tisdag 13 december 2016

Andra Världskriget

1 Redan innan andra världskriget bröt ut 1939 hade Hitler lagt områden under sig. Förklara vad som hade hänt genom att använda följande ord: Saarområdet, Rhenlandet, Österrike, Münchenöverenskommelsen och Molotov–Ribbentrop-pakten?

Efter Versaillesfreden var Saarområdet ockuperat av Frankrike. Saarområdet var ett gammalt tyskt område, enligt fredsbestämmelserna fick folket rösta om vilket land de ville tillhöra. 90% röstade för att återgå till Tyskland, detta var en väldigt stor seger för Adolf Hitler. Saar återförenades med Tyskland år 1935. 
En annan sak som också togs beslut om i Versaillesfreden var att det tyska Reghnandet skulle vara av militariserad. År 1936 lät Hitler hans tyska arméer marschera in i området, där bröt han mot Versaillesfreden bestämmelser på flera olika sätt. En krigsförberedelse av Tysklands armé hade satt igång det tysta. Hitler förde åter igen allmän militärtjänst och samtidigt gav Hitler order om att fly och flotta skulle upprustas. 

Hitler struntade i fredsbestämmelserna framöver i och med att han skulle förklara att Tyskland inte var bunden av Versaillesfreden. Hitler hade också andra mål, det gällde grannländerna, Österrike, Polen och Tjeckoslovakien. Nazisterna ansåg att det tyska folket hade rätt till större mark och det kunde nog leda till krig

Österrike var tidigare en stormakt men det fanns inte så mycket kvar av det. Det landet som bestod av var områden som folk talade tyska. Bestämmelserna i Versaillesfreden förbjöd Österrike att förenas med Tyskland även om det var folket som ville det. Österrike avskaffade Demokratin och landet låg väldigt dåligt till ekonomiskt och det var politiskt oroligt. I och med att de avskaffade demokratin så styrdes landet av förbundskanslern som diktator. 
När de förlorade sin självständighet medverkade ett väldigt starkt nazistparti. De österrikiska nazisterna och de tyska SS-förband rensade oförskämt ut motståndare till samverkan. I mars 1938 lät Hitler tyska arméer att rycka in i landet.Det här ledde till att Hitler kunde hålla en bejublad entre i Wien.

I Tjeckoslovakien fanns det tre folk: tjecker, tyskar och slovaker. I Sudetenland bodde de flesta tyskarna, för det var ett gränsområde till Tyskland och många av dem ville ha förening med Hitlertyskland. Som i Österrike blev det ett bra verktyg för Hitlers politik. Han började ställa vissa krav på Tjeckoslovakien, Hitler ville att de tysktalande Sudetenland skulle anslutas till Tyskland.
På grund av detta så möttes Frankrike, Italien, Tyskland och Storbritannien i München september 1938. Adolf Hitler påstod att efter Sudetenland blivit tyskt så skulle han inte ha flera krav på nya markområden.  Man tog ett beslut att Sudetenland skulle överlämnas till Tyskland, den brittiske premiärministern Neville Chamberlain var övertygad om att freden nu var räddad. Men så blev det inte. Han tog resten av Tjeckoslovakien, inte som han hade lovat. I mars 1939 Blev den tjeckiska delen ett tyskt protektorat (med andra ord området beskyddat av tyskarna). Det som då hände med den Slovakiska delen, var att den blev en tysk lydstat och det här gjorde att en fri, demokratisk stat, mitt i Europa hade nu försvunnit.

Efter allt detta så litade inte Frankrikes och Storbritanniens ledare på Hitler, eftersom han höll inga av hans löften. För att Tysklands båda landområden skulle hänga ihop krävde Hitler att få den polska korridoren och staden Danzig. Hitler lovade både länderna att hjälpa polen. Den oväntade överenskommelsen förvärrade Polens chanser.

Kommunister och Nazister hade länge kämpat mot varandra och detta gjorde så att Hitler och Stalin egentligen var dödsfiender. Molotov–Ribbentrop-pakten slog ner som en bomb, en överenskommelse mellan de båda länderna som betydde att de inte fick anfalla varandra. Detta var Sovjet och Tyskland som delade upp Östeuropa mellan sig. Polen skulle båda länderna dela på.
I och med att Storbritannien hade lovat att hjälpa Polen.Förklarade de krig mot Tyskland den 3 september, eftersom den tyska truppen rullade in över Polens gränser. Det här var en inledning till ett nytt storkrig.



5 Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?

Året 1942 brukar kallas vändpunktens år. Det var detta året där vissa slag runt om i världen gjorde att striderna vände. Bland annat blev el-Alamein och Stalingrad stora vändpunkter i kriget. Man tror att Tyskland hade segrat kriget utan de. Tyskland gick på Ryssland, till en början gick intåget bra för Tyskland. Fast när tyskarna kom till Stalingrad så fick de känna på den ryska, hårda vintern som många europeiska ledare fallit mot. En hel tysk trupp ockuperades vid Stalingrad, de oövervinneliga tyskarna besegrades. Efter det här fick den tyska truppen fler förluster staplade på varandra. 
Det skedde ett väldigt viktigt slag i el-Alamein. Churchill den brittiska ledaren, citerade "Före el-Alamein hade vi inte en enda seger, efter el-Alamein hade vi inte ett enda nederlag.” Varför slaget i el-Alamein var så viktigt är för att de resulterade i en seger för Storbritannien. Den andra konsekvensen var att Tyskland trycktes tillbaka i Europa, för att de ville komma åt Suezkanalen som ligger i närheten av el-Alamein.



7 Varför är namnet Quisling känt över hela världen?


Det fanns en politiker i Norge vid namnet Vidkun Quisling. Han var en del av det nazistiska partiet i Norge. Innan krigets början hade han samarbeta med Adolf Hitler, då han styrde Norge ihop med tyskarna när Norge var ockuperad. Vidkun Quisling försökte att göra Norge nationalsocialistiskt och flera noskar vände sig mot regeringen. Flera noskar blev även medlemmar i Hjemmefronten alltså motståndsrörelsen. Folk gjorde upptåt och Vidkun började arrestera, förvisa och han införde fler dödsdomar. Nuförtiden är Vidkun Quisling en beteckning på förrädare och det blev mindre namn som sattes på alla krigsförrädare i Norge. Senare blev Quisling ställd för landsförräderi och blev där av dömd till döden.


8Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?

Kriget fortsatte i Sydostasien samt i Stilla havet. Japan kontrollerade stora delar men USA säkrade övertaget i kriget till sjöss, sommaren 1944. Numera var den japanska flottan inget hot. Fast det stoppade inte Japan att försvara de landområden som de hade tidigare erövrat. USA hade på våren 1945 nått så långt att möjligheterna att intränga de japanska öarna var väldigt stora. USA’s president beslöt att de skulle släppa de nya bomberna över Japan för att USA ansåg att en invasion skulle bli en lågdragen och blodig historia

USA’s president släppte två nya atombomber i det syfte att Japan skulle sluta och ge upp. I april 1945 då President Roosevelt dog var det efterträdaren Harry S Tuman som beslöt. Om USA använde bomben skulle flera amerikanska soldaters liv sparas, menade han.
Bombplanet Enola Gay släppte den första bomben den 6 augusti 1945 över staden Hiroshima. En tredjedel av stadens 300 000 invånare dödades eller blev skadade och två tredjedelar av alla stadens byggnader förstördes. Som jag nämnde innan så släppte man två olika bomber i Japan.
Den andra släppte man i Nagasaki, tre dagar efter man släppte den i Hiroshima.  Den 15 augusti uttalade den japanska kejsaren för det japanska folket att Japan hade gett upp. Andra världskriget var nu över.


9 Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?

De som förlorade kolonier liksom Tyskland förlorade kriget och förlorade sina kolonier. Efter kriget blev kolonierna mer frihetssträvande och kolonierna ville bli självständiga. Europa hjälpte kolonierna så de kunde bli självständiga och kolonier bildade partier. Indien blev självständiga men vissa indier ställde frivilligt upp och krigade för England. Under sådana strider kunde befolkningarna i kolonierna utnyttjas som soldater. Kolonierna blev inspirerade av Japan och på det viset blev det så småningom inbördeskrig i de olika kolonierna


11"Kristallnatten" och "den slutgiltiga lösningen" är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.

Natten mellan 9-190 november år 1938 gick Hitlers militärer (nazistiska militären), poliser och civila ut på gatorna, de gjorde något som kallas för pogrom. En blodig och våldsam förföljelse av enfolkgrupp. Det här var det nazisterna höll på med under 30-40 talet. Nazisterna gjorde hemska saker på kristallnatten, de dödade och misshandla judar, förstöra deras hem, affärer och ägodelar. De tvinga de till att begå självmord och de tvingade 20-30 000 judar till koncentrationsläger. på kristallnatten sattes 267 synagogor i lågor och ca 400 judar dödades.
Detta som pågick var tyvärr bara en början av förintelsen. Alltså att ta bort något i detta fallet judar och andra grupper av människor de ansåg vara mindre värda. Tillexempel funktionshindrade människor, romer och så vidare. Man menade att kristallnatten satta igång förintelsen.
Nazisterna skyllde på en judisk kille som var 17 år gammal, han sköt en man i den tyska ambassaden, men killens familj stod i stor fara. Det här är dock inte sant! Nazisterna hade planerat detta sen innan. De tränande människor, ordnat plaster på koncentrationsläger de hade också bestämt vilka soldater som skulle vara på vilka kvarter. Judarna var tvungna att betala 1 milliard mark i skadestånd, för det var ju judarnas fel och inte nazisterna, eller vad tycker ni?
Efter kristallnatten startades förintelsen, då nazisterna letade upp, fängslade, skickade de till koncentrationsläger och dödade judar. Tyvärr så dog ca 6 000 000 judar i förintelsen. 

När man nämner ”den slutliga lösningen” så var det en nazistisk planering. Det var en genomförning av ett systematiskt folkmord på Europas judar. Man ville att judarna (folket) skulle förintats man skulle döda varenda en med metoder från industrin. Man undrar vad man gjorde då. Jo man hämtade de och förde de till koncentrationsläger, getton, uppsamlingsläger och judarna förde man till ett förintelseläger där  vissa judar skildes åt. 
De som var kapabla till att arbeta fick jobba och hoppas på ett lite längre liv än de andra. De andra skickades till duschrum, dock var det inget vanligt vatten man duschade i. Det var en giftig gas som man använde för att gasa ner judarna.
Sedan när man var säker på att all var gasade lastade man ut de och kastade de i bränungnar. Det dödades 5-6 miljoner judar. Mer än hälften dog i Auschwitz-Birkenau, Sobibor, Majdanek, Treblinka, Chelmno och Belzec.


12Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europa protesterade mot hur judarna behandlades.

Judarna har varit förföljda sedan medeltiden. Man trodde att det var judarnas fel att Jesus korsfästes, Då började man skylla allt på judarna. Jesus var född inom Judendomen och gick ifrån det. Jesus predikade om alla människors lika värde. Jesus lockade människor till kristendomen. Judarna blev oroliga och rädda eftersom att Jesus fick en sådan stor makt ville man inte benåda han. En sak som gjorde Judarna upprörda var att Jesus sade att han var Messias, Gud sändebud, han som räddar världen. Judarna tyckte att Jesus var som en lögnare

På 1400- talet kunde man bli avrättad och torterad om man inte lämnade judendomen. Och därför blev allt fler kristna, så det var lätt att skylla på judarna. Som man till exempel skyller på muslimer nuförtiden.
Judarna var ett förmöget och duktigt folk. Detta ville man stoppa, judarna fick inte bo där de ville. I lund och Uppsala forskade man på judar skallar, eftersom man trodde att de var ett speciellt folk. I Sverige var det upp till 20% av befolkningen som var antisemiter.
människorna som läste tidningarna kunde inte tro deras ögon, de och om allt som sades och så vidare. Man ville inte ta emot för många flyktingar, många läder misstänkta. 
I Sverige 1938 blev man erbjudna att ta emot minst 100 judiska läkare. Men man ville inte det eftersom man ville inte ha för mycket med det judiska folket att göra, man ville heller inte ha för många judar.
Man kan dra många liknelser från då och nu. Men en av de är att judarna var utsatta under andra världskriget och nu är muslimer det kanske lite mindre. Men man skyller det mesta på dem. En grej jag tycker att man glömmer är att det är inte bara judarna som är ”dåliga” och det är inte bara muslimerna som är ”dåliga”. Det finns något bra och dåligt inom VARJE religion. 

Versaillesfreden

1. Tyskland fick endast ha en mycket liten armé, alla tyska krigsskepp skulle överlämnas till britterna och inga tyska soldater fick finnas i Rhenlandet på gränsen mot Frankrike.

Tyskland fick inte ha en stor arme eftersom på den tiden så var Tyskland en stormakt. Om Tyskland inte hade en stor arme så kunde de inte attackera länder, tillexempel Storbritannien och Frankrike. Ifall man tog bort Tysklands arme så ökade chansen för fred. Detta underlättade mest för Frankrike och England. England hade redan en kamp mot Tyskland, när Tyskland blir av med sin stora arme så blev England den mäktigaste stormakten i världen. England satsade inte lika mycket på kapprustningen (militär) för de kände att de var överlägset bäst. England använde de pengarna på handeln istället, de fixade handelsfartyg istället för krigsfartyg. Massa tyska militärer (vanliga soldater) blev arbetslösa och ville hämnas. Flera i Europa trodde att det aldrig skulle bli ett så här stort krig igen. Ingen flotta, soldater, flygvapen. Inflation hände, Tyskland fick det ännu sämre. En del av Tysklands skulder försvann, när Hitler vann valet i 30-talet. Hitler påbörjade en kapprustning. Han byggde också Autobahn, som är den första motorvägen.
Går snabbt att transportera både till “kriget” och handeln. Hitler tog in soldater men Tyskland fick inte ha några soldater, dock brydde inte England och USA så mycket.


2. Japan fick behålla de områden som landet hade erövrat från Tyskland i Kina.

Tysklands inflytande i Asien minskade och var de hade inte lika mycket som förr. Japan styrde, ett asiatiskt land som var på förbundens sida stora delar av Asien. Dock var det att marken i Kina tillhörde Japan, när andra världskriget bröt ut så var Japan en av de mäktigaste nationerna som stred för axelmakterna. Det här innebar att de krigade med tyskarna och då hade alltså Japan bytt sida. Förbunden gav Tysklands mark i Kina till ett land som skulle strida mot de i det nästkommande världskriget.



 3. Tyskland fick avstå stora områden till Polen och Danmark.

Tysklands markminskning kom i samband med deras extrema skadestånd. Det här var för att de  skulle minska Tysklands makt så mycket som möjligt.När ett land förlorade ett krig var de tvungna att betala skadestånd till det vinnande landet. Trots om det förlorande landet startade kriget eller om de blev attackerat. Skadeståndet kom inte bara i form av pengar. Man var också tvungen att ge andra länder en hel del mark. Detta var exakt det som hände när Polen och Danmark fick tillbaks stora områden som de tyckte var deras. Polen fick till 53 000 kvadratkilometer och Danmark fick över 4000 km tillbaka från Tyskland.

måndag 7 november 2016

Jugoslavien-konflikten 1991–2008

Jugoslavien hur det bildades:
Jugoslavien bildades efter första världskriget, landet bestod av en federation av sex delstater. Männsikor som hade olika språk, traditioner och religioner. Flesta av dem folk talade olika sydslaviska språk som inte skiljer sig så mycket mer från varandra än svenska, norska och danska gör. Senare efter medeltiden har det dock av historiska skäl funnits uppdelning mellan folken i Jugoslavien. De flesta serberna, montenegrinerna och makedonierna oftast är ortodoxt kristna, medan de flesta kroater och slovener är katoliker. Många av bosnierna är muslimer. Bortsett från dessa folkgrupper med sydslaviska språk fanns det också judar, romer och albaner. 

Ustaša och Kroatien under andra världskriget:
Det kom upp en ide att skapa ett gemensamt ”sydslaviskt” land för dessa människor som kom från flera olika håll. Nationalistiska serber hade länge velat ha ett större land där alla serber fanns samlade och många av dem såg Jugoslavien som en sådan möjlighet. Tyvärr var inte alla lika nöjda och glada åt den nya gemensamma staten. Det fanns en nationalistisk och fascistisk organisation som hette Ustaša som bildades i Kroatien 1929. Under det andra världskriget samarbetade Ustaša med de tyska Nazisterna. Med tysk hjälp skapade de tillfälligt en kroatisk stat vilket bestod av Bosnien. Där i Bosnien utförde beväpnade Ustašamedlemmar tillsammans med tyska soldater övergrepp på den del av befolkningen som de inte ville ha kvar i sitt nya land. Romer, serber och judar mördades på plats eller fördes till nazisternas utrotningsläger.


De yttre gränserna visar hur Jugoslavien såg ut mellan 1919 och 1991.
Efter alla krig och konflikter från 1992 till 2008 uppstod sju självständiga stater.
I de flesta av dessa lever dock stora grupper människor från något av de andra folken i före detta Jugoslavien. 
I Bosnien-Hercegovina finns exempelvis många serber och kroater vid sidan av bosnierna.





Därefter Tyskland hade förlorat kriget gav de serbiska motståndsmännen revansch för övergreppen. Nu var det istället tusentals kroater som dödades. Många av dem som drabbades av revanschen hade själva aldrig varit medlemmar i Ustaša eller deltagit i förbrytelserna mot de andra folken under kriget.


Krigen på 1990-talet:
En följd av de ökade motsättningarna i Jugoslavien var att regeringarna i Kroatien och Slovenien förklarade sig självständiga i juni 1991. Detta här vägrade Milošević och den jugoslaviska centralregeringen i Serbien att acceptera och ett krig utbröt. I ett helt år rasade striderna, särskilt i södra Kroatien där det var bebott av många serber. USA och EU förklarade att man tyckte att Slovenien och Kroatien borde vara självständiga stater. FN sände också en särskild fredsbevarande trupp till området och till slut minskade kriget ut. Men när sedan också regeringarna i Bosnien och i Makedonien förklarade sig självständiga 1992 uppstod det nya konflikter. Serbien godtog Makedoniens självständighet, men inte Bosniens. En av dessa anledningar till det var ett en stor andel av Bosniens befolkning var serber. I det krig som följde drabbades trupper mycket hårt. Genom så kallad etnisk rensning tvingade soldater på båda sidor människor att lämna sina hem. Deras mål var att så stora områden som möjligt skulle tillhöra den egna folkgruppen. De människor som inte hann fly spärrades in i koncentrationsläger och många mördades. Deras största stad Sarajevo belägrades av serbiska trupper och besköts med granater i flera år. Tiotusentals kvinnor utsattes för våldtäckt. Kriget slutade först när FN gav Nato och USA i uppdrag att bomba de serbiska trupperna hösten 1995.


Kosovokonflikten 1995–2008:
Efter 1995 blossade våldet åter upp, nu i Kosovo som hört till Serbien sen början av 1900-talet. Men där majoriteten av deras befolkning var albaner. När en albansk gerillagrupp* (T.ex en grupp/organisation som krigar inte själva landet som krigar. Landet kanske vill ha fred medan dessa krigar och förstör) Försökte ta kontroll över området med målet att skapa en egen stat i Kosovo svarade den serbiska regeringen med att skicka sin trupp. Stor del av den albanska befolkningen hann fly innan FN-ledda trupper och flyganfall mot Serbiens huvudstad Belgrad återigen tvingade fram ett slut på striderna. Utan FN:s övervakning skulle antagligen strider starta igen både här och på flera andra ställen i före detta Jugoslavien. År 2008 utropares den självständiga staten Kosovo av albaner som hade stannar kvar eller återvänt till deras land efter att striderna hade tagit slut. Denna stat erkänns inte av alla länder men Sverige tillhör dem som har gjort det. Flera av ledarna i de olika trupperna har ställts till ansvar vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag och dömts till långa fängelsestraff för brott mot mänskligheten.Biljana Plavšić som tidigare var president i den bosnien-serbiska republiken dömdes till elva års fängelse för brott mot mänskligheten.


Jugoslavienkrigens facit:
Jugoslaviska federationens sex delstater har därmed sju nya självständiga, men ganska små stater bildats på Balkanhalvön. Det beräknas att över tiotusentals kvinnor har blivit utsatta för våldtäckt. Omkring 80 000 personer sammanlagt från Jugoslavien sökte skydd undan kriget i Sverige. Beräkningar visar att minst
100 000 människor dödades och att mer än två miljoner människor drevs på flykt under Jugoslavienkrigen. 



Bosniens Romeo och Julia:
Bosko och Admira kom att kallas även Bosniens Romeo och Julia eftersom deras kärlek blev omöjlig i krigens Jugoslavien. Han var serb och ortodoxt kristen medan hon bosnisk muslim. De sköts ihjäl av krypskyttar då de försökte ta sig ut ur Sarajevo under stadens belägring 1993. Deras döda kroppar blev liggande länge på gatan eftersom ingen vågade ta bort dem. De blev 25 år gamla, man säger om de hade klarat sig skulle de ha rest till något annat land där de kunde fortsätta att leva tillsammans.

Källförteckning:
Nationalencyklopedin,  NE är riktad mot företag, skolor, privatpersoner. Ne är en säker sida eftersom Lunds kommun rekommenderar denna eftersom sidan är granskad  . All fakta som står på sidan är granskad av personer som är utbildade och jobbar inom ämnet och därför är faktan trovärdig. Man har använt det för att granska sin information så den stämmer. Det som står  på NE uppdateras väldigt ofta.

Gleerups Utkik Historia 7-9 (Jugoslavien-konflikten 1991–2008)
Detta är boken som är en av våra läromedel som vi använder oss av i skolan och skolan anser att denna källan är trovärdig. Gleerups Utkik Historia är skriven av personer som är utbildade och dem vet vad de skriver om. Informationen som stod på NE stämmer med det som står i boken. Så eftersom NE är en trovärdig källa så anser jag också boken som det.

2 faktaböcker från Gert Alfh (lärare på Gunnesboskolan)

Det är läromedel man får av en utbildad lärare och de bör vara trovärdig eftersom jag ska använda dem till denna fördjupning uppgiften. 

Bild tagen från Gleerups Utkik Historia 7-9 (Jugoslavien-konflikten 1991–2008)

tisdag 18 oktober 2016

Argument inför debatten

Mot:
1. Om ens klonen klarar sig, hur kommer den tänka och bete sig. Man vill ju inte heller riskera att någon eller klonen ska lida . Att vi ska experimentera med detta med dagens teknik, skulle kosta riktigt mycket pengar som kunde använts till mycket bättre saker tillexempel att hjälpa de som svälter och de som inte har det så bra som vi har det. När fåret Dolly (klonat får) föddes hade forskare redan försökt 227 gånger. Det är lite väl många gånger för att det ska vara värt de. Dessutom vill jag tilläga att fåret Dolly dog tidigt.

2. Är det värt det?Om man ska lyckas med kloning krävs det många, många försök innan det lyckats. Är det då värt att offra så många liv för att rädda ett?

3. Jag tycker det är mot naturen att mixtra med gener och det kan göra mer skada än nytta. 

4. Vi säger att en klonad människa överlever och klonen leva ett helt normalt liv. Hur skulle personen må? Den skulle ju vara en exakt kopia av någon annan, samtidigt ha en egen hjärna och vara en egen person. Om jagade varit klonen så hade nog inte jag inte tyckt att det varit så roligt att ha blivit till genom kloning. 

5.Om man klonar så kränker man djurens rättigheter. Eftersom vi inte kan fråga dem så kan vi fråga oss själva ”hade vi människor utsatt oss själva för lidandet som vissa klonade djur kan gå igenom?”

6.Ofta så klonar man till exempel sin häst för att man ska kunna ha kvar den. Man klonar ofta för man gilla den så mycket eller att den var väldigt duktig. Det är dock inte lönt att klona till exempel sin häst, det kostar 1 miljon kronor. De pengarna skulle egentligen kunna användas till något bättre och viktigare för vad tycker man är viktigast? Att alla på denna jord har det bra eller att en person ska behålla sitt djur?

7. En klons levnadslängden är kortare än den själva naturliga individen.

8. 10  Tänk efter lite nu om kloning fungerar så måste man dessutom ha mat och bostad till dem klonade. Det kommer kosta ännu mer pengar och då har man inte tjänat något på en så pass komplicerad sak som kloning är.

9. Exempelvis tönt om man skulle börja klona människor. Kanske många skulle vilja ha sin egen klon som till exempel kan hjälpa en med olika saker till exempel jobbet . Dock vore det osäkert hur länge klonen skulle leva. Och vem skulle i så fall bestämma vilka som ska få kloner och vilka som inte ska?

10. Kloning är en väldigt lång process och ett flertal individer kan mista sina liv innan man får fram en levande klon.


För:
1. Kloning kan bli ett arbete som fler börjar jobba med, då blir det fler jobb.

2. Ett annat exempel är om en djurart håller på att dö ut, tycker man att använda kloning för att förhindra det är för en bra sak. Om en djurart försvinner förändras hela ekosystemet och det vill man inte. Med kloning kan man rädda utrotningshotade djurarter men om vi inte tillåter detta förhindrar vi att dessa djurarter kanske överleva.

3. Kloning kan även göras på tävlingsdjur som exempelvis hästar. Det finns många som exempelvis vill ha en exakt kopia på sin bästa tävlingshäst.

4.Kloning kan rädda ens liv. Om man tar ett ett exempel, vi kollade på Allt för min syster, där var det att ett barn hade fått cancer så dem skapar ett till barn som kan hjälpa henne att överleva genom att genmodifiera. Men saken är att kloning och genmodifiering har väldigt mycket med varandra att göra.

5.Till exempel om man klonar en ko så gör man det i ett bra syfte, det är då  för att lättare kunna försörja den svenska befolkningen med mer mjölk, Mjölk är en av de vanligaste dryckerna i Sverige.

6. Man kan använda kloning om man kan rädda någons liv. Tillexempel att man inte klonar hela människan utan att man klonar organen, istället för att man ska vänta tills någon dör.

7. Tänk om man till exempel behöver fler likadana stamceller för till exempel forskning tycker jag att det är rätt att man kan få klona. Om man klonar så kan man hitta ett botemedel för en  tillexempel cancer eller någon annan sjukdom vilket kommer att minska dödsfallen. 

8. Just nu är det väldigt dyrt att klona djur men det är inte helt omöjligt att det blir billigare så därför tycker jag att man kan spara djurets celler så om någon gång det blir billigare så förlorar man inget.

9. Om det skulle gå att få tillbaka djur till exempel utdöda djur. Borde det inte finnas en möjlighet att få tillbaka människor som har gått bort för tidigt

10. Genom kloning kan man få fram någon som donerar till den personen som inte är frisk.

Källkritik: 
Nationalencyklopedin,  NE är riktad mot företag, skolor, privatpersoner. Ne är en säker sida eftersom Lunds kommun rekommenderar denna eftersom sidan är granskat . All fakta som står på sidan är granskat av personer som är utbildade och jobbar inom ämnet och därför är faktan trovärdig. Man har använt det för att granska sin information så den stämmer. Det som står  på NE uppdaterasväldigt ofta.

Gleerups TitaNO Biologi : 
Detta är boken som är en av våra läromedel som vi använder oss av i skolan och skolan anser att denna källan är trovärdig. Gleerups TitaNO Biologi Är skriven av personer som är utbildade och dem vet vad de skriver om. Informationen som stod på NE stämmer med det som står i boken. Så eftersom NE är en trovärdig källa så anser jag också boken som det.

Wikipedia :
Man har ofta sagt att wikipedia inte är en helt säker källa eftersom vem som helst kan skriva där. Men jag har kollat vad som står där och jämfört med det som stod på NE och i boken och jag tog inget från wikipedia om det inte fanns i boken eller på NE eftersom jag visste inte om vem som hade skrivit det.

torsdag 29 september 2016

En Vandring


onsdag 28 september 2016

You can grow your intelligence

I believe that you can grow your intelligence. We can take an example that if you are going to write a test in school and you don't understand and think that I can’t do it. But if you exercise and train I believe that you are exercising your brain. The brain is a muscle and if we take another example that you go to the gym and exercise one muscle it will become stronger. And if you exercise your brain then I think that it will become smarter/stronger like another muscle. So if you think you just are dumb and can’t do anything it can be so but like if you really try and try you will get better. Like when we were born we couldn't walk but we tried and we tried and in the end we can both walk and run.


I think if you take two dogs and put them in different environment. I think they will behave different. Like if we put one dog in a cage and another with a family and other dogs and toys I think that their intelligence will grow different, the one in a cage will not learn so much like it will learn how to just grow older and older not to have fun or rephrase. But the one who has a family, toys and other friends (dogs) will grow its intelligence by learning new things by doing mistakes and by seeing the world and having a family and friends. Like I think the dog with a family, friends, toys and so on will have more intelligence and it can learn new stuff easier.


If you are exercising and you think it is to challenging do not stop because it is good for your brain when something is challenging because then will the brain work and it will get smarter. Like if you are always doing easy stuff and after 9 years in school something hard come up and you do not know how to do. Well if you would train your whole life challenging yourself I think that it will get better in life for you. By challenging yourself you're get smarter because you are going to exercise your brain and you're going to get smarter. And that is what I think about all this and why I think you can grow you intelligence.

tisdag 27 september 2016

Resonera om orsakerna till första världskriget

Innan det första världskriget så fanns det många som arbetade för fred. De kallades för pacifister. Pacifisternas mål var att länderna skulle fokusera på att arbeta med att utveckla sitt samhället. Strid var var bara slöseri med resurser och tid och det var bara onödigt. Det fanns en annan folksamling som inte heller ville ha krig och det var företagarna. Många andra hade affärskontrakt med andra länder. Och om det blev krig så skulle det inte fungera. En stor organisation bildades bland dem som arbetade. Organisationen hette Socialisternationalen. Man planerade om att förhindra framtida strider och planerade och förberedde sig för stora strejker. Det blev att länderna inte kunde strida eftersom arbetarna var i strejk och det går inte att strida när arbetarna vägrar att arbeta.

Nationalismen-
Jag tycker och tror att nationalismen var en annan orsak till strid. Nationalism är ett begrepp som betyder att ett folk med samma språk och samma traditioner osv har rätt till ett eget land. Det är ju dock solklart från min synvinkel fast det skapade bråk. Under strid hade tyskarna vunnit franska marker men Frankrike tyckte att tyskarna skulle ge tillbaka marken men det ville tyskarna inte. Det blev bråk eftersom nationalister ville bli självständiga men stormakterna ville inte släppa dem. Det var ett litet tal rika men (absolut inga kvinnor) som hade rösträtt, dem som styrde kunde då fatta egna beslut utan att lyssna på folkets åsikter om att strida. Med andra ord så var Europas länder var inga demokratiska länder.


Allianserna-
Inför krigsutbrottet 1914 bildades 2 allianser. Det bildades Enheten (Frankrike och  Storbritannien) och Centralmakterna (Tyskland och Österrike-Ungern). Om det skulle bli strid så kunde man inte gå emot alla andra länder ensam. Det är därför länderna slog ihop sig med dem länderna som dem tyckte var mest pålitliga. Under striden kom och försvann länder i dem två allianserna. Dem gjorde att det inte var så spänt mellan de länder som kom me i alliansen. Men det blev mer spänt mellan allianserna. Man bråkade om kolonierna så man spådde att det enkelt att det skulle bli strid så man bildade allianserna för att rädslan var så stor.


Skotten i Sarajevo den 28 juni 1914-
Skotten i Sarajevo är en väldigt viktig händelse. Det var då att den 28 juni 1914 dödades den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans hustru Sophie när dem besökte Sarajevo. Den 19-årige mannen som hade mördat dem var en medlem av Svarta handen, en nationalistisk terrororganisation från Serbien. Dem ville att Bosnien skulle tillhöra ett ”Stor-Serbien” istället för att tillhöra Österrike-Ungern.  Österrike-Ungerns regering som satt i huvudstaden Wien uppfattade den serbiska nationalismen som ett hot som kunde splittra Österrike-Ungern. Eftersom om Serbien skulle ta över Bosnien så skulle dem andra länderna ta sig ut ur Österrike-Ungern och bilda egna självständiga stater. Enligt dem i Wien så hade inte Serbiens regering inte hade gjort tillräckligt för att sätta stop dör Svarta handen. Och eftersom allt detta hade skett så ville den österrikiska kejsaren straffa Serbien med en strid.
Imperialism och kapprustning-
En viktig konfliktorsak var imperialismen. Imperialismen betyder att de europeiska stormakternas regeringar tävlade om att ta över kolonier i Afrika och Asien. När länder skulle skydda sina kolonier och den lönsamma handeln lät de imperialistiska staternas regeringar bygga krigsfartyg. Tyskland hade väldigt många stora krigsskepp som hotade dem brittiskas position även om britterna hade världens största och mäktigaste flotta. Men dem satsade på ett ännu bättre skepp och det var så kapprustningen var igång. För varje år som gick så kärvade man bättre och större kanoner och dessutom fler soldater till armén.


Källor: So-rummet, NE.se och Utkik Historia

onsdag 1 juni 2016

Vergleich Valborg-Walpurgisnacht Deutsche und Schwedische Ostern

Walpurgisnacht

  • Hexen feiern auf dem Blocksberg/Brocken oder auf anderen hoch gelegenen Plätzen.
  • Der Maibaum ( Fruchtbarkeitssymbol ) wird am 30 April aus dem Wald geholt und am 1. Mai im Dorf aufgestellt.
  • Es gibt Hexenfeuer und den Tanz in den Mai.

Valborg

  • Im Norden geht Valborg länger als die christliche Zeit zurück.
  • Valborg ist ein Symbol für den Frühling.
  • Valborg ist beide christliche und vorchristliche Tradition.
  • Es werden Feuer gemacht und dazu gefeiert und gesungen.
  • In Schweden ist Valborg auch eine akademische Tradition in den Universitätsstädten.


Deutsche Ostern
  • Religiöses Fest, Ende der Fastenzeit.
  • Ostereier werden bemalt und versteckt (vom Osterhasen.)
  • Osterhasen und Osterlämmer werden gebacken.


Schwedische Ostern
  • Am Gründonnerstag fliegen die Hexen zu ”Blåkulla”.
  • Die Kinder verkleiden sich als Osterweiber und gehen mit Kopftüchern und langen Röcken und bemalten Gesichtern und betteln um Süßigkeiten.
  • Es wird mit Osterzweigen geschmückt.
  • Oft nicht so religiös.

måndag 30 maj 2016

Abortdebatt

RFSU - Sedan 1933 har RFSU jobbat i trovärdigt. Dem arbetar med opinionsbildning kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). En av RFSU's viktigaste arbeten är om rätten till fri abort. RFSU's arbete vilar på tre friheter- att vara, välja och njuta. Dem är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. RFSU arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och att delta i debatter. Dessutom bedriver dem ett omfattande internationellt arbete med liknande organisationer i andra länder. Dem är även medlem i IPPF (The international Planned Parenthood Federation)

Här är ett litet stycke ut RFSU om fri abort och vem som bestämmer:
Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn.  Det är alltid den gravida kvinnan som bestämmer oavsett vad den andra personen tycker. Kvinnans rätt att ensam besluta om abort motsäger inte att partnern deltar i beslutet. Enligt lagen har partnern inget att säga till om men i verkligheten kan det spela stor roll. Kvinnors val grundar sig ofta på partnerns inställning till att få barn. 


UMO - UMO med andra ord ungdomsmottagningen. UMO är en landstings ägd verksamhet som fungerar om ett komplement till de traditionella ungdomsmottagningar i Sverige.

Här är ett stycke ur UMO om fri abort om att det är den gravida som bestämmer:
Du som är gravid bestämmer
Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten. Det kan vara bra att prata med den som du blivit gravid tillsammans med om hur du vill göra. Om det går är det också bra att fatta ett gemensamt beslut. Men ibland går inte det och då bestämmer du som är gravid. 

1177 Vårdguiden - 1177 Vårdguiden är en webbplats och telefontjänst med information, rådgivning och tjänster inom hälsa och vård. Webbplatsen drivs av Inera AB, ett företag som ägs av alla Sveriges landsting och regioner gemensamt.

Här är ett stycke ur 1177 Vårdguiden om abort:
Alla som gör abort har olika skäl. Det spelar ingen roll vilken orsak som ligger bakom beslutet, alla har lika mycket rätt till abort. Oavsett skäl och oavsett om abortbeslutet känns lätt eller svårt kan det vara bra att få samtalsstöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som varit delaktig till graviditeten.

söndag 29 maj 2016

Land-analys

Rikt- Cypern, 1 153 058 (2014)

Fattigt- Senegal, 14 548 171 (2014)


Fakta om landet:

Cypern- Cypern ligger i Medelhavet. Ön har Turkiet, Irak, Egypten och lite Grekland om sig. Deras yta är 9251 kvadratkilometer och det mättes 2015. Cypern är den tredje största ö i medelhavet fast Cypern är mindre än Östergötland. Deras klimat är typiskt medelhavsklimat. Heta och torra somrar och milda och fuktiga vintrar. Den mesta nederbörden kommer i november till mars. Kyreniabergen har tunna jordlager och i Troodosmassivet är det tätare växtlighet som täcks av barrskog. Mellan bergen så är de slättland Mesaoria i öster och Morfouslätten i väster och där är det bra odlingsmarker. Från Troodosmassivet rinner om vintern en del mindre floder som helt torkar ut om sommaren. Befolkningstätheten i Cypern är 125 personer per kvadratkilometer och det undersökte dem år 2014.

Sengal- Senegal ligger i Västafrika. Ytan är 196 722 kvadratkilometer och det mättes 2015. Klimatet i norra Senegal är halvtorrt och vid kusten på vintern är det förhållandevis svalt. Men i söder är det betydligt hetare och fuktigare. Deras regnperiod varar som längst juni till oktober. I norra Senegal är det halvöken och savanner. I söder växer det dock mycket och det finns även regnskog inåt i landet. Befolkningstätheten i Senegal är 76 Personer per kvadratkilometer och detta undersökte man år 2014.



















HDI – mänskligt utvecklingsindex

Hur placerar sig de länder ni valt att jämföra på HDI–rankningen?







Dra slutsatser – gör en analys
När ni är färdiga med er jämförelse av de fakta ni tagit fram om de båda länderna är det dags att dra slutsatser från er undersökning. Vad är typiskt för ett rikt land? Vad är typiskt för ett fattigt land?


Saker man har sett under detta är att i dem rika länderna så är födelsetalen och dödstalen lägre. I dem fattigare länderna har de betydligt högre befolkningstillväxt. Människorna i de fattigare länderna har kortare livslängd. Både dem fattigas BNP och BNI är bara en bråkdel av vad dem rika har. Fattiga länder förbrukar betydligt mindre energi än dem rika. Dem rika har också mycket högre BDI än dem fattiga. Med detta kan man säga att dem rika har högre utbildning, längre livstid och betydligt högre BNP(inkomst).

Vad behöver förändras för att människorna i ett fattigt land ska få bättre livsvillkor? 


För att dem fattiga länderna ska få det bättre så behöver man infrastruktur med andra ord att man bygger vägar, bostäder, skolor, sjukhus och efter hand så kommer det andra saker som tex mataffärer. Att alla går i skolan och får en bra utbildning som man har rätt till att få. Viktigt också att man fixar rent vatten till dem fattiga länder som behöver det. Och man ska hjälpa dem länder som är fattiga så dem inte behöver fly både på grund av krig, fattigdom med mera.


Källor
* Landguiden
* SO-rummet
* Globalis
Frågor1-3              

  1. Vad är typiskt för ett i-land?
Svar: Typiskt för ett i-land är att större delen av befolkningen bor i städer och att dem har hög BNP. De flesta har gått i skolan som barn och har fått en bra skolutbildning. Det är ofta låg spädbarnsdödlighet och låg befolkningsökning. I-land har även hög medellivslängd och det är en liten skillnad mellan. Ett i-land är ofta rika länder. I ett i-land är det inte jordburk och landsbruket som dominerar. De flesta länderna ligger på norra halvklotet men det finns undantag tex Nya Zeeland och Australien ligger på södra halvklotet och är industriländer. De flesta i i-landen jobbar med industri- och servicearbeten.

2.a.Vad är typiskt för ett u-land?
Svar: U-land är fattiga länder och typiskt för dem är att landet är dåligt uppbyggt och att det är hög befolkningstillväxt. Ordet U-land står för två olika saker. Från början var det för "underutvecklat land”, men nu för tiden brukar man säga ”utvecklingsland”. Många bor på landet och i u-land är det jordbruk och landsbruket som dominerar. kännetecken  för u-land är en outvecklad industri, råvaruexport, jakt, överbefolkning,fiske och en stor del av ekonmin baseras på jordbruk. Anledningen är att de fattigare länderna till största delen ligger på södra halvklotet eller så ligger det i tropikerna. Men medan att dem länderna som har lyckats som dem flesta är i-land historiskt sett funnits i den norra tempererade zonen. Två stora undantag är NyaZeeland och Australien som ligger på det södra halvklotet och är högt utvecklade i-länder.


b. Försök förklara varför u-länderna är fattiga.
Svar: Jag har förklarat lite om detta i 2a men det är därför dem har inte utvecklas som i-länder, dem länder som har lyckats har man sett att de historiskt funnits i den norra tempererade zonen. Anledningen är att de fattigare länderna till största delen ligger på södra halvklotet eller så ligger de i tropikerna. Och dem flesta länder som har lyckats ligger på norra halvklotet.

3. 
a.Vad är det för skillnad mellan att mäta välstånd i BNI per capita och HDI?
Svar: BNI/ Bruttonationalinkomst - Ett mått för den totala produktionen av varor och tjänster i ett land.

HDI/ Index- för mänsklig utveckling- Mäter ländernas genomsnittliga resultat inom tre grundläggande områden 
  1. Förväntad livslängd 
  2. Utbildning
  3. Inkomst

Skillnad- BNI tar bara hänsyn till den totala produktionen i ett land. HDI tar även hänsyn till livslängden och utbildningen.

b. Hur räknas HDI-index fram?
Svar: Definitionen för mänsklig utveckling är ett långt liv, kunskap och en god levnadsstandard. Indexet mäter från 0 till 1, där 0 är sämst och 1 är bäst.


fredag 18 mars 2016

Väder 2050

My Practical Experience Week By Maja Krone

I have been at Lergökens Kindergarten. My friend Aisa's mom work at Lergöken and I wanted to be at a kindergarten . I asked her mom and she said it was okay. Some good stuff was that the people who worked there were really kind and the kids were really cute and kind. Some bad stuff was the kids were gross when they ate. This job is something that I could do because the  people were nice and the kids were really cute and kind.

fredag 12 februari 2016

Min Novell

Popularitet


Jag trodde inte att han var så snäll, generös och jag trodde verkligen inte att han hade en sådan stil och att han var så rolig. Men det var nog de andra som hade gjort honom så. De hade förlöjligat honom och hade gjort honom osynlig. Jag hade hört att han var väldigt populär innan och att han hade en massa märkeskläder men att han hade visat en annan av sina sidor. Att han var smart och det tyckte de var konstigt för han var VÄLDIGT smart. Så de sänkte hans status och han valde själv att byta stil i skolan och inte ha märkeskläder utan vanliga märken som H&M. Men saken var om de fick reda på att jag hängde med Kevin så kommer de att sänka min status och det vill jag heller inte men jag vill ändå vara vän med Kevin. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig så elak mot Kevin eftersom jag har ju bett honom att inte prata med mig i skolan inför alla. Och han skrev bara eller om han visste att ingen var där eller om han visste att ingen skulle komma så pratade han med mig och det var okej.

Jag hittade inte någon av mina vänner i matsalen så jag satte mig med Kevin eftersom han var själv. Efter vi har suttit där i sju minuter och pratat så kom dem. William, Larz, Emma, Stella och Samuel. Dem gick fram till mig
  • Amanda varför sitter du med honom.
Jag visste inte vad jag skulle säga för att inte vara elak mot Kevin men jag ville inte visa att jag var vän med Kevin. Så jag spottade det ur mig!
  • Ehh visste ju inte var ni var så satte mig vid någon och ni såg ju hur de gick…
  • kom nu vi går och sätter oss vid de runda bordet, sa William och Amanda.
Medans vi gick till de runda bordet så vände jag mig om och såg lite ledsen ut medans jag kollade på Kevin som hängde med huvudet och såg sårad ut. De frågade mig hur det var att sitta med Kevin och jag var tvungen att ljuga även om jag verkligen inte ville det för Kevin är en riktigt bra kille. Jag sa att det var tråkigare än en matematiklektion och att han bara satt helt tyst och att det var riktigt pinsamt. Dem frågade mig rätt så ofta om jag ville vara med dem efter skolan men jag sa att jag var tvungen att plugga eller att vi skulle iväg osv. Men jag gick oftast hem till Kevin eller vad vi nu hade bestämt.


En dag efter skolan frågade Kevin om jag ville följa med honom hem för han skulle visa något viktigt som ingen annan visste och jag sa ja. Så jag följde med honom hem och vi brukade alltid vara där nere. Men han bad mig att följa med honom upp till hans rum. Han öppnade dörren och jag trodde att jag hade kommit in i en populär och rik killes rum. Jag hade inte direkt tänkt på hans hus så mycket även om de fanns jättemycket dyra saker men när jag kom in i rummet så såg jag massa saker som jag inte trodde om honom. Det var massa matchens lirare saker i fotboll och massa pokaler och medaljer. Sen så öppnade han en dörr med ett lås och där inne fanns det jättemycket kläder tillexempel som Morris, Gant, Lexington och så vidare.

Vi går ut till ett ställe som ingen brukar vara på förutom vi. Vi är där i en kvart, pratar och har bara allmänt roligt.När jag är med Kevin känns det bara som att jag kan helt och hållet vara mig själv. Och det är så skönt! Det känns som att båda gillar varandra mer än vänner men vi båda vet att det inte kommer att funka på grund av mina vänner.
  • vad håller du på med Amanda varför är du med honom? säger William som kom från ingenstans.
Jag vet inte vad jag ska säga.
  • Ja jag är med Kevin vad spelar det för roll? Han är riktigt härlig och rolig och så vidare! Bara för att han är smart så behöver inte ni döma honom! Bara för att han är smart så är han inte en plugghäst! Och ni vet inte hur coola saker han har hemma han inte bara sådana basic saker utan har tex Morris, Lexington, Gant och så vidare. Han har också matchens lirare i fotboll så han är bra inte dålig varför gör ni såhär? säger jag sur och ärlig.
  • Han är inte som oss och vi märker att du inte är det längre så sorry du är inte med i vårt gäng, sa Samuel
Efter Samuel sa det så går dem. Efter det föll tårarna. Och Kevin kommer fram och kramar mig och säger att allting kommer att bli bra och att han aldrig kommer att lämna mig. Jag kollar upp mot honom han tar bort tårarna och kollar i mina ögon och tillslut så lutar han sig ner och kysser mig. Efter det så förklarar han att han har känt såhär länge och han har drömt om att få detta tillfället att kyssa mig. Efter det så tilläger jag att jag har också känt såhär väldigt länge men har inte vågat och säger förlåt medans han säger att det är okej. Nästa dag i skolan så kollar jag igen efter Kevin med hans basickläder men hittar inte honom. Efter ett tag så känner jag någon som kommer bakifrån mig och kramar mig. Jag vänder mig om och ser att det är Kevin. Han säger, jag tänker inte gömma vem jag är och hur jag känner så han ska provspela för fotbollslaget och han kommer med sina märkeskläder.


Efter en månad så frågar Kevin om jag kan komma till honom och självklart så säger jag ja och går till honom. Han har en liten present med sig och frågar mig om jag vill bli tillsammans med honom och jag säger JA utan att tveka. Han kysser mig och sen ber han mig att öppna presneten. Det är ett halsband gjort av guld där det är ett stort K. Han säger det är för att när jag har den på mig ska jag tänka på honom och tänka att han alltid är med mig även om han verkligen inte är det. Jag bryr mig inte om dem andra jag har det mycket bättre utan dem. Jag behöver inte vara så fake och kan vara mig själv.

Efter två månader så kommer hela gänget fram till mig och Kevin och frågar och säger vad dem känner. Det är Stella som pratar och säger,
  • Förlåt! Vi var väldigt dumma från början Kevin är en bra kille och att vi är väldigt ledsna för att vi gjorde dig “osynlig” och vi ber er om en till chans för vi vill verkligen att vi ska vara vänner och hänga och så vidare, säger Stella.
Kevin nickar och jag säger att det är okej så nu är “gänget” tillbaka jag, Kevin, Stella, William, Samuel, Emma och Larz.


Nu sitter jag, Stella och Emma och kollar på Larz, William, Kevin och Samuel när dem spelar fotboll. Allt är nu som förut.