onsdag 16 december 2015

Ballongen

Uppgift:
Man skulle ha små bollar av silkespapper och aluminiumfolie och en ballong. Man skulle sedan gnugga ballongen mot sitt hår. Och hålla ballongen över bollarna och se vad som händer.

Syfte:
Syftet med denna labben var att man skulle lära sig om statisk elektricitet.

Material:
Ballong
Sitt egna hår
Silkespapper
Aluminiumfolie

Utförande:
Man tar och river aluminumfoliet och silkespapperet i små bitar och sen så gör man dem till små bollar. Efter det så tar man en ballong och blåser upp den. Där efter så gnuggar man ballongen mot håret och sen håller man ballongen över bollarna. Och så ser man vad som händer.

Hypotes: 
Eftersom silkespapper är rätt så lätt så trodde jag att dem skulle fastna. Om man jämför aluminiumfoliet med silkespappret så är silkespappret lättare och då trodde jag att aluminiumfoliet inte skulle fastna.

Resultat:
Silkespappret funkade utmärkt och fastnade bra. Jag hade råkat att göra för stora bitar av aluminiumfoliet för stor så jag gjorde dem mindre så funkade dem också.

Slutsats:
Slutsatsen är att både aluminiumet och silkespappret fastnade och att när man gör detta så måste bollarna verkligen va riktigt små.

torsdag 10 december 2015

Egen laboration

Uppgift
Planera en laboration där du ska undersöka vilka ämnen som leder ström. 
Välj cirka fem ämnen, några som du tror leder ström och några som du inte tror leder ström. 
Första lektionen; skriv vilket material du behöver, hur du tänker utföra laborationen och hypotes.
Andra lektionen; utför din laboration, skriv resultat, riskanalys och slutsats.

Syfte
Från läroplanen, E-nivå
“Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier. Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter”.

Material
Leder: Koppar, vatten, aluminium
Leder inte: Gummi, plast, porslin

Batteri
lampa
lamphållare
kopplingssladdar 

Utförande
När man ska få lampan att lysa måste man koppla din lamphållare, batteri, lampan och  kopplingssladdar.













När man ska se om lampan lyser så ska du placera föremålen/objekten som på bilden. Om lampan lyser när du har placerat alla föremålen/objekten så betyder det att den leder ström. Om den inte lyser så leder inte föremålet/objektet ström


Hypotes
 Jag tror att koppar kommer att leda ström eftersom man har de i laddningsladdarna till mobilerna och flera olika saker. Vatten tror jag leder ström eftersom man har fått höra de ofta eller det beror på vad för vatten det är men om det är vanligt vatten så leder det nog ström. Jag tror att aluminium kommer leda ström eftersom aluminium är metall. Och metaller leder ström,

 Jag tror att gummi inte leder ström eftersom gummi är ingen metall o de mesta som leder ström är metaller. Jag tror att plast inte leder ström eftersom plast är ingen metall o de mesta som leder ström är metaller. Jag tror att porslin inte leder ström eftersom porslin är ingen metall o de mesta som leder ström är metaller.

Riskanalys
Om man tex stoppar in sitt finger när man testar med vatten så kan man få en elchock. Och det finns andra olika risker men det är en riks som man tar när man ska pröva om ett föremål/objekt leder eller inte leder ström. 


Resultat
Resultatet blev som jag trodde och min ide funkade. Jag trodde att koppar, vatten, aluminium leder ström och det hade jag rätt eftersom när jag testade så ledde dem ström. Jag testade också gummi, plast, porslin och jag trodde att dem inte skulle leda ström. Där hade jag också rätt eftersom att gummi, plast och porslin leder inte ström.


Slutsats
Min hypotes stämde eftersom de ämnen jag trodde skulle leda ström ledde ström och dem ämnen som jag inte trodde skulle leda ström ledde inte ström.

söndag 1 november 2015

Träningsdagbok

Gunnesborundan
Tid:16.16
Mål:15.30
Metod: Kämpa och göra mitt bästa när ja springer

Träning:

v.35Tisdag: i Tisdags så var jag förkyld så jag bara hjälpte till ifall dem behövde någon "kon".

Torsdag: Vi hade först en uppvärmning när vi sprang och värmde upp kroppen efter det så värmde vi upp målvakterna. Sen när det var klart så delade man upp oss på en sida var niorna och sköt. På andra sidan var kanterna och linjerna och sköt. Efter det så delade man upp 01:or för sig och 00:or för sig så man fick tid och öva på kombinationer mot ett mål. Tillsist så spelade vi 01:or mot 00:rona.

36.

Onsdag: Vi hade målvaktsträning, så vi övade mest skott. Och man var mer fokuserad på målvakterna då.

Torsdag: I torsdags så tränade vi med 00:orna. Vi började med att värma upp och sedan så fick man gå till en sida om man var kant eller linje och andra sidan om man var nia. Och då hade man lite olika skottövningar. Efter det så hade vi en träningsmatch mot 00:orna och vi skulle öva på skott och vår snabbhet.

v37.

tis: I tisdags så övade vi på passningar. Efter det så hade vi kontringsövningar. Vi körde också lite 3 mot 3 där man skulle träna mycket på försvar och att gå igenom. Efter det hade vi lite skottövningar. Sedan sprang vi ute men jag var tvungen att avbryta efter ett litet tag.

Torsdag: På torsdagen hade vi två timmars handbollsträning med 00:orna Vi började med en gemensam uppvärmning. Efter det så delade vi upp oss och övade på vars en halva av planen eftersom vi  skulle till Göteborg. Efter det spelade vi i 40 minuter.

v.38.


Onsdag: På onsdagen hade vi målvaktsträning. Vi värmde upp. Efter det sköt vi  utespelare på målvakterna och dem tränade mycket kantskott.

Torsdag: På torsdagen hade vi handbollsträning igen då vi tränade tillsammans med 00:orna. Vi hade först uppvärmning osv. Efter det delade vi upp oss 01:or på ena sidan och 00:or på andra sidan. Då hade vi olika skottövningar från niorna , kanterna och linjerna. Sedan spelade vi match mot 00:orna

39

Tisdag:På träningen så värmde vi upp med att vi sprang med en boll och gjorde massa olika saker för att vi skulle bli varma. Efter det hade vi kontringsövningar, positionsskott och efter det så spelade vi lite. Efter det så gick vi ut och joggade av oss lite i vårt egna tempo.


40

Tisdag:Vi gjorde passningsövningar, spelade matcher,spelade igenom våra kombinationer,  gjorde olika kontringsövningar,  I slutet sprang vi gunnesborundan och jag fick avbryta eftersom jag fick ont igen.



Vid olika tillfällen har jag fått avbryta löpningsträningen både på idrotten och handbollsträningen. Så jag känner att jag inte har kunnat mäta min förbättring på bästa sätt.  Jag har haft ont och vi vet inte direkt vad det är. Det började när jag skulle försöka springa lundaloppet i år och jag var tvungen att åka till akuten för dem trodde det var blindtarmen, men det var det inte. Jag har varit hos en läkare och gjort olika kontroller men jag ska tillbaka och göra flera olika kontroller. Den tredje november ska jag göra belastnings ekg.

lördag 31 oktober 2015

Bokcirkel Addad på nätet 5

Denna boken handlar om Alexandramannen som blir dömd i tingsrätten på grund av att han har våldtagit unga tjejer. Detta är en bok där det finns flera olika delar med tre olika tjejer som berättar från deras vinkel hur det har gått till och sen intervjuar man Alexandramannen.

Den första tjejen dem intervjuade hette Linda och hon var 13 år gammal. Brottet var grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Det som hade hänt var att Alexandramannen hade låtsas vara en som heter Alexandra. Linda träffade Alexandramannen och han fick henne att ge honom oralsex flera gånger. Och det skedde en gång att dem hade samlag mot hennes vilja. Linda polisanmälde honom och allting med Alexandramannen blev riktigt stort. Han hade vågat erkänna att dem hade haft samlag men att hon var med på det och att han visste inte att hon var underårig. Tingsrätten ansåg att han var skyldig och hovrätten ansåg att han var skyldig. Linda fick också 110 000 kronor i skadestånd.

En annan tjej dem intervjuade hette Jenny och hon var 17 år gammal. Brottet var våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande och förförelse av ungdom, i tingsrätten. I hovrätten så ändrades våldtäkt till något mindre allvarliga brottet grovt sexuellt tvång, I övrigt var allt samma som i tingsrätten. Samma här var de att han kallade sig för Alexandra på nätet. Han övertalade Jenny att komma till Malmö mellan jul och nyår 2004 för en träff. Där dem hade samlag med henne på flera olika sätt. Ungefär en vecka innan han greps o mars 2005 fick han henne att ge honom oralsex i hans bil mot betalning. Han erkänner att han har haft samlag med Jenny mot betalning, men sa att han inte hade tvingat henne. Tingsrätten ansåg att han var skyldig till förförelse av ungdom men inte våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande. Hovrätten ansåg samma som tingsrätten. Jenny fick 17 000 kronor i skadestånd.

 Den tredje och sista tjejen dem intervjuade i boken hette Petra och var 14 år gammal. Brottet var grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt tvång. Alexandramannen fick kontakt med henne genom en vän till henne som han hade chattat med på nätet. Under ett år hade han haft samlag med Petra mot betalning. När hon ville sluta träffa honom så hotade han henne. Han hotade henne med att han skulle sprida en film som han hade i smyg filmat när dem hade samlag. Alexandramannen erkände att han hade haft samlag med henne vid en annan tidpunkt än vad Petra säger. Han visste inte att hon bara var 14 år gammal. Tingsrätten ansåg honom skyldig och hovrätten ansåg honom skyldig till grovt sexuellt tvång. Petra fick 85 000 i skadestånd.  

I den sista delen av boken handlar det om att man förhör Alexandramannen. Från hans synvinklar tillexempel dem frågade också hur deras relation var osv.

Idrottsreflektion

1. Utvärdera målet för din tid på Gunnesborundan, dvs hur har din kondition påverkats under perioden, har din/a metoder  fungerat, varför?


Svar: Eftersom jag har haft problem länge och har varit hos en läkare/doktor så det har varit svårt eftersom jag har bara kunnat springa Gunnesborundan en gång utan att få ont. Och jag har haft några skador så att jag inte alltid kunnat varit med på allt. Men annars har de gått bra när jag har kunnat vara med.

2.  Upplever du att du märkt en förbättring av din kondition på något mer sätt (du orkar mer) sedan v.35? På vilket/vilka sätt?
    Svar: Eftersom jag har varit hos en doktor/ läkare och att jag har varit skadad så har jag inte kunnat göra så mycket för min kondition.

    3.  Du har under 6-7 veckor fört träningsdagbok. Sammanfatta kortfattat hur du tränat på egen hand eller i din förening.
      Svar: Jag tränar handboll och jag har tränat mycket snabbhet, styrka, skott och kondition men har ibland behövt ta det lugnt på grund av att jag har varit skadad och varit hos en doktor/läkare.

      4.  Vad tycker du om att skriva träningsdagbok? Fördelar / nackdelar?

      Svar: Det jag tycker är en fördel med att skriv en träning att man vet vad man har tränat för något och då kan man se hur ens träning förändras om den förändras på ett bra eller dåligt sätt och vad man gör annorlunda och hur man förbättras.

      5.  Har du under dessa veckor förändrat din egen träning? Varför? Varför inte?

      Svar:Eftersom jag inte kan ta tag och ändra mina träningar för det är mina tränare som planerar dem. Men jag kan ändå säga att vi gör inte samma saker hela tiden men det finns vissa saker man gör som är typ obligatoriska.

      6.   Vilka fördelar i vardagen har du om du är vältränad och har god kondition?
      Svar: Man orkar mer och man är piggare om man är vältränad och har en bra kondition. Men det är också viktigt att man ha en bra hälsa.

      7.   Tror du att du kommer att fortsätta med att träna din kondition fortsättningsvis?
            Varför ? Varför inte?

      Svar: Eftersom jag spelar handboll och det är en snabb sport där man behöver kondition så ja jag kommer fortsätta att träna konditionen.

      8.   Utvärdera hela arbetsområdet, dvs konditionsträningen, orienteringen, lagspelen.

      Svar: När orienteringen var så hade jag typ dragit axeln ur led eller så hade bara muskeln fått en smäll man vet direkt inte så jag kunde inte vara med på  orienteringen. Och konditionsträningen gick inte heller bra efter som jag har haft ont när jag har sprungit. Och eftersom jag spelar handboll ska jag ha en bra kondition och inte få håll men när jag får ont så är det en helt annan känsla än håll. Och vi har varit hos en läkare/doktor och vi ska dit flera gånger. Lagspelen har gått bra när jag har kunnat vara med jag har försökt att få med alla i spelen och ibland har jag också försökt att göra något själv men man ska alltid tänka på att man har dem andra med sig. Men själva arbetsområdet har varit kul och jag hoppas att vi kan någon gång göra något liknande.

      fredag 30 oktober 2015

      Bokcirkel Addad på nätet 4

      Persongranskare
      Min person låtsas att vara en tjej som heter Alexandra och hon är modell. Han lurar tonåringar med att komma och träffa honom. Han manipulerar tjejerna att göra saker som dem egentligen inte vill göra. Och det leder ofta till att dem har samlag eller tex oralsex. Efter samlag ändrar tjejerna sig och vill inte träffa honom mer. Då hotar han dem med att lägga upp bilder och filmer när dem har samlag på nätet. Han blir anmäld för våldtäkter och andra sexuell relaterade brott. Efter det blir han kallad till polisförhör. Och sen så blir han dömd i tingsrätten. Han är dömd för många brott som bland annat våldtäkt. Han är en väldigt lömsk person som lurar unga tjejer och sedan får han dem att må väldigt dåligt.

      Person: Alexandramannen

      tisdag 27 oktober 2015

      LEGO Mindstorms robotuppdrag 1-6

      Första uppdraget:  Det första uppdraget var att man skulle få roboten att spela ett ljud. Och det var rätt så lätt att få den att låta.

      Andra uppdraget: Det andra uppdraget var att man skulle använda displayen. Det var inte heller så svårt vi lyckades få fram en glad gubbe på displayen.

      Tredje uppdraget: Det tredje uppdraget var att köra roboten framåt. Vi fixade så att våran robot körde framåt i ca 15 sekunder. Vi tog ett körblock och ställde in den på att roboten skulle köra framåt.

      Fjärde uppdraget: Det fjärde uppdraget var att man skulle få roboten att köra bakåt och det klarade vi lätt. Det var ganska lätt och simpelt för man tog bara ett körblock. Sen ställde man in den på att roboten skulle köra bakåt.

      Femte uppdraget: Det femte uppdraget var att man skulle accelerera. vi lyckades inte på det första och det andra försöket. Men på det tredje försöket så klarade vi det.

      Sjätte uppdraget: Det sjätte uppdraget var att man skulle svänga i en båge. Vi förstod ganska snabbt hur uppdraget gick till och slutförde det.

      tisdag 20 oktober 2015

      Bokcirkel Addad på nätet 3

      Ordletare:

      1. Dominant- Styrande.
      2. Djurisk av sig- Vild.
      3 Hora- Ett slangord för någon som har sex mot betalning.
      4.Skolka- Inte komma till lektionerna och skolan.
      5.Våldtäkt- När en person tvingar till sig sex mot den andres vilja eller om man är under femton.
      6.Världsvan- Umgängesvan, att man e van med umgänges.
      7.Skuldfälla- När man tvingas att låna pengar för att betala av gamla skulder och lån.
      8.Samlag- Att man har sex.
      9.Vulgär- Ohyfsat.

      måndag 19 oktober 2015

      Bokcirkel Addad på nätet 2

      Sammankoppling:

      1. Många tjejer i detta samhället snackar ofta med killar, hon snackade ofta med Alexandramannen. Många tjejer börjar snacka med killar av flera olika anledningar tex att dem ser bra ut, att man vill ha flera vänner eller om någon ber en att snacka med killen för han är jättesnäll. Det är nog någras anledningar varför dem börjar snacka med Alexandramannen.

      2 Många tjejer väljer att träffa någon kille som dem har träffat på nätet, hon träffade Alexandramannen som hon fick lära känna genom nätet. Många tjejer väljer att träffa killar för att dem kanske har blivit lurade av killarnas personlighet när dem har chattat och så har dem varit helt annorlunda när dem väl träffades i verkligheten.

      3 Man ser på nyheterna vad som händer tjejer överallt. Som också händer tjejerna som snackar med Alexandramannen. Man ser på nyheterna att många tjejer har tex blivit lurade av falska eller kanske gamla killar. Man ser också att överallt i världen att tjejer blir våldtagna.

      Bokcirkel Addad på nätet. 1

      Diskussionsledare frågor:

      1. Hur tror du Linda känner sig efter allt som har hänt? Alla samlag osv. Det finns inget rätt eller fel svar men jag tror att hon nästan känner sig lite "förstörd".

      2. Linda fick 110 000 kr i skadestånd. Tror du att pengarna kan hjälpa Linda kan glömma allt och bara gå tillbaka till sitt vanliga liv som tonåring? Såklart finns det inget rätt och fel svar alla tycker olika men om jag skulle ha varit Linda i denna situationen skulle jag inte kunna glömma allt och hade absolut inte ha klarat av att gå tillbaka till mitt vanliga liv.

      3. Om du skulle vara Linda och hade behövt gå igenom allt det hon gick igenom. Tror du att du enkelt skulle kunna berätta för dina föräldrar om det som hade hänt? På denna frågan finns det inte heller ett rätt eller fel svar för det beror vem man är och hur man är som person. För mig skulle jag ha det jättesvårt att berätta för mina föräldrar.

      onsdag 23 september 2015

      Me and my awesome family (fakebook 1)

      My name is Sofia and I'm 15 years old. I'm just an ordinary girl who is living a great life with friends and the best family ever. I have two siblings one twin who's a girl and one baby-brother. We live in France.

      My twin's name is Felicia and she's the older one. She was born four hours earlier. She's playing football and she is also very clever. Felicia has an A in almost every subject in school. Felicia is also very pretty and she's getting so many boys after her.

      My baby-brother's name is Marcús and he is five years old. He is playing handball because our dad is his idol and our dad is playing handball as a professional. Marcús is going in kindergarten. Marcús is like that popular kid that many girls have a crush on and he has many friends. His dream is to become a famous handball-player like our dad.

      Our parents are very famous so we live in a big and a pretty house. My dad is a famous handball-player. He plays in the French national team and he plays in the French league. There he plays in PSG (Paris Saint-Germain HB). And my mother is a French model and she is also a hairdresser/stylist. My mom is often at home and my dad is often traveling but often the whole family comes with him and looks at his matches.


      At home it is our mom that takes care of the food. And the cleaning takes our cleaning lady care of. At our house there is a rule that everybody protects each other and takes care of each other.


      That's all about my awesome family. :)





       This is my brother Marcús.
              
       This is me and my sister Felicia when we were little and now.

      This is our house in France.
      This is my dad.

      This is my mom.

      tisdag 22 september 2015

      Mitt digitala liv

      Jag använder min mobil, min skoldator och min ipad under en vanlig dag. På en vanlig dag så lyssnar jag på musik, ser foton,chattar, delar, likar och söker information. Jag brukar ofta fota saker och senare ändra dem tex genom att sätta på filter. Digitala verktyg kan leda till både bra och dåliga saker. En bra sak kan vara att man får kontakt med folk man inte känner som kan bo längre bort från en eller kan den bo nära och då har man enkelt skaffat en kompis. Men det som är dåligt är att personen kan visa sig vara falsk men det behöver den inte vara. Om en person frågar mig hur mycket ja är framför ett digitalt verktyg och hur mycket jag använder dem skulle jag svarat att jag är framför ett digitalt verktyg 24/7. Eftersom jag sitter ofta med min mobil och tar med den var jag än går och jag använder min skoldator väldigt ofta i skolan och utanför skolan. Det vill säga att jag sitter nästan alltid framför en skärm förutom ibland när jag gör något med mina kompisar eller tränar och andra saker. Mina föräldrar tycker att jag använder mina digitala verktyg väldigt mycket ibland lite för mycket. Men visst jag kan ibland använda den lite för mycket men det är mest för att jag har mycket kontakt med mina kompisar ifall något händer med dem eller något händer med mig vill jag ha den kontakten och bara enkelt skicka ett meddelande eller ringa .Om man säger att jag ska minska mitt digitala liv skulle jag inte ha klarat det. Eftersom jag använder min mobil jätteofta och jag behöver och vill verkligen den kontakt jag har med mina kompisar.

      torsdag 10 september 2015

      Nyhetsartikel

                               Båtolycka i Äppelviken 

      Igår på eftermiddagen badade 4 flickor i Äppelviken. Och en motorbåt i hög hastighet kom o körde över en av flickorna

      Igår eftermiddags hände en olycka. Fyra flickor var o badade i Äppelviken vid 3-tiden. En motorbåt i hög hastighet kom från havet och  körde på en 13-årig flicka. Flickans  vänner klarade sig och ficka inga allvarliga skador. Två killar i en kajak såg hela olyckan o skyndade sig till flickorna för att försöka rädda flickorna. 
      - Båten var väldigt snabb och stor den kom mot oss i en väldigt hög hastighet, sa en av flickorna.
      Dem två killarna såg hela händelsen och sa att den var ingen vacker syn att de såna unga flickor bli skadade. Dem sa också att man såg tidigt att en av flickorna inte hade kommit upp, och en av killarna hoppade i och räddade henne.

      En till båt kom under olyckan. Dem drog upp flickan på stranden och började hjärt-lungräddning . Många var samlade runt henne och hennes mamma var väldigt chockad. Det kom farm en läkare och sa att flickan skulle bli okej och att hon kommer klara sig.

      torsdag 27 augusti 2015

      Reflektion v34-36 Optisk konst

      Min metod är att rita bokstäverna dubbelt och sen göra linjer men i själva bokstaven en liten kulle.

      Jag tycker att min bild visar optisk effekt. jag tycker också att mitt namn är relativt tydligt.

      torsdag 11 juni 2015

      Flygplansreflektion

      Uppgift: Att vika ett plan som flyger så länge som möjligt.

      Första lektionen: Jag kollade på youtubeklipp om hur man skulle kunna göra pappersflygplan som ska kunna flyga så länge som möjligt. Sen gjorde man olika modeller och efter det så testade man av alla vilka som var bäst och vilka som var sämst. Sen valde gruppen ut de tre bästa pappersflygplanen.

      Andra lektionen: Man testade att göra flera olika pappersflygplan och sen testade vi alla och det var en i gruppen som hade gjort en som flög jättelänge i luften.

      Tredje lektionen:Jag och min grupp testade att göra ännu flera pappersflygplan.

      Fjärde lektionen: Jag började skriva vad vi hade gjort dessa lektionerna.

      fredag 5 juni 2015

      Lag och rätt

      1. Nej vi  tycker inte det är rätt för att dem inte startat ett bråk och istället borde som säga till någon vuxen. Dem kunde istället protesterat för att krossa fönster eller skriva ett inlägg.

      2) Dem lagar som finns nu. Att alla länder ska få dricka vid samma ålder tex 18 år. Och att alla ska vara lika gamla när de kan ta körkort. Att alla ställen som säljer cigg ska ha samma åldersgräns när dem säljer cigg tex 16år. Att kontrollera vad affärer säljer. 

      3)Cykla utan hjälm vid tidigare ålder tex 12-14 år.

      4) Om en person misstänks för ett brott som kan ge fängelse får polisen gripa personen. Polisen måste efter det inom 12 timmar ta kontakt med en åklagare för att få personen anhållen. Man kan inte vara anhållen hur länge som helst. Senast klockan 12 den tredje dagen måste åklagaren fatta ett beslut om han eller hon ska släppas fri eller begäras häktad.

      5)Huvudförhandling-Rättegång.

      1. Alla ska få möjlighet till en rättvis rättegång.Om den e offentlig kan allmänheten se att den går rätt till. dessutom kan den tilltalades (anklagade) och målsägande vänner, bekanta och släktingar var där.
      2. Inte offentliga brott är Sexualbrott, Barn och ungdomar, Rikets Säkerhet.

      6) Man överklagar domen. Båda parterna kan överklaga

      7) Tvistemål
      Vid försäljning om det blir/är fel på det köpta.
      Arv när ngn dött finns det en eller flera arvtagare dem kanske inte kommer överens.
      Skilsmässa:
      1 Bouppdelning=de saker som finns i hushållet.
      2 Vårdnaden om barn.

      8) 8. Ungdomar brott
      Ungdomsvårdsskolor bor på skolan
      teori   —
                     Utbildning, drogfria, samtalshjälp (psykolog) 15 - 19 ungdomstjänst, socialtjänsten, fosterhem
      Praktik — 


      Ungdomsvårdsskolor kan vara sluten eller öppen.

      Om man flyr från ungdomsvårdsskolor så hamnar du i ungdomsfängelse eller om du är 18 så hamnar man i fängelse.

      rymmer för kärlek eller droger.

      Sluten ungdomsfängelse- grövre brott eller upprepande brott. 18-20 år. Ej träffa återfallsförbrytare. Inlåst på ett rum. Det finns samma hjälp som ungdomsvårdsskolor

      Under 15 år

      böter, Ungdomstjänst, socialtjänsten kopplas in, Samtal vårdnadshavare, barn, soc, fosterhem, registreras i register

      9) Det finns många anledningar att människor blir straffade. Tillexempel att man ska bli rädd för den kriminella världen och att man ska vara rädd för att bli straffad. Om brottslingen har skadat någon och straffet går ut på att brottslingen få tillbaka för att dumt den har gjort.

      12) De som sitter i fängelse erbjuds med hjälp att förbereda sig inför sitt nya liv efter fängelset. Tex om man har drogat så kan man få hjälp med att få bort alla droger som man har i kroppen. Eller om man aldrig hann gå ut gymnasium så kan man få hjälp och få utbildning.

      13) Jag är emot dödstraff för att även om man har dödat någon så är det ingen bra lösning att döda någon. Att döda är aldrig en bra lösning.Men om man har dödat någon är det inte bättre att förbättra personen än att döda personen. Men om jag har dödat någon och jag döms till dödsstraff och någon dödar mig då. För om den dödar mig borde den också få dödsstraff och så gör man så om och om igen tills det inte finns några människor kvar på jorden. Jag tycker det är bättre att förbättra personen och lära den sin läxa istället för att döda personen.

      14)
      I  ) Åtala - När åklagaren vill att det ska bli rättegång.
       J  ) Ed - När ett vittne svär på att man ska säga all sanning.
      K ) Mened - När ett vittne ljuger i rättegången. Man kan få över 3 års fängelse.
      L ) Häkta - När det finns tillräckligt med bevis för att det ska kunna bli en rättegång blir den misstänkte häktad.
      M ) Villkorlig dom - Den som är dömd släpps fri och får inget straff. Men om personen skulle begå ett brott igen så kommer personen bli straffad.
      N ) Rättpsykiatrisk vård - Om man begår ett brott men av en anledning att man inte är helt frisk så kan man dömas till vård istället.
      O ) Civil olydnad - Man bryter mot lagen för något man tycker är rätt. Det händer ofta i grupper.

      P ) Huvudförhandling - Rättegång.

      torsdag 4 juni 2015

      Kristendomen

      1.Jesus föddes i landet Israel. De levde enkelt och fattigt. De rika som i gick i skolan. Ingen kung ( lydde romarna) koll på område Fanns  judar också
      3.Kristendomen finns det dopet de får lite vatten på huvudet (i protestantiska och katolska) i den ortodoxa så doppar man hela kroppen. I Islam så tvättar man sig innan Bönen. Hinduer ”renar” (doppar sig)i Ganges. Mander: De har vita kläder. De går ner i en sjö. En ”präst” läser de heliga skrifterna högt. Sen häller ”prästen” vatten på en. Dopet enas med gud och man renar sina synder.
      4. Liknelser är en jämförelse.
      5.Man skulle visa kärlek till ens medmänniskor, sjuka och fattiga. Behandla folk som du vill bli behandlad. Om du behandlar någon dumt så förvänta inte att den kommer med choklad och säger att den älskar dig!
      6.Messias är guds son. I Kristendomen var Messias
      Jesus och i Judendomen har inte Messias kommit än. Kristus är också Messias men med ett annat ord. Kristus betyder ”den smorde”.
      7.Det var det första kristna mötet
      11.Judar firar för att de flydde från slaveri i Egypten. De kristna firar till minne av Jesus död och uppståndelse 
      12. Tredelade kyrkan – den kämpande, den lidande och den triumferande kyrkan. De som lever måste kämpa för sin tro för det goda mot det onda. De döda tillhör också kyrkan. De flesta måste gå igenom en rening. Reningen kallas för skärselden. Det är att man ska lida av de synder de har begått.Efter skärselden så förenas människan med sina helgon i den triumferande kyrkan hos Gud.
      13.A) I den katolska kyrkan så finns det 7 sakrament. Det är dopet, nattvarden, konfirmationen, boten, äktenskapet, de sjukas smörjelse och kyrkovigningen. 
      B) I den Ortodoxa kallas sakramenten för mysterier. Det finns också 7 stycken sakrament men det finns några skillnader. Tillexempel att när man döps så ska hela kroppen vara under vattnet och att konfirmationen sker direkt efter dopet.
      C) i den protestantiska  kyrkan finns det bara 2 sakrament. Sakramenten är dopet och nattvarden.


      16.Om man gjorde något brottsligt så kunde man köpa ett brev. Det var som att man kunde köpa fri ens synder. Det blev protester ledande av Martin Luther. Av protesten kom protestantismen.
      17.93. avladshandlen kungar mer makt präster mindre makt kyrka mindre pengar. prästerna predikade på landets språk. bibeln översättes.
      18. munkar bibeln skrev man predikade lärde folket lärare till rika medicin (örtagård) klostren fick pengar eller mark eller liknade. fick mat av folket

      19. sida 96 97 98

      Judendomen

      1. Bar:Kille
      Bat: Tjej
      Mitzva: Det är när man blir ”vuxen”  man är 13, 14 år gammal Det är som en svensk konfirmation.
      Kosher: Judiska maträtter. Hur man ska tillaga maten. Kött slaktas på ”rätt” sätt. Man får inte äta fläsk eller skaldjur . Man får inte heller blanda kött och mjölk. Det finns en lista vad som e Kosher och vad som inte är Kosher
      Tora: ej röra regler judiska bibel
      Khetuvim:är samlingsnamnet på ett antal av böckerna i Tanach. 
      Halacha: Det är den judiska ”lagen”.
      Jude: För att födas som jude måste ens mamma vara judinna. Det spelar ingen roll om mannen är jude och kvinnan är tex kristen. Utan mamman måste vara judinna. Annars för att bli jude eller judinna måste man konverterar. och det betyder att man byter religion.
      Kaddish: Kaddish är en speciell bön man  gör när man begraver sina föräldrar. Det ska gärna vara den äldsta som läser bönen.
      Neviim:  Neviim betyder profeterna. Man kan säga att innehållet i Neviim motsvarar en fortsättning på historien från Toran. 
      Sabbat: middag vilodagen. Judendomens vanligaste helgdag, det är som söndagen inom kristendomen.

      3. Judarna hade bara en gud (monoteism) och romarna och de andra hade man flera gudar (polyteism) Och judendomen visste inte hur deras gud såg ut men de romerska gudarna visste man för det fanns målningar och statyer.


      7. Judarna trodde att Messias hade födds men de visste inte vem det var. De kristna sa att det vara Jesus men det trodde inte de judarna. Den Messianska tiden skulle börja när Messias kom. Den Messianska tiden är att det skulle vara en tid när det var fred och inga krig (den fredliga tiden.)


      8. Det är inte vad man tänker, tror eller känner som är det viktiga utan vad man faktiskt gör. Men troende jude ska ha goda kunskaper om berättelser om bud i Tanakh.


      11. Forntiden och antiken: Babylonierna förde de ledande judarna Från Jerusalem 500- talet f.v.t. Efter tillbakakomsten från den babyloniska fångenskapen så byggdes tempel, slott upp och landet styrdes återigen av judar.

      Medeltiden: Medeltiden var en tid där judarna levde fattigt. Då var början att man skulle bränna judarnas synagogor och att det inte var någon synd att köra iväg dem eller döda dem.Judar fick inte gifta sig med kristna de fick inte heller äga jord och hade inte rätt att bosätta sig var de ville.

      1800-talet: På 1800-talet så blev det bättre men de blev ändå inte alltid behandlade på rätt sätt som de borde ha blivit. Man brände ner synagogor och dödade många judar. Många ryska judar flydde västerut dem flesta flydde till polska områden, några till Palestina och väldigt få flydde till Sverige. Många flydde till USA för en av grundlagarna var att där skulle det vara religionsfrihet.

      1900-talet: Förintelsen: Under 1900-talet så fanns det något som kallas för förintelsen. Det var att man ville döda alla judar. Dem dödades ofta i läger med giftig gas eller så sköt man dem det finns säkert många andra sätt hur dem dödades.6 miljoner av Europas judar mördades. Många judar flydde till USA. 



      12.
      Forntiden och Antiken
       När dem fördrevs av Babylonierna fick de lämna sina hem och templet rasade. Många dog men det som fanns kvar blev stärkta i sin tro. Dem ger aldrig upp hoppet om att återvända och bygga upp templet igen. Detta händer också. Judar sprids till andra länder runt Medelhavet.


      1900-talet Även om flera miljoner judar blev dödade under förintelsen så har de övriga kämpat. Över 6 miljoner judar blev dödade men efter förintelsen så har de kommit tillbaka och blivit flera och starkare igen.



      15. Antisemitism:Antisemitism är när man är emot judar. Tillexempel som Hitler var. Han var emot judar och ville att alla judar skulle dödas.

      onsdag 3 juni 2015

      Maskreflektion

      Det började med att man fick två lektioner med att tänka hur på ens mask skulle se ut . Sedan skulle man skissa ner den på ett papper med färg. Vi blev sedan indelade i små grupper med ungefär 4 personer i varje. I dem grupperna skulle man gipsa och sammarbeta och göra allas masker. Jag trodde att det skulle vara väldigt obehagligt att gipsa på ens ansikte men det kändes helt okej. Det fanns även en grupp där man fick gipsa på ballonger om man inte vågade göra på sig själv. Jag hade skissat av en känd bloggare som heter Alexandra Nilsson (känd vid namnet Kissie). Jag började med att borra hål där ögonen skulle sitta. Ögonen skulle vara gjorda av flörtkulor. Sen ritade jag ut små detaljer tex ögonbrynen med blyertspenna. Efter det så gjorde jag basen och det skulle vara Kissies hudfärg fast lite mörkare av allt smink. Hudfärgen såg bra ut så jag målade i ögonbrynen med mörkbrun färg och sedan läpparna. Jag gjorde konturerna med en svart tuschpenna och sen så målade jag läpparna med ljusrosa färg. Sen kollade jag på bilderna jag utgick rätt så mycket ifrån och jag tyckte att hon skulle ha mörkare hudfärg. Så jag blandar en ny hudfärg som jag målar dit. När det torkat såg det ut som om det skulle föreställa ett lik. Så jag ändrade hela min ide och gjorde en mask som ska föreställa ett lik. Jag gjorde två saker som skulle föreställa ärr och ögongloberna lite annorlunda. Istället för att bara färglägga dem bruna så gjorde jag en brun klick i mitten av ögat och sen målade jag resten av kulan svart. Idéen kom från sagor, när en person är död så kan ens ögon bli svarta och för att jag skulle använda min fantasi gjorde jag en brun prick. Efter det så tog jag gult och lite brun garn och gjorde hår av det. Masken blev inte som skissen. Det blev fel med hudfärgen och jag gjorde andra saker annorlunda från skissen som hela skulle utgå från från början. Det var svårt att göra den perfekta hudfärgen som jag ville ha men om jag skulle ha testat på något annat innan masken skulle det nog blivit bättre. I slutändan blev det ändå helt okej. Den kanske inte blev så lik skissen men allting är inte perfekt från första början.


      Masken:
















      Inspiration:



              Hjälten      (Modern Fabel)
      Bara om jag skulle ha tränat som far sa så skulle jag ha varit en stor och stark man nu. Men om man jämför med de stora och starka judarna så är jag inget. Jag önskar att jag var som dem. Jag måste gå fram och fråga hur de kan vara så starka och så stora.
      -Hej jag heter Göran, sa jag.
      - Hej vad vill du, sa en av de stora männen.
      - Jag är ju inte som ni men jag önskar det men hur gör ni för att vara så stora och starka? frågade jag.
      - Vi har tränat sedan vi var små och du kommer aldrig kunna bli så stark och stor som vi så det är väl bäst att du blir vår slav, sa en av de stora judarna och tog tag om min axel.
      -Vänta lite, sa jag.
      -Vad, sa den stor juden.
      - Ta inte mig nu för att det kommer en tid där jag kanske kan hjälpa er, sa jag med en pipig röst.
      Judarna skrattar högt.
      -Men okej nästa gång vi ses och du inte hjälper oss så blir du vår slav, sa juden.
      - Okej, sa jag rädd och gick därifrån.
      Jag gick hem och tänker hur dåligt ens liv skulle ha varit om man skulle ha varit slav. Tänk om jag inte kan hjälpa dem. Jag ska nog aldrig gå till dem igen. Eller om jag tränar så jag blir ännu starkare än alla tio starka och stora judarna. Jag går hem, äter och sen kommer jag att träna hela kvällen så att jag blir starkare och större än dem alla. Jag har då precis ätit och jag ska då börja träna. Jag tränade hela kvällen men det hjälpte inte. Eftersom det inte hjälper så bestämmer  jag att jag kan väl lika bra vara deras slav för jag Göran Månsson gör ingen nytta. Nästa morgon när jag vaknar så går jag direkt till judarna och jag ska säga att jag kan vara deras slav. Jag vaknar och jag går till judarna och jag ser ett tåg som kör sakta. Det måste vara judarna för dem ska på semester för ingen är hemma hos dem. Jag springer till dem och säger:
      • Ha en bra semester!
      • Hjälp oss! skriker kvinnor och män där inne.
      Jag förstod inte först varför de ville ha hjälp men jag öppnade dörren och där kom de tio judarna med deras barn och fruar. Vi sprang till deras hus och de berättar om allt som hade hänt. Om alla soldater som hade kidnappat dem och deras fruar och barn.
      • Du är vår hjälte utan dig skulle inte många av oss ha levt nu, sa en av judarna och de andra höll med honom.
      • Det var så lite så men jag ska väl vara er slav nu, sa jag med en ledsen röst.
      • Nej eftersom du har räddat våra liv så ska du få bo här och du skall inte vara vår slav utan du är nu vår vän.
      • Tack, sa jag och vi satt uppe och pratade hela natten.
      Men det bästa var inte att jag inte blev judarnas slav utan att jag fick många nya vänner.


      Sensmoral:

      • Små personer kan gör stora saker.
      • Bara för att man är liten betyder det inte att man är sämre.
      • Även små personer/vänner kan vara de värdefullaste.

      onsdag 27 maj 2015

      Revolt av Suzanne Collins

      Jag har läst boken Revolt av Suzanne Collins. Den får 5 av 5 stjärnor. Eftersom jag älskar hungerspelen (alla delar). Jag tycker att boken är fantastisk för det finns oftast något som händer. En rad är 9cm och det finns 33 rader. Då multiplicerar man dem och det blir 297 ( 9x33=297). Sen räknar man hur många sidor boken har och boken har 315 sidor. Då multiplicerar man 297 och 315 det blir 93555cm (297x315=93555cm) Om man omvandlar det till meter så blir det 935,55m (93555cm --> 935,55m)

      fredag 22 maj 2015

      Tyska läxan vecka 22

      B.
      1. Die Katze ist 15 Jahre alt. Sie ist sehr alt.
      2. Der Hund ist süß. Er heißt Karlo . 
      3. Der Papagei ist blau und gelb. Er ist immer froh.
      4. Das ist meine Schlange. Sie ist nicht gefährlich.
      5. Die Jacke ist groß. Sie ist Größe 44.
      6. Das Eis schmeckt gut. Es ist kalt und süß.
      7.Das Mädchen heißt Irmela. Es wohnt in Hamburg.
      8. Der Junge geht in Klasse 6. Er ist 11 Jahre alt.
      9. Das Haus ist rot. Es hat 10 Fenster.

      C.
      Översätt till svenska:
      1. Flickan går i skolan. Hon är 13 år gammal.
      2. Papegojan är väldigt gammal. Han är 55 år gammal.
      3. Musen är väldigt liten. Hon är också smal.

      Översätt till tyska:
      4. Das ist ein Vanilleeis. Es schmeckt sehr gut.
      5. Die Burger sind unglaublich. Sie sind auch billig.
      6. Die Orange schmeckt nicht gut. Sie ist sauer.

      söndag 26 april 2015

      Bullermätning

      Klassrummet 23 april :
      73dB

      Matsalen23 april :
      86 dB

      Mitt rum 24 april:
      32,9 dB

      När jag pluggar och sjunger samtidigt 24 april :
      87,3 dB

      När min familj kollar på handboll 25 april :
      90,4

      torsdag 23 april 2015

      Läran Om Livet

      För att liv ska uppstå behövs 6 saker.
      1. Celler, små levande delar.


      2. Kan föröka sig, gamla dör nya föds.

      3. Tar upp ämnen från omgivningen, en växt tar upp vatten och gödningsmedel med sina rötter.

      4. Ger ämnen till omgivningen, urin och avföring innehåller ämnen som kroppen inte behöver längre.

      5. Behöver energi, man kräver energi för att man ska kunna vara aktiv och leva. 







      6. Reagerar på sin omgivning, en växt riktar sina blad mot ljuset.









      Celler

      * Amöba består av en cell.

      * Människor består av cirka 200 olika celler tex : hjärnceller. 

      * 1 cell blir större och större hela tiden. När den är dubbelt så stor så delar cellen sig. Det bildas då två nya celler och så fortsätter det.

      * Större växter och djur består av många celler som samarbetar.

      * Ens kropp innehåller över 100 000 miljarder celler.

      * Celler som liknar varandra och har samma uppgift bildar tillsammans en vävnad. I ett djur finns tex muskelvävnad (av muskelceller), benvävnad (av skelettets benceller) och nervvävnad (av nervceller). 

      *Olika typer av vävnader bygger upp organ. Hjärtat är ett organ som består av bland annat muskelvävnad och nervvävnad.