lördag 31 oktober 2015

Bokcirkel Addad på nätet 5

Denna boken handlar om Alexandramannen som blir dömd i tingsrätten på grund av att han har våldtagit unga tjejer. Detta är en bok där det finns flera olika delar med tre olika tjejer som berättar från deras vinkel hur det har gått till och sen intervjuar man Alexandramannen.

Den första tjejen dem intervjuade hette Linda och hon var 13 år gammal. Brottet var grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Det som hade hänt var att Alexandramannen hade låtsas vara en som heter Alexandra. Linda träffade Alexandramannen och han fick henne att ge honom oralsex flera gånger. Och det skedde en gång att dem hade samlag mot hennes vilja. Linda polisanmälde honom och allting med Alexandramannen blev riktigt stort. Han hade vågat erkänna att dem hade haft samlag men att hon var med på det och att han visste inte att hon var underårig. Tingsrätten ansåg att han var skyldig och hovrätten ansåg att han var skyldig. Linda fick också 110 000 kronor i skadestånd.

En annan tjej dem intervjuade hette Jenny och hon var 17 år gammal. Brottet var våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande och förförelse av ungdom, i tingsrätten. I hovrätten så ändrades våldtäkt till något mindre allvarliga brottet grovt sexuellt tvång, I övrigt var allt samma som i tingsrätten. Samma här var de att han kallade sig för Alexandra på nätet. Han övertalade Jenny att komma till Malmö mellan jul och nyår 2004 för en träff. Där dem hade samlag med henne på flera olika sätt. Ungefär en vecka innan han greps o mars 2005 fick han henne att ge honom oralsex i hans bil mot betalning. Han erkänner att han har haft samlag med Jenny mot betalning, men sa att han inte hade tvingat henne. Tingsrätten ansåg att han var skyldig till förförelse av ungdom men inte våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande. Hovrätten ansåg samma som tingsrätten. Jenny fick 17 000 kronor i skadestånd.

 Den tredje och sista tjejen dem intervjuade i boken hette Petra och var 14 år gammal. Brottet var grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt tvång. Alexandramannen fick kontakt med henne genom en vän till henne som han hade chattat med på nätet. Under ett år hade han haft samlag med Petra mot betalning. När hon ville sluta träffa honom så hotade han henne. Han hotade henne med att han skulle sprida en film som han hade i smyg filmat när dem hade samlag. Alexandramannen erkände att han hade haft samlag med henne vid en annan tidpunkt än vad Petra säger. Han visste inte att hon bara var 14 år gammal. Tingsrätten ansåg honom skyldig och hovrätten ansåg honom skyldig till grovt sexuellt tvång. Petra fick 85 000 i skadestånd.  

I den sista delen av boken handlar det om att man förhör Alexandramannen. Från hans synvinklar tillexempel dem frågade också hur deras relation var osv.

Idrottsreflektion

1. Utvärdera målet för din tid på Gunnesborundan, dvs hur har din kondition påverkats under perioden, har din/a metoder  fungerat, varför?


Svar: Eftersom jag har haft problem länge och har varit hos en läkare/doktor så det har varit svårt eftersom jag har bara kunnat springa Gunnesborundan en gång utan att få ont. Och jag har haft några skador så att jag inte alltid kunnat varit med på allt. Men annars har de gått bra när jag har kunnat vara med.

2.  Upplever du att du märkt en förbättring av din kondition på något mer sätt (du orkar mer) sedan v.35? På vilket/vilka sätt?
    Svar: Eftersom jag har varit hos en doktor/ läkare och att jag har varit skadad så har jag inte kunnat göra så mycket för min kondition.

    3.  Du har under 6-7 veckor fört träningsdagbok. Sammanfatta kortfattat hur du tränat på egen hand eller i din förening.
      Svar: Jag tränar handboll och jag har tränat mycket snabbhet, styrka, skott och kondition men har ibland behövt ta det lugnt på grund av att jag har varit skadad och varit hos en doktor/läkare.

      4.  Vad tycker du om att skriva träningsdagbok? Fördelar / nackdelar?

      Svar: Det jag tycker är en fördel med att skriv en träning att man vet vad man har tränat för något och då kan man se hur ens träning förändras om den förändras på ett bra eller dåligt sätt och vad man gör annorlunda och hur man förbättras.

      5.  Har du under dessa veckor förändrat din egen träning? Varför? Varför inte?

      Svar:Eftersom jag inte kan ta tag och ändra mina träningar för det är mina tränare som planerar dem. Men jag kan ändå säga att vi gör inte samma saker hela tiden men det finns vissa saker man gör som är typ obligatoriska.

      6.   Vilka fördelar i vardagen har du om du är vältränad och har god kondition?
      Svar: Man orkar mer och man är piggare om man är vältränad och har en bra kondition. Men det är också viktigt att man ha en bra hälsa.

      7.   Tror du att du kommer att fortsätta med att träna din kondition fortsättningsvis?
            Varför ? Varför inte?

      Svar: Eftersom jag spelar handboll och det är en snabb sport där man behöver kondition så ja jag kommer fortsätta att träna konditionen.

      8.   Utvärdera hela arbetsområdet, dvs konditionsträningen, orienteringen, lagspelen.

      Svar: När orienteringen var så hade jag typ dragit axeln ur led eller så hade bara muskeln fått en smäll man vet direkt inte så jag kunde inte vara med på  orienteringen. Och konditionsträningen gick inte heller bra efter som jag har haft ont när jag har sprungit. Och eftersom jag spelar handboll ska jag ha en bra kondition och inte få håll men när jag får ont så är det en helt annan känsla än håll. Och vi har varit hos en läkare/doktor och vi ska dit flera gånger. Lagspelen har gått bra när jag har kunnat vara med jag har försökt att få med alla i spelen och ibland har jag också försökt att göra något själv men man ska alltid tänka på att man har dem andra med sig. Men själva arbetsområdet har varit kul och jag hoppas att vi kan någon gång göra något liknande.

      fredag 30 oktober 2015

      Bokcirkel Addad på nätet 4

      Persongranskare
      Min person låtsas att vara en tjej som heter Alexandra och hon är modell. Han lurar tonåringar med att komma och träffa honom. Han manipulerar tjejerna att göra saker som dem egentligen inte vill göra. Och det leder ofta till att dem har samlag eller tex oralsex. Efter samlag ändrar tjejerna sig och vill inte träffa honom mer. Då hotar han dem med att lägga upp bilder och filmer när dem har samlag på nätet. Han blir anmäld för våldtäkter och andra sexuell relaterade brott. Efter det blir han kallad till polisförhör. Och sen så blir han dömd i tingsrätten. Han är dömd för många brott som bland annat våldtäkt. Han är en väldigt lömsk person som lurar unga tjejer och sedan får han dem att må väldigt dåligt.

      Person: Alexandramannen

      tisdag 27 oktober 2015

      LEGO Mindstorms robotuppdrag 1-6

      Första uppdraget:  Det första uppdraget var att man skulle få roboten att spela ett ljud. Och det var rätt så lätt att få den att låta.

      Andra uppdraget: Det andra uppdraget var att man skulle använda displayen. Det var inte heller så svårt vi lyckades få fram en glad gubbe på displayen.

      Tredje uppdraget: Det tredje uppdraget var att köra roboten framåt. Vi fixade så att våran robot körde framåt i ca 15 sekunder. Vi tog ett körblock och ställde in den på att roboten skulle köra framåt.

      Fjärde uppdraget: Det fjärde uppdraget var att man skulle få roboten att köra bakåt och det klarade vi lätt. Det var ganska lätt och simpelt för man tog bara ett körblock. Sen ställde man in den på att roboten skulle köra bakåt.

      Femte uppdraget: Det femte uppdraget var att man skulle accelerera. vi lyckades inte på det första och det andra försöket. Men på det tredje försöket så klarade vi det.

      Sjätte uppdraget: Det sjätte uppdraget var att man skulle svänga i en båge. Vi förstod ganska snabbt hur uppdraget gick till och slutförde det.

      tisdag 20 oktober 2015

      Bokcirkel Addad på nätet 3

      Ordletare:

      1. Dominant- Styrande.
      2. Djurisk av sig- Vild.
      3 Hora- Ett slangord för någon som har sex mot betalning.
      4.Skolka- Inte komma till lektionerna och skolan.
      5.Våldtäkt- När en person tvingar till sig sex mot den andres vilja eller om man är under femton.
      6.Världsvan- Umgängesvan, att man e van med umgänges.
      7.Skuldfälla- När man tvingas att låna pengar för att betala av gamla skulder och lån.
      8.Samlag- Att man har sex.
      9.Vulgär- Ohyfsat.

      måndag 19 oktober 2015

      Bokcirkel Addad på nätet 2

      Sammankoppling:

      1. Många tjejer i detta samhället snackar ofta med killar, hon snackade ofta med Alexandramannen. Många tjejer börjar snacka med killar av flera olika anledningar tex att dem ser bra ut, att man vill ha flera vänner eller om någon ber en att snacka med killen för han är jättesnäll. Det är nog någras anledningar varför dem börjar snacka med Alexandramannen.

      2 Många tjejer väljer att träffa någon kille som dem har träffat på nätet, hon träffade Alexandramannen som hon fick lära känna genom nätet. Många tjejer väljer att träffa killar för att dem kanske har blivit lurade av killarnas personlighet när dem har chattat och så har dem varit helt annorlunda när dem väl träffades i verkligheten.

      3 Man ser på nyheterna vad som händer tjejer överallt. Som också händer tjejerna som snackar med Alexandramannen. Man ser på nyheterna att många tjejer har tex blivit lurade av falska eller kanske gamla killar. Man ser också att överallt i världen att tjejer blir våldtagna.

      Bokcirkel Addad på nätet. 1

      Diskussionsledare frågor:

      1. Hur tror du Linda känner sig efter allt som har hänt? Alla samlag osv. Det finns inget rätt eller fel svar men jag tror att hon nästan känner sig lite "förstörd".

      2. Linda fick 110 000 kr i skadestånd. Tror du att pengarna kan hjälpa Linda kan glömma allt och bara gå tillbaka till sitt vanliga liv som tonåring? Såklart finns det inget rätt och fel svar alla tycker olika men om jag skulle ha varit Linda i denna situationen skulle jag inte kunna glömma allt och hade absolut inte ha klarat av att gå tillbaka till mitt vanliga liv.

      3. Om du skulle vara Linda och hade behövt gå igenom allt det hon gick igenom. Tror du att du enkelt skulle kunna berätta för dina föräldrar om det som hade hänt? På denna frågan finns det inte heller ett rätt eller fel svar för det beror vem man är och hur man är som person. För mig skulle jag ha det jättesvårt att berätta för mina föräldrar.