torsdag 4 juni 2015

Judendomen

1. Bar:Kille
Bat: Tjej
Mitzva: Det är när man blir ”vuxen”  man är 13, 14 år gammal Det är som en svensk konfirmation.
Kosher: Judiska maträtter. Hur man ska tillaga maten. Kött slaktas på ”rätt” sätt. Man får inte äta fläsk eller skaldjur . Man får inte heller blanda kött och mjölk. Det finns en lista vad som e Kosher och vad som inte är Kosher
Tora: ej röra regler judiska bibel
Khetuvim:är samlingsnamnet på ett antal av böckerna i Tanach. 
Halacha: Det är den judiska ”lagen”.
Jude: För att födas som jude måste ens mamma vara judinna. Det spelar ingen roll om mannen är jude och kvinnan är tex kristen. Utan mamman måste vara judinna. Annars för att bli jude eller judinna måste man konverterar. och det betyder att man byter religion.
Kaddish: Kaddish är en speciell bön man  gör när man begraver sina föräldrar. Det ska gärna vara den äldsta som läser bönen.
Neviim:  Neviim betyder profeterna. Man kan säga att innehållet i Neviim motsvarar en fortsättning på historien från Toran. 
Sabbat: middag vilodagen. Judendomens vanligaste helgdag, det är som söndagen inom kristendomen.

3. Judarna hade bara en gud (monoteism) och romarna och de andra hade man flera gudar (polyteism) Och judendomen visste inte hur deras gud såg ut men de romerska gudarna visste man för det fanns målningar och statyer.


7. Judarna trodde att Messias hade födds men de visste inte vem det var. De kristna sa att det vara Jesus men det trodde inte de judarna. Den Messianska tiden skulle börja när Messias kom. Den Messianska tiden är att det skulle vara en tid när det var fred och inga krig (den fredliga tiden.)


8. Det är inte vad man tänker, tror eller känner som är det viktiga utan vad man faktiskt gör. Men troende jude ska ha goda kunskaper om berättelser om bud i Tanakh.


11. Forntiden och antiken: Babylonierna förde de ledande judarna Från Jerusalem 500- talet f.v.t. Efter tillbakakomsten från den babyloniska fångenskapen så byggdes tempel, slott upp och landet styrdes återigen av judar.

Medeltiden: Medeltiden var en tid där judarna levde fattigt. Då var början att man skulle bränna judarnas synagogor och att det inte var någon synd att köra iväg dem eller döda dem.Judar fick inte gifta sig med kristna de fick inte heller äga jord och hade inte rätt att bosätta sig var de ville.

1800-talet: På 1800-talet så blev det bättre men de blev ändå inte alltid behandlade på rätt sätt som de borde ha blivit. Man brände ner synagogor och dödade många judar. Många ryska judar flydde västerut dem flesta flydde till polska områden, några till Palestina och väldigt få flydde till Sverige. Många flydde till USA för en av grundlagarna var att där skulle det vara religionsfrihet.

1900-talet: Förintelsen: Under 1900-talet så fanns det något som kallas för förintelsen. Det var att man ville döda alla judar. Dem dödades ofta i läger med giftig gas eller så sköt man dem det finns säkert många andra sätt hur dem dödades.6 miljoner av Europas judar mördades. Många judar flydde till USA. 



12.
Forntiden och Antiken
 När dem fördrevs av Babylonierna fick de lämna sina hem och templet rasade. Många dog men det som fanns kvar blev stärkta i sin tro. Dem ger aldrig upp hoppet om att återvända och bygga upp templet igen. Detta händer också. Judar sprids till andra länder runt Medelhavet.


1900-talet Även om flera miljoner judar blev dödade under förintelsen så har de övriga kämpat. Över 6 miljoner judar blev dödade men efter förintelsen så har de kommit tillbaka och blivit flera och starkare igen.



15. Antisemitism:Antisemitism är när man är emot judar. Tillexempel som Hitler var. Han var emot judar och ville att alla judar skulle dödas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar