torsdag 11 juni 2015

Flygplansreflektion

Uppgift: Att vika ett plan som flyger så länge som möjligt.

Första lektionen: Jag kollade på youtubeklipp om hur man skulle kunna göra pappersflygplan som ska kunna flyga så länge som möjligt. Sen gjorde man olika modeller och efter det så testade man av alla vilka som var bäst och vilka som var sämst. Sen valde gruppen ut de tre bästa pappersflygplanen.

Andra lektionen: Man testade att göra flera olika pappersflygplan och sen testade vi alla och det var en i gruppen som hade gjort en som flög jättelänge i luften.

Tredje lektionen:Jag och min grupp testade att göra ännu flera pappersflygplan.

Fjärde lektionen: Jag började skriva vad vi hade gjort dessa lektionerna.

fredag 5 juni 2015

Lag och rätt

  1. Nej vi  tycker inte det är rätt för att dem inte startat ett bråk och istället borde som säga till någon vuxen. Dem kunde istället protesterat för att krossa fönster eller skriva ett inlägg.

2) Dem lagar som finns nu. Att alla länder ska få dricka vid samma ålder tex 18 år. Och att alla ska vara lika gamla när de kan ta körkort. Att alla ställen som säljer cigg ska ha samma åldersgräns när dem säljer cigg tex 16år. Att kontrollera vad affärer säljer. 

3)Cykla utan hjälm vid tidigare ålder tex 12-14 år.

4) Om en person misstänks för ett brott som kan ge fängelse får polisen gripa personen. Polisen måste efter det inom 12 timmar ta kontakt med en åklagare för att få personen anhållen. Man kan inte vara anhållen hur länge som helst. Senast klockan 12 den tredje dagen måste åklagaren fatta ett beslut om han eller hon ska släppas fri eller begäras häktad.

5)Huvudförhandling-Rättegång.

  1. Alla ska få möjlighet till en rättvis rättegång.Om den e offentlig kan allmänheten se att den går rätt till. dessutom kan den tilltalades (anklagade) och målsägande vänner, bekanta och släktingar var där.
  2. Inte offentliga brott är Sexualbrott, Barn och ungdomar, Rikets Säkerhet.

6) Man överklagar domen. Båda parterna kan överklaga

7) Tvistemål
Vid försäljning om det blir/är fel på det köpta.
Arv när ngn dött finns det en eller flera arvtagare dem kanske inte kommer överens.
Skilsmässa:
1 Bouppdelning=de saker som finns i hushållet.
2 Vårdnaden om barn.

8) 8. Ungdomar brott
Ungdomsvårdsskolor bor på skolan
teori   —
               Utbildning, drogfria, samtalshjälp (psykolog) 15 - 19 ungdomstjänst, socialtjänsten, fosterhem
Praktik — 


Ungdomsvårdsskolor kan vara sluten eller öppen.

Om man flyr från ungdomsvårdsskolor så hamnar du i ungdomsfängelse eller om du är 18 så hamnar man i fängelse.

rymmer för kärlek eller droger.

Sluten ungdomsfängelse- grövre brott eller upprepande brott. 18-20 år. Ej träffa återfallsförbrytare. Inlåst på ett rum. Det finns samma hjälp som ungdomsvårdsskolor

Under 15 år

böter, Ungdomstjänst, socialtjänsten kopplas in, Samtal vårdnadshavare, barn, soc, fosterhem, registreras i register

9) Det finns många anledningar att människor blir straffade. Tillexempel att man ska bli rädd för den kriminella världen och att man ska vara rädd för att bli straffad. Om brottslingen har skadat någon och straffet går ut på att brottslingen få tillbaka för att dumt den har gjort.

12) De som sitter i fängelse erbjuds med hjälp att förbereda sig inför sitt nya liv efter fängelset. Tex om man har drogat så kan man få hjälp med att få bort alla droger som man har i kroppen. Eller om man aldrig hann gå ut gymnasium så kan man få hjälp och få utbildning.

13) Jag är emot dödstraff för att även om man har dödat någon så är det ingen bra lösning att döda någon. Att döda är aldrig en bra lösning.Men om man har dödat någon är det inte bättre att förbättra personen än att döda personen. Men om jag har dödat någon och jag döms till dödsstraff och någon dödar mig då. För om den dödar mig borde den också få dödsstraff och så gör man så om och om igen tills det inte finns några människor kvar på jorden. Jag tycker det är bättre att förbättra personen och lära den sin läxa istället för att döda personen.

14)
I  ) Åtala - När åklagaren vill att det ska bli rättegång.
 J  ) Ed - När ett vittne svär på att man ska säga all sanning.
K ) Mened - När ett vittne ljuger i rättegången. Man kan få över 3 års fängelse.
L ) Häkta - När det finns tillräckligt med bevis för att det ska kunna bli en rättegång blir den misstänkte häktad.
M ) Villkorlig dom - Den som är dömd släpps fri och får inget straff. Men om personen skulle begå ett brott igen så kommer personen bli straffad.
N ) Rättpsykiatrisk vård - Om man begår ett brott men av en anledning att man inte är helt frisk så kan man dömas till vård istället.
O ) Civil olydnad - Man bryter mot lagen för något man tycker är rätt. Det händer ofta i grupper.

P ) Huvudförhandling - Rättegång.

torsdag 4 juni 2015

Kristendomen

1.Jesus föddes i landet Israel. De levde enkelt och fattigt. De rika som i gick i skolan. Ingen kung ( lydde romarna) koll på område Fanns  judar också
3.Kristendomen finns det dopet de får lite vatten på huvudet (i protestantiska och katolska) i den ortodoxa så doppar man hela kroppen. I Islam så tvättar man sig innan Bönen. Hinduer ”renar” (doppar sig)i Ganges. Mander: De har vita kläder. De går ner i en sjö. En ”präst” läser de heliga skrifterna högt. Sen häller ”prästen” vatten på en. Dopet enas med gud och man renar sina synder.
4. Liknelser är en jämförelse.
5.Man skulle visa kärlek till ens medmänniskor, sjuka och fattiga. Behandla folk som du vill bli behandlad. Om du behandlar någon dumt så förvänta inte att den kommer med choklad och säger att den älskar dig!
6.Messias är guds son. I Kristendomen var Messias
Jesus och i Judendomen har inte Messias kommit än. Kristus är också Messias men med ett annat ord. Kristus betyder ”den smorde”.
7.Det var det första kristna mötet
11.Judar firar för att de flydde från slaveri i Egypten. De kristna firar till minne av Jesus död och uppståndelse 
12. Tredelade kyrkan – den kämpande, den lidande och den triumferande kyrkan. De som lever måste kämpa för sin tro för det goda mot det onda. De döda tillhör också kyrkan. De flesta måste gå igenom en rening. Reningen kallas för skärselden. Det är att man ska lida av de synder de har begått.Efter skärselden så förenas människan med sina helgon i den triumferande kyrkan hos Gud.
13.A) I den katolska kyrkan så finns det 7 sakrament. Det är dopet, nattvarden, konfirmationen, boten, äktenskapet, de sjukas smörjelse och kyrkovigningen. 
B) I den Ortodoxa kallas sakramenten för mysterier. Det finns också 7 stycken sakrament men det finns några skillnader. Tillexempel att när man döps så ska hela kroppen vara under vattnet och att konfirmationen sker direkt efter dopet.
C) i den protestantiska  kyrkan finns det bara 2 sakrament. Sakramenten är dopet och nattvarden.


16.Om man gjorde något brottsligt så kunde man köpa ett brev. Det var som att man kunde köpa fri ens synder. Det blev protester ledande av Martin Luther. Av protesten kom protestantismen.
17.93. avladshandlen kungar mer makt präster mindre makt kyrka mindre pengar. prästerna predikade på landets språk. bibeln översättes.
18. munkar bibeln skrev man predikade lärde folket lärare till rika medicin (örtagård) klostren fick pengar eller mark eller liknade. fick mat av folket

19. sida 96 97 98

Judendomen

1. Bar:Kille
Bat: Tjej
Mitzva: Det är när man blir ”vuxen”  man är 13, 14 år gammal Det är som en svensk konfirmation.
Kosher: Judiska maträtter. Hur man ska tillaga maten. Kött slaktas på ”rätt” sätt. Man får inte äta fläsk eller skaldjur . Man får inte heller blanda kött och mjölk. Det finns en lista vad som e Kosher och vad som inte är Kosher
Tora: ej röra regler judiska bibel
Khetuvim:är samlingsnamnet på ett antal av böckerna i Tanach. 
Halacha: Det är den judiska ”lagen”.
Jude: För att födas som jude måste ens mamma vara judinna. Det spelar ingen roll om mannen är jude och kvinnan är tex kristen. Utan mamman måste vara judinna. Annars för att bli jude eller judinna måste man konverterar. och det betyder att man byter religion.
Kaddish: Kaddish är en speciell bön man  gör när man begraver sina föräldrar. Det ska gärna vara den äldsta som läser bönen.
Neviim:  Neviim betyder profeterna. Man kan säga att innehållet i Neviim motsvarar en fortsättning på historien från Toran. 
Sabbat: middag vilodagen. Judendomens vanligaste helgdag, det är som söndagen inom kristendomen.

3. Judarna hade bara en gud (monoteism) och romarna och de andra hade man flera gudar (polyteism) Och judendomen visste inte hur deras gud såg ut men de romerska gudarna visste man för det fanns målningar och statyer.


7. Judarna trodde att Messias hade födds men de visste inte vem det var. De kristna sa att det vara Jesus men det trodde inte de judarna. Den Messianska tiden skulle börja när Messias kom. Den Messianska tiden är att det skulle vara en tid när det var fred och inga krig (den fredliga tiden.)


8. Det är inte vad man tänker, tror eller känner som är det viktiga utan vad man faktiskt gör. Men troende jude ska ha goda kunskaper om berättelser om bud i Tanakh.


11. Forntiden och antiken: Babylonierna förde de ledande judarna Från Jerusalem 500- talet f.v.t. Efter tillbakakomsten från den babyloniska fångenskapen så byggdes tempel, slott upp och landet styrdes återigen av judar.

Medeltiden: Medeltiden var en tid där judarna levde fattigt. Då var början att man skulle bränna judarnas synagogor och att det inte var någon synd att köra iväg dem eller döda dem.Judar fick inte gifta sig med kristna de fick inte heller äga jord och hade inte rätt att bosätta sig var de ville.

1800-talet: På 1800-talet så blev det bättre men de blev ändå inte alltid behandlade på rätt sätt som de borde ha blivit. Man brände ner synagogor och dödade många judar. Många ryska judar flydde västerut dem flesta flydde till polska områden, några till Palestina och väldigt få flydde till Sverige. Många flydde till USA för en av grundlagarna var att där skulle det vara religionsfrihet.

1900-talet: Förintelsen: Under 1900-talet så fanns det något som kallas för förintelsen. Det var att man ville döda alla judar. Dem dödades ofta i läger med giftig gas eller så sköt man dem det finns säkert många andra sätt hur dem dödades.6 miljoner av Europas judar mördades. Många judar flydde till USA. 



12.
Forntiden och Antiken
 När dem fördrevs av Babylonierna fick de lämna sina hem och templet rasade. Många dog men det som fanns kvar blev stärkta i sin tro. Dem ger aldrig upp hoppet om att återvända och bygga upp templet igen. Detta händer också. Judar sprids till andra länder runt Medelhavet.


1900-talet Även om flera miljoner judar blev dödade under förintelsen så har de övriga kämpat. Över 6 miljoner judar blev dödade men efter förintelsen så har de kommit tillbaka och blivit flera och starkare igen.



15. Antisemitism:Antisemitism är när man är emot judar. Tillexempel som Hitler var. Han var emot judar och ville att alla judar skulle dödas.

onsdag 3 juni 2015

Maskreflektion

Det började med att man fick två lektioner med att tänka hur på ens mask skulle se ut . Sedan skulle man skissa ner den på ett papper med färg. Vi blev sedan indelade i små grupper med ungefär 4 personer i varje. I dem grupperna skulle man gipsa och sammarbeta och göra allas masker. Jag trodde att det skulle vara väldigt obehagligt att gipsa på ens ansikte men det kändes helt okej. Det fanns även en grupp där man fick gipsa på ballonger om man inte vågade göra på sig själv. Jag hade skissat av en känd bloggare som heter Alexandra Nilsson (känd vid namnet Kissie). Jag började med att borra hål där ögonen skulle sitta. Ögonen skulle vara gjorda av flörtkulor. Sen ritade jag ut små detaljer tex ögonbrynen med blyertspenna. Efter det så gjorde jag basen och det skulle vara Kissies hudfärg fast lite mörkare av allt smink. Hudfärgen såg bra ut så jag målade i ögonbrynen med mörkbrun färg och sedan läpparna. Jag gjorde konturerna med en svart tuschpenna och sen så målade jag läpparna med ljusrosa färg. Sen kollade jag på bilderna jag utgick rätt så mycket ifrån och jag tyckte att hon skulle ha mörkare hudfärg. Så jag blandar en ny hudfärg som jag målar dit. När det torkat såg det ut som om det skulle föreställa ett lik. Så jag ändrade hela min ide och gjorde en mask som ska föreställa ett lik. Jag gjorde två saker som skulle föreställa ärr och ögongloberna lite annorlunda. Istället för att bara färglägga dem bruna så gjorde jag en brun klick i mitten av ögat och sen målade jag resten av kulan svart. Idéen kom från sagor, när en person är död så kan ens ögon bli svarta och för att jag skulle använda min fantasi gjorde jag en brun prick. Efter det så tog jag gult och lite brun garn och gjorde hår av det. Masken blev inte som skissen. Det blev fel med hudfärgen och jag gjorde andra saker annorlunda från skissen som hela skulle utgå från från början. Det var svårt att göra den perfekta hudfärgen som jag ville ha men om jag skulle ha testat på något annat innan masken skulle det nog blivit bättre. I slutändan blev det ändå helt okej. Den kanske inte blev så lik skissen men allting är inte perfekt från första början.


Masken:
















Inspiration:



        Hjälten      (Modern Fabel)
Bara om jag skulle ha tränat som far sa så skulle jag ha varit en stor och stark man nu. Men om man jämför med de stora och starka judarna så är jag inget. Jag önskar att jag var som dem. Jag måste gå fram och fråga hur de kan vara så starka och så stora.
-Hej jag heter Göran, sa jag.
- Hej vad vill du, sa en av de stora männen.
- Jag är ju inte som ni men jag önskar det men hur gör ni för att vara så stora och starka? frågade jag.
- Vi har tränat sedan vi var små och du kommer aldrig kunna bli så stark och stor som vi så det är väl bäst att du blir vår slav, sa en av de stora judarna och tog tag om min axel.
-Vänta lite, sa jag.
-Vad, sa den stor juden.
- Ta inte mig nu för att det kommer en tid där jag kanske kan hjälpa er, sa jag med en pipig röst.
Judarna skrattar högt.
-Men okej nästa gång vi ses och du inte hjälper oss så blir du vår slav, sa juden.
- Okej, sa jag rädd och gick därifrån.
Jag gick hem och tänker hur dåligt ens liv skulle ha varit om man skulle ha varit slav. Tänk om jag inte kan hjälpa dem. Jag ska nog aldrig gå till dem igen. Eller om jag tränar så jag blir ännu starkare än alla tio starka och stora judarna. Jag går hem, äter och sen kommer jag att träna hela kvällen så att jag blir starkare och större än dem alla. Jag har då precis ätit och jag ska då börja träna. Jag tränade hela kvällen men det hjälpte inte. Eftersom det inte hjälper så bestämmer  jag att jag kan väl lika bra vara deras slav för jag Göran Månsson gör ingen nytta. Nästa morgon när jag vaknar så går jag direkt till judarna och jag ska säga att jag kan vara deras slav. Jag vaknar och jag går till judarna och jag ser ett tåg som kör sakta. Det måste vara judarna för dem ska på semester för ingen är hemma hos dem. Jag springer till dem och säger:
  • Ha en bra semester!
  • Hjälp oss! skriker kvinnor och män där inne.
Jag förstod inte först varför de ville ha hjälp men jag öppnade dörren och där kom de tio judarna med deras barn och fruar. Vi sprang till deras hus och de berättar om allt som hade hänt. Om alla soldater som hade kidnappat dem och deras fruar och barn.
  • Du är vår hjälte utan dig skulle inte många av oss ha levt nu, sa en av judarna och de andra höll med honom.
  • Det var så lite så men jag ska väl vara er slav nu, sa jag med en ledsen röst.
  • Nej eftersom du har räddat våra liv så ska du få bo här och du skall inte vara vår slav utan du är nu vår vän.
  • Tack, sa jag och vi satt uppe och pratade hela natten.
Men det bästa var inte att jag inte blev judarnas slav utan att jag fick många nya vänner.


Sensmoral:

  • Små personer kan gör stora saker.
  • Bara för att man är liten betyder det inte att man är sämre.
  • Även små personer/vänner kan vara de värdefullaste.