tisdag 24 januari 2017

Fråga 2&4&5&7

2Förklara skillnaden mellan förnybara och ändliga naturresurser.
Ändliga naturresurser är till exempel olja, kol, och gas. För det första så kommer de för eller senare ta slut, för det andra så belastar de klimatet med utökat Koldioxidutsläpp (Co2). Medan förnybara naturresurser som till exempel sol, vind, vatten och jordvärme är klimatvänliga och dessa resurser kommer inte att ta slut.


4 a Vad menar vi med ”hållbar utveckling”?
Eftersom vi på vår planet blir fler och fler och att även de fattiga länderna höjer sin levnadsstandard så måste alla börja tänka miljövänligt så att våra framtida generationer kan ta del av våran planet och dess resurser. När det gäller boende så ska man tänka på att inte bo för stort gärna i passiva miljöhus. Samt så kan man köpa energisnåla hushållsmaskiner och spara på elektriciteten. Som fordon är det bra med kollektivtrafik, cykla eller gå, annars kanske satsa på en elbil. När det gäller mat ska man försöka välja närproducerade och ekologiska livsmedel och man ska försöka att äta vegetariskt flera gånger i veckan. Som vi lever nu handlar vi mycket nya saker hela tiden tillexempel kläder, möbler, heminredning och elektronik. Jag tycker att i framtiden kan man leva mycket mer hållbart om man inte bara köper det senaste sakerna hela tiden utan kanske handlar lite mindre och även begagnat. En viktig sak är även utbildning, hur vi bäst sköter vår miljö tillexempel att man har kontroll hur mycket man fiskar ur haven så att man inte tar slut på resurserna. En viktig del i samhället är att man återvinner så mycket som möjligt av allt avfall. Med hjälp av återvinningen använder vi inte bara jordens resurser igen, vi sparar även ofantliga mängder energi som går åt när man producerar nya produkter ( papper, metaller och plast).

b Förklara hur ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet kan komma i konflikt med varandra.
Med ekologisk hållbarhet menas att det är viktigt att människorna på jorden ska hushålla med de materiella och mänskliga resurserna på jorden så att flera generationer kan nyttja de. Med social hållbarhet menas det att samhällen ska sträva så att de mänskliga rättigheterna uppfylls. Med ekonomiskt hållbarhet menas det att man ska minska fattigdom så att alla ska ha råd att tillgodose sina grundläggande behov i förhållande till jordens andliga resurser. 

Som exempel på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet är textilindustrin. Tillexempel om man tar en t-shirts från en lågpriskedja så gör det så vi köper flera t-shirts än vad vi behöver. För att frakta t-shirtarna från producenten till butikerna så transporterar vi dessa varor med hjälp av transportmedel som till exempel båt och lastbil som drivs av fossila bränslen. Om man tittar på länderna där textilen tillverkas så använder man oftast energi som är gjort av jordens ändliga resurser till exempel kol och olja. När man tittar på fabrikerna så förekommer barnarbete och det gör att de inte kan gå i skolan och utbilda sig, deras arbetsmiljö kan vara väldigt farlig och det kan vara giftiga produkter som används vid tillverkningen. Det är även ofta långa och dåliga arbetstider, dålig lön och ingen socialsäkerhet. Och det gör att familjerna som jobbar i fabrikerna i dessa fattiga länderna får svårt att klara sig på sin lön för det räcker inte till mat, boende, kläder, utbildning för barnen och de har heller ingen pension. Och de fattiga arbetare i dessa länder kommer inte upp i en acceptabel levnadsstandard. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar