torsdag 4 juni 2015

Kristendomen

1.Jesus föddes i landet Israel. De levde enkelt och fattigt. De rika som i gick i skolan. Ingen kung ( lydde romarna) koll på område Fanns  judar också
3.Kristendomen finns det dopet de får lite vatten på huvudet (i protestantiska och katolska) i den ortodoxa så doppar man hela kroppen. I Islam så tvättar man sig innan Bönen. Hinduer ”renar” (doppar sig)i Ganges. Mander: De har vita kläder. De går ner i en sjö. En ”präst” läser de heliga skrifterna högt. Sen häller ”prästen” vatten på en. Dopet enas med gud och man renar sina synder.
4. Liknelser är en jämförelse.
5.Man skulle visa kärlek till ens medmänniskor, sjuka och fattiga. Behandla folk som du vill bli behandlad. Om du behandlar någon dumt så förvänta inte att den kommer med choklad och säger att den älskar dig!
6.Messias är guds son. I Kristendomen var Messias
Jesus och i Judendomen har inte Messias kommit än. Kristus är också Messias men med ett annat ord. Kristus betyder ”den smorde”.
7.Det var det första kristna mötet
11.Judar firar för att de flydde från slaveri i Egypten. De kristna firar till minne av Jesus död och uppståndelse 
12. Tredelade kyrkan – den kämpande, den lidande och den triumferande kyrkan. De som lever måste kämpa för sin tro för det goda mot det onda. De döda tillhör också kyrkan. De flesta måste gå igenom en rening. Reningen kallas för skärselden. Det är att man ska lida av de synder de har begått.Efter skärselden så förenas människan med sina helgon i den triumferande kyrkan hos Gud.
13.A) I den katolska kyrkan så finns det 7 sakrament. Det är dopet, nattvarden, konfirmationen, boten, äktenskapet, de sjukas smörjelse och kyrkovigningen. 
B) I den Ortodoxa kallas sakramenten för mysterier. Det finns också 7 stycken sakrament men det finns några skillnader. Tillexempel att när man döps så ska hela kroppen vara under vattnet och att konfirmationen sker direkt efter dopet.
C) i den protestantiska  kyrkan finns det bara 2 sakrament. Sakramenten är dopet och nattvarden.


16.Om man gjorde något brottsligt så kunde man köpa ett brev. Det var som att man kunde köpa fri ens synder. Det blev protester ledande av Martin Luther. Av protesten kom protestantismen.
17.93. avladshandlen kungar mer makt präster mindre makt kyrka mindre pengar. prästerna predikade på landets språk. bibeln översättes.
18. munkar bibeln skrev man predikade lärde folket lärare till rika medicin (örtagård) klostren fick pengar eller mark eller liknade. fick mat av folket

19. sida 96 97 98

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar