fredag 5 juni 2015

Lag och rätt

  1. Nej vi  tycker inte det är rätt för att dem inte startat ett bråk och istället borde som säga till någon vuxen. Dem kunde istället protesterat för att krossa fönster eller skriva ett inlägg.

2) Dem lagar som finns nu. Att alla länder ska få dricka vid samma ålder tex 18 år. Och att alla ska vara lika gamla när de kan ta körkort. Att alla ställen som säljer cigg ska ha samma åldersgräns när dem säljer cigg tex 16år. Att kontrollera vad affärer säljer. 

3)Cykla utan hjälm vid tidigare ålder tex 12-14 år.

4) Om en person misstänks för ett brott som kan ge fängelse får polisen gripa personen. Polisen måste efter det inom 12 timmar ta kontakt med en åklagare för att få personen anhållen. Man kan inte vara anhållen hur länge som helst. Senast klockan 12 den tredje dagen måste åklagaren fatta ett beslut om han eller hon ska släppas fri eller begäras häktad.

5)Huvudförhandling-Rättegång.

  1. Alla ska få möjlighet till en rättvis rättegång.Om den e offentlig kan allmänheten se att den går rätt till. dessutom kan den tilltalades (anklagade) och målsägande vänner, bekanta och släktingar var där.
  2. Inte offentliga brott är Sexualbrott, Barn och ungdomar, Rikets Säkerhet.

6) Man överklagar domen. Båda parterna kan överklaga

7) Tvistemål
Vid försäljning om det blir/är fel på det köpta.
Arv när ngn dött finns det en eller flera arvtagare dem kanske inte kommer överens.
Skilsmässa:
1 Bouppdelning=de saker som finns i hushållet.
2 Vårdnaden om barn.

8) 8. Ungdomar brott
Ungdomsvårdsskolor bor på skolan
teori   —
               Utbildning, drogfria, samtalshjälp (psykolog) 15 - 19 ungdomstjänst, socialtjänsten, fosterhem
Praktik — 


Ungdomsvårdsskolor kan vara sluten eller öppen.

Om man flyr från ungdomsvårdsskolor så hamnar du i ungdomsfängelse eller om du är 18 så hamnar man i fängelse.

rymmer för kärlek eller droger.

Sluten ungdomsfängelse- grövre brott eller upprepande brott. 18-20 år. Ej träffa återfallsförbrytare. Inlåst på ett rum. Det finns samma hjälp som ungdomsvårdsskolor

Under 15 år

böter, Ungdomstjänst, socialtjänsten kopplas in, Samtal vårdnadshavare, barn, soc, fosterhem, registreras i register

9) Det finns många anledningar att människor blir straffade. Tillexempel att man ska bli rädd för den kriminella världen och att man ska vara rädd för att bli straffad. Om brottslingen har skadat någon och straffet går ut på att brottslingen få tillbaka för att dumt den har gjort.

12) De som sitter i fängelse erbjuds med hjälp att förbereda sig inför sitt nya liv efter fängelset. Tex om man har drogat så kan man få hjälp med att få bort alla droger som man har i kroppen. Eller om man aldrig hann gå ut gymnasium så kan man få hjälp och få utbildning.

13) Jag är emot dödstraff för att även om man har dödat någon så är det ingen bra lösning att döda någon. Att döda är aldrig en bra lösning.Men om man har dödat någon är det inte bättre att förbättra personen än att döda personen. Men om jag har dödat någon och jag döms till dödsstraff och någon dödar mig då. För om den dödar mig borde den också få dödsstraff och så gör man så om och om igen tills det inte finns några människor kvar på jorden. Jag tycker det är bättre att förbättra personen och lära den sin läxa istället för att döda personen.

14)
I  ) Åtala - När åklagaren vill att det ska bli rättegång.
 J  ) Ed - När ett vittne svär på att man ska säga all sanning.
K ) Mened - När ett vittne ljuger i rättegången. Man kan få över 3 års fängelse.
L ) Häkta - När det finns tillräckligt med bevis för att det ska kunna bli en rättegång blir den misstänkte häktad.
M ) Villkorlig dom - Den som är dömd släpps fri och får inget straff. Men om personen skulle begå ett brott igen så kommer personen bli straffad.
N ) Rättpsykiatrisk vård - Om man begår ett brott men av en anledning att man inte är helt frisk så kan man dömas till vård istället.
O ) Civil olydnad - Man bryter mot lagen för något man tycker är rätt. Det händer ofta i grupper.

P ) Huvudförhandling - Rättegång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar