redan har det i Sverige. Man för egentligen inte söka asyl mer än en gång men de ljög för poliserna och alla. Och när man söker asyl får man pengar för att klara sig.
2. Han vågar inte och han tror att det är något hemskt kommer att hända med hans föräldrar. Och om han gör det så tror han att han kommer få mycket stryk.
3. Ahmed tror att de ska leta efter släktingar men Ahmed har blivit för mycket svensk. Så när vissa från Somalia blir mer svensk är det är det ett dåligt tecken och att man e från Somalia och då måste man bete sig som en från Somalia annars blir de tillbaka skickade som Ahmed. Då får man leva där som någon helt annan vanlig person från Somalia. 
4. För personerna blir elaka mot Ahmed och han saknar Sverige. Han saknar alla sina gamla kompisar och hans fröken. Han trivs inte också för att det är farligt och det finns inget att gör och att han är inte van vid sådan mat eller att leva så.
5. För att han vill tillbaka till Sverige och han orkar inte leva så längre. Hans säkringar är inte heller snälla mot honom.
6. Eftersom hans föräldrar inte vill skriva på ett nytt pass och han behöver hans vårdnadshavare tillåtelse och underskrift för ett nytt pass. För att få ett nytt pass utan han vårdnadshavare tillåtelse måste han vara 18 år gammal och myndig. 

7. Eftersom de har också råkat ut för samma händelse och de tycker synd om Ahmed och dem tycker att Ahmed är väldigt snäll

Vad hade du gjort om du var i Ahmeds situation?

Vad hade du gjort om du var Ahmed när han bodde i Sverige?
Om jag skulle varit Ahmed när han bodde i Sverige så hade jag sagt till någon vuxen jag kunde lita på som tillexempel hans fröken. Jag hade sagt att min pappa slår mig och att jag inte får vara med mina kompisar.

Vad hade du gjort om du var Ahmed när han bodde i Norge?
Om jag skulle ha varit Ahmed så vet inte vad jag skulle ha gjort. Jag skulle nog sagt sanningen eftersom man vill inte leva en lögn för pengar.

Vad hade du gjort om du var Ahmed när han bodde i Somalia?
Om jag skulle ha levt i Somalia i två år så hade jag nog inte klarat mig så bra som Ahmed gjorde. Jag hade nog gett upp hoppet snabbare. Men jag hade nog försökt att fly som han gjorde.

Vad hade du gjort om du var Ahmed när han bodde i Etiopien?
Jag hade gett upp hoppet mycket tidigare än Ahmed. Jag hade nog inte kommit hem så snabbt från Etiopien till Sverige. Eller ens klara att leva så länge utan att bli arresterad av poliserna för att jag inte hade tillåtelse för att vara i Etiopien.

Elena und ihre Familie


Ich heiße Elena und ich bin 21 Jahre alt. Ich arbeite als Lehrerin.

Meine Lieblingssportarten sind Fußball und Handball.  Meine Lieblings-Fußballmannschaft ist der FC Bayern München. Und meine Lieblings-Handballmannschaft ist der THW Kiel. 

Ich habe braunes Haar unde braune Augen. Ich bin Lang und schlank. Ich bin meistens froh.

Ich wohne im Teufelland mit meinen 3 Schwestern. 

Eine Heißt Sophie und sie ist 11 Jahre alt. Sie geht in die Schule wo ich arbeite.Sie hat blondes Haar und grüne Augen.

Die zwei anderen Schwestern sind Zwillinge. Sie heißen Sophia und Laura.

Sophia ist  19 Jahre alt. Sie hat braunes Haar und blaue Augen. Sie ist eine Stilistin.

Laura ist auch 19 Jahre alt. Sie hat blondes Haar und hellblaue Augen. Laura ist eine Model.


Unsere Eltern sind leider tot. Sie sind bei einem Autounfall gestorben.




torsdag 12 februari 2015

Faktafrågor

1.Den utspelar sig år 1999,1998,2001 och 2003.
2. Han bodde cirka ett år i Norge, i Somalia bodde han ett år och han bodde Ett år i Etiopien.
3. Han var ungefär 13 år gammal när han blev dumpad.
4. Ahmed hade ungefär 14 syskon. 9 riktiga syskon och två av dem var döda. I den familj som han trodde var hans familj så hade han 5 syskon. 
5. Han hade inte så bra förhållande med sina föräldrar. För hans pappa slog han och mamman gjorde inget åt det. Hans riktiga föräldrar hade han inget förhållande med för han hade inte träffat dem sen han var väldigt liten. Han visste inte i början att den andra familjen inte var han riktiga familj.
6.En kvinna vid ett hus sa att många brukar lämna sina barn och att hans mamma har nog lämnat honom.
7. Innan när mamman var där så var alla trevliga mot dem. Men när mamman lämnade så blev dem i huset elaka och retade och brydde sig inte om Ahmed.
8. Han hjälper folk att ta deras varor hem och där får han pengar av dem.
9. Han bodde sist hos Mohammed och hans systrar. Dem var trevliga och samma sak hade hänt dem. De hade blivit tillbaka skickade fast deras pappa skickade pengar till dem.
10. Det tog ett år innan han kom hem sedan han hade kontaktat ambassaden.
11. Hans låssas föräldrar säger att han inte är deras son. Senare så är det någon som berättar om hans riktiga föräldrar och om hans låssas föräldrar.

12. Ja han får kontakt med sina riktiga föräldrar.

Hattarna

Vit Hatt: Den som har skrivit boken heter Per Brinkemo och Ahmed Hassan Ali. Den gavs ut år 2004.

Gul Hatt: Det som var bra med boken var att han kom hem till Sverige och att han så ånga tog hand om han.

Svart Hatt: Det som inte är bra är att pappan slår Ahmed och att han har all makt och att ingen förutom Ahmed vågar säga till honom. Men när han gör det så blir han bara mer slagen. En annan dålig sak är att de lämnar Ahmed i Somalia och bara struntar i honom.

Röd Hatt: 1. När jag läste att han blev ofta slagen så tyckte jag synd om honom och tänkte på hur bra har det och att man inte ska klaga på det man har för det finns så många som har det vänner än en själv.
        2. När jag läste att han blev dumpad så kände jag att det var sjukt synd om han och jag tänkte att om jag skulle ha varit  i den situationen.
 3. När jag läste att han inte gav upp utan att han trodde att han skulle kunna komma tillbaka till Sverige så kände jag hur stark han var att han inte bröt ihop. Jag tror om jag skulle varit i samma situation så skulle jag nog inte ha klarat det så bra som han gjorde det.
Grön Hatt: 
1.Stark som en oxe. För att han inte slutade kämpa för det han trodde på.
2.Klok som en uggla.För det var väldigt smart av han att ta sig från Somalia hem till Sverige genom att stanna så länge i Etiopien.
3.Hungrig som en varg. Ett tag så hade han inte råd med så mycket mat.
4.Listig som en räv. Han var väldig listig genom att jobba och planera så han skulle kunna komma tillbaka till Sverige.
5.Arg som ett bi. Han var väldigt arg när han fick reda på att han hade blivit dumpad.

Blå Hatt:  Somalia
 Ifall man gör något dåligt så blir man slagen. Och om man inte gör eller lever som man gör i Somalia så finns det en risk att man kan bli tillbaka lurad till Somalia. Så man ska lära sig att leva som någon från Somalia. Det är alltid männen som bestämmer. Om man säger emot männen så kan man bli slagen eller andra saker som jag inte tycker är okej.

        Sverige

Ifall man gör något dåligt så får man en tillsägelse eller så för man kanske mobilförbud. Man blir inte bortskickad som man kan göra i andra kulturer. Man tycker att man ska vara sig själv och inte leva som andra vill att man ska leva. Alla har en rätt att få höras och kunna bestämma lite. Det är viktigt att allas tanke får höras. Man har inte någon speciell person som bestämmer över vad alla ska och får göra.

måndag 2 februari 2015

NO-Akustik

A. Linjal mot bordet slå. Desto längre in desto mer låter det. 

B. Plastfolie mellan tummarna. Det blir ett starkt och irriterande ljud. Det blir de eftersom plasten vibrerar och det bildas ljudvågor. 

C. Burkem och gummibanden. När man slår på de tjocka gummibadet så var tonen mörkare och ljudet varade inte lika länge som när man slog på det smalare gummibandet.

D. Vikt, gitarrsträng, stativ. Desto längre bort man trycker stativet desto mörkare låter tonen. Det blir så eftersom strängen spänns och då blir tonen mörkare och när man inte spänne så blir tonen ljusare.

E. Vatten och provglas. Desto mer vatten desto mörkare ljud.

F. Skeden, snöre, öra. Det låter som en kyrkklocka med en mörkare ton. Det låter så eftersom ljudet från skeden som man slår i bordet går från tråden till fingrarna och sedan vidare in till öronsnäckan. 

G. Stämgaffel på örat. Det kittlas på örat eftersom när man slår stämgaffeln i bordet så bildas det ljudvågor som sen vibrerar och kittlas.